Life&style

Ovaj odgojni trend pretvara djecu u nesposobne osobe

Sigurno ti je poznata sljedeća scena: dijete počne plakati u punom autobusu, čekaonici… i odmah ljudi počnu dobacivati prijekorne poglede. Nema druge nego spasiti vlastitu kožu i dati djetetu mobitel u ruke da se igra

Upravo u tome dječji psiholog dr. Michael Winterhoff vidi problem. U jednom intervjuu je izjavio: „Od 1995. godine promatram tendenciju da roditelji sve manje podnose raspoloženja svoje djece te im jednostavno brzo daju sve što žele – samo da se mališani smire.“ Naime, 1995. godine počela je digitalna revolucija: prije se djetetu tutnulo u ruke Gameboy, danas je to pametni telefon. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Možda vas zanima Zašto ova majka naplaćuje stanarinu petogodišnjoj kćeri? Rubrika Stars Stars

Zaboravili smo da moramo čekati na nešto 

Ova „odgojna mjera“ vodi do toga da djeca odrastaju u nesposobnjakoviće. U „svijetu odraslih“ ne može se sve odmah dobiti  bez da se potrudi za to. Ali, upravo to vjeruju djeca koja su uvijek provodila svoju volju, tvrdi dr. Winterhoff. U svakodnevnom životu, u vezi, na poslu – uvijek se moraju podnositi situacije koje nisu uvijek ugodne. Ta se sposobnost naziva tolerancija na frustraciju. Izdržimo nešto, premda nas to jako živcira. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Ta je sposobnost izuzetno važna kako bi mogli preživjeti (često frustrirajuću) svakodnevicu. Život nije svaki dan prepun veselja, ljubavi, slatkiša… „Tolerancija na frustraciju treba se izgrađivati kod djeteta od osmog ili devetog mjeseca života“, kaže dr. Winterhoff. To znači da dijete mora naučiti da se na nešto mora čekati te da ne može odmah dobiti sve što želi samo ako glasno plače ili urla. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mate00

    Mene je strah pomislit na budućnost tih roditelja kad mali poželi mobitel od par tisuća kuna ili neki bijesni motor. Na žalost, takve djece ima jako puno.
  • mate00

    A tko će takvim roditeljima objasnit što rade od djeteta kad oni misle da najbolje znaju? Znam majku sada šestogodišnjeg djeteta koja ga je dojila nasred ceste a do stana ima doslovno tri minute jer mali ne smije zaplakat. Danas ... prikaži još!