Life&style 02. kolovoza 2022.

Konoba Didova kuća postala mi je nezaobilazna stanica pri svakoj posjeti otoku Pagu

Konoba Didova kuća
Facebook Didova kuća.
  • Na otoku Pagu postoje brojna mjesta koja volim i u njih se rado vraćam, a osim kuće moga dida, volim se vraćati i u Konobu Didova kuća 
  • U vlasništvu iste obitelji već generacijama, kuća u kojoj je smješten ovaj gurmansko kreativni biser je ujedno i prva kuća u malome mjestu Šimuni
  • Pogledaj kakva jela se spremaju u konobi i zašto se svi vole vraćati u Didovu kuću

Uz otok Pag, ili kako ga vole zvati, Mjesečev otok, veže me stara obiteljska kuća i brojne uspomene nastale na bijelom kamenu i modrome moru u posljednjih 30-ak godina. Odlazak na otok za mene je uvijek značio odlazak u neki drugi svijet gdje je vječno ljeto, sol u kosi, lubenica u ruci i osmijeh na licu.

'Summertime sadness' koji trešti iz radija dok se Ivona i ja vozimo iz Povljane na Zrće, na popodnevni koktel ili možda dva, tek su recentnije uspomene. Nešto starije su one koje poznaju famozno Zrće dok je bilo samo lijepa, pusta plaža na koju sam dolazila s mamom i tatom. Centar zabave se nalazio u gradu Pagu, u jedinom klubu na otoku - V. Magazinu, ispred kojeg bi me mama i tata nekoliko godina kasnije strpljivo čekali. Prvi izlasci, prve ljubavi. Kada misli odlutaju još dalje, tu se otkrije čitavo more uspomena, povijesti i dragih lica koja su prošla kako kroz moj život, tako i kroz života moga otoka.

 | Autor: Aleksandar Šušnjar Photography Aleksandar Šušnjar Photography

No, uspomene se stvaraju i stvarat će se i dalje. Svašta se promijenilo na Otoku u posljednjih 30-ak godina i svako ljeto otkrijem nešto novo. Novu fotografiju na uvijek istom vidikovcu, novu plažu, novu šetnicu, novi najljepši zalazak sunca, nove kuće koje niču poput gljiva poslije kiše, novi klub ili restoran. Sretna sam svaki puta kada otkrijem nešto novo, tužna kada shvatim da je nešto staro ostalo tek kao uspomena. 

Možda vas zanima... Life on Mars - za mnoge najljepša staza u Hrvatskoj koja vodi do četiri bajkovite paške plaže Rubrika Life&style Life&style

No, uz draga lica i staru didovu kuću, postoji još jedna stvar kojoj se u posljednjih godina posebno veselim prilikom odlaska na Pag. To nije kuća moga dide u Povljani, ali je kuća nečijeg tuđeg dide koju su jedni dragi ljudi odlučili podijeliti s gostima. Ovo je Didova kuća u Šimunima i ne želiš je propustiti kada dođeš na Otok.

Konoba Didova kuća osvojit će svakoga pričom o povijesti jednog malog mjesta, lokalnim specijalitetima i veselim uređenjem

Smještena u mjestu Šimuni, povijest Didove kuće seže nekoliko stoljeća u prošlost. Prema priči, Šimuni su dobili ime po Šimunu Fabijaniću iz grada Paga koji je ovdje podigao prve pastirske kućice. Pravi život ovdje počinje u drugoj polovini 19. stoljeća kad mladi Ive s braćom napusti gradsku vrevu paških ulica i naseli se u pustoj vali. S prvim kućama stigli su i prvi ljudi, prva ljubav, prva dica, prve ovce.

 | Autor: Konoba Didova kuća Konoba Didova kuća

Didova kuća u kojoj danas sjedimo i uživamo u lokalnim paškim specijalitetima sagrađena je 1906. godine, a sagradio ju je upravo Ive za potrebe konobe. Ovdje su visili pršuti, prezimljavali paški sirevi, čuvalo se vino i sušila riba. Konoba je u prvo vrijeme služila za veselice i fešte s društvom. Danas, konoba je u vlasništvu iste obitelji, točnije Ivelinog praunuka Kristijana Fabijanića i njegove žene Gordane koji su ovo mjesto zamislili kao mjesto gdje će se ljudi nastaviti družiti, zezati, dobro pojesti i popiti. 

 | Autor: Didova kuća Didova kuća

"Sve iz mora i oko mora je naš način života. Sve smo to prenijeli na Konobu. Masline i ulje, mendule, orah, koromač, marinirano povrće i voće, pršuti, domaće tjestenine, dagnje, ribe, domaći kruh sa maslinovim uljem, puno raznih boteljki dobrog vina…Sve je to identitet Konobe Didova kuće. Kada bih morala odabrati tri namirnice koje bi identificirale našu kuhinju to je skuta, prošek i riba", govori vlasnica i chef Gordana koja sve specijalitete, zajedno s mužem, zapisuje u u dokument naziva “kuvarica Didove kuće".

7 najljepših lokacija u Hrvatskoj na kojima su snimljeni slavni filmovi i serije

Iako sam osobno u konobi Didova kuća bila više puta, dugo mi je trebalo da isprobam sve što sam željela isprobati s njihovog menija. Već na samom predjelu imaš ozbiljnih problema za odlučiti se koji pijat želiš. Kako odbiti Pijat more koji sadrži nekoliko komada sireva s otoka, pršut, marinirane suhe smokve u vinu, pašku skutu, masline, namaz od skute i inćuna, slane srdele, marinirane inćune, kozice, hobotnicu, motar i kapar, suho voće, mendule i orasi, sezonsko voće? No, opet tu su i Blago otoka Paga - sirevi, Benkov pijat s morskim delicijama i Pijat na kojem caruje zapečeni kozji sir. Pa ti odluči. 

A tek kad dođeš do glavnog jela. Domaći ravioli s paškom skutom, kruškom i orasima? Makarun sa pestom od mendula i paškog sira? Brudet od hobotnice, sipe, lignje i muzgavaca s palentom? Muke li Isusove. O desertima nemoj ni da počinjem. Dobra vijest je da što god odlučila probati, gotovo sigurno nećeš pogriješiti.

 | Autor: Didova kuća Didova kuća

A ako moji hvalospjevi nisu dosta, evo što kaže Gault & Millau: "Ponudom jela i ambijentom konoba Didova kuća svake nas godine iznova oduševi. Zaista, radi se o jedinstvenom restoranu na otoku Pagu (možda i šire). Ne možemo ne primijetiti veliki trud koji vlasnica i chefica Gordana Fabijanić ulaže u uređenje, u prekrasno posuđe koje sama izrađuje i, naravno, u meni koji svojim sastojcima odražava otok Pag i okolicu." 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sonja (@instasonchi)

Posuđe i interijer u Didovoj kući

Dolaskom u Didovu kuću, prije nego li će te očarati fina jela, primjetit ćeš samo uređenje konobe i brojne detalje. Svo posuđe od gline izrađuju upravo Gordana i Kristijan. Ovaj kreativan par prije desetak godina je samo sanjao o tome da mogu živjeti slobodniji i kreativniji život. Nakon što su u ostavinu dobili staru didinu kuću, odlučili su napraviti veliki korak, dati otkaze i posvetiti se samo konobi. 

Pola godine žive i rade u Didovoj kući, drugu polovicu su u Rijeci gdje u vlastitoj radionici izrađuju posuđe od gline i unikatne suvenire. U svome dizajnu su veseli i šaljivi, a preslatke crteže uvijek prate i duhoviti natpisi.

Veselo posuđe, šarmantni detalji, terasa prepuna zelenila, lokalne namirnice i dobra špeza, simpatično osoblje i pogled od milijun dolara recept su za uspjeh Didove kuće i razlozi zašto se ovdje vraćam već niz godina i zašto bi ti trebala staviti ovo mjesto na svoju listu ako i sama želiš uživati.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Traversa (@traversa.design)

A kako bi rekao dragi Oliver - "A ča je život vengo fantažija"...

Komentari 0