Life&style

Koliko „elektronike“ dnevno je dobro za dijete

Bez mobitela, tableta itd. teško nam je zamisliti svakodnevicu – ali i naša djeca rastu uz razne digitalne napravice… Koliko dnevno je zdravo?

Kad danas dijete vrtićkog uzrasta pitamo kako najradije provodi vrijeme, nerijetko dobijemo odgovor u kojem se navode „mobitel, televizija, igraća konzola, tablet, računalne igrice…“. Zbog toga bismo i mi – a osobito roditelji - trebali dobro promisliti o tome koliko vremena sami provodimo na tim napravama, jer djeca oponašaju naše ponašanje. 

Možda vas zanima Ovaj odgojni trend pretvara djecu u nesposobne osobe Rubrika Life&style Life&style

Multitasking je super, ali djeca ne mogu djelovati „dvotračno – između stvarnosti i medija – pa može doći do smetnji u ponašanju, negativnog djelovanja na razvoj govora ili hiperaktivnosti. Tko hrani svoje dijete, a uz to šalje poruke preko WhatsAppa ili pregledava emailove, riskira probleme s jedenjem i spavanjem. 

Zračenje mobitela može biti štetno 

Djeca su zadovoljna pred ekranom pa nije loše dopustiti im da pogledaju koji film. Međutim, konzumiranje elektroničkih medija ne smije određivati dan djeteta, igrice na tabletu nemaju nikakve veze s finom motorikom djeteta – neke mogu igrati i čimpanze. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Drugi razlog da ne tutnemo djetetu pametni telefon u ruke su zdravstveni rizici koji su dokazani u više istraživanja. Naime, dokazano je da zračenje mobitela oštećuje naš DNK-a, a osobito pogađa stanice djece i mladih. Preporuka nekih stručnjaka je da djeci do tri godine uopće ne damo „naprave s ekranom“ u ruke.  

• Djetetu od tri do šest godina ne treba dopustiti više od pola sata na elektroničkim medijima dnevno – i to neka budu odabrane emisije/igrice koje odgovaraju razini razvoja djeteta,

• Djetetu od šest do deset godina preporučuje se dnevno najviše 45 minuta pred ekranom. 

Zvuči nemoguće, zar ne?

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0