- Svi jedemo ostatke kuhane hrane koja je ostala od ručka dan, dva, tri ranije. Ponjušimo, pogledamo da nema plijesni, zagrizemo da se do kraja uvjerimo da je sve ok pa podgrijemo i navalimo
- No, kuhana hrana je posebno osjetljiva i ne podnosi dugo pohranjivanje čak ni u hladnjaku
- Što se mora pojesti unutar tri dana, što u hladnjaku može izdržati tjedan, a što ni ne mora u hladnjak?
Kuhana hrana je posebno osjetljiva i ne podnosi dugo pohranjivanje i mora se pojesti unutar najviše tri, četriri dana, preporuka je američke Agencije za hranu i lijekove, a spremiti u hladnjak ili zamrzivač je treba dva sata nakon pripreme. No to je općeniti naputak, mnogo toga ovisi od od slučaja do slučaja, kako je hrana pripremljena, kako je pohranjena i o kojoj je namirnici riječ kaže Guy Crosby, cretificirani znanstvenik za hranu i profesor na Harvardu.
Kiselina i šećer su naši prijatelji
"Hrana se razlikuje po pH razini, udjelu vlage i potencijalnim sastojcima koji se vežu na vodu. Kuhana hrana s nižom pH vrijednošću obično traje duže, do tjedan dana jer je kiselo stanje ne odgovara bakterijama pa će tako umak od rajčice ili pita od limuna ili sarma duže trajati. Hrana s višom pH poput ribe ili jaja pogodna je za brži razvoj bakterija pa je treba baciti nakon tri dana."
Također treba uzeti u obzir sastojke koji vežu vodu i hranu s puno vode. Hrana koja sadrži puno šećera kao što su keksi i muffini, veže vodu i sprječava rast bakterija i plijesni. U dobro zatvorenoj posudi može se čuvati i izvan hladnjaka i po tjedan dana. S druge strane, hrana koja sadrži puno vode poput kuhanog mesa ili kuhanog povrća može i u hladnjaku razviti puno bakterija i mora se pojesti unutar tri dana.
Trikovi kako da hrana što duže ostane svježa
- Hranu treba držati u posudama koje se mogu dobro zatvoriti jer kisik potiče stvaranje bakterija
- Temperatura u hladnjaku ne bi trebala biti viša od 4,5 °C
- Ostatke hrane treba pohraniti u stražnji dio hladnjaka, što dalje od vrata, jer je tamo najhladnije.
- Ako nešto kaniš čuvati tjedan dana ili više, bolje je to smrznuti.
- Ako je hrana još topla, dok je stavljaš u hladnjak, razdijeli je u više manjih posuda da se u njemu brže ohladi.
- Dodaš li hranu koju kap octa ili limunova soka to će pomoći da duže ostane svježa.
Vrijeme nije jedini neprijatelj
Prljavština može biti uzrok kvarenju. Bakterije poput E. coli, listerije, salmonele uspijevaju uglavnom na toplim i vlažnim mjestima - poput kuhinjskih spužva, hladnjaka ili spremnika s hranom koji nisu pravilno očišćeni. Što znači da se hrana može kontaminirati i prije nego štouđe u hladnjak. I da, provjeriti miris i okus hrane nije potpuno pouzdana metoda protiv trovanja, osim ako je hrana doista jako stara. Baciti treba i svu hranu staru tjedan dana, čak i ako ništa čudno na njoj ne možeš osjetiti
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.