Life&style

Kolač od krušaka s pudingom: Proslavimo prve dane proljeća uz najsočniji voćni desert

Stiglo nam je proljeće, a pri dolasku ljepšeg i toplijeg vremena nema boljega od raznih voćnih i osvježavajućih slastica. Nama su u oko upale fine kruške pa smo se odmah zamislili da pečemo fine kolačiće od krušaka, isprobavamo kruščiće od krušaka ili izvrsne flambirane pite od kruške i kozjeg sira.

A danas ćemo podijeliti recept za jednu prefinu slasticu s kruškama. Ovaj kolač od krušaka s pudingom također je jedan od naših apsolutnih favorita. Sočno voće i kremasti puding savršena su kombinacija. Jednostavno moraš probati. Donosimo ti i nekoliko savjeta s pomoću kojih se recept po želji može malo „začiniti“ ili promijeniti prema vlastitom ukusu.

Možda vas zanima SOS kolač: Ovaj super lagani i sočni desert spašava život kad nam zatreba nešto slatko Rubrika Life&style Life&style

Kolač od krušaka s pudingom

Sastojci za 12 komada:

• 200 g brašna

• 1/2 žličice praška za pecivo

• 3 velike žlice + 50 g + 90 g šećera

• 1 paketić vanilin šećera

• 4 jaja 

• 75 g maslaca

• 5 čvrstih, svježih krušaka

• sok od 1 limuna

• 1 paketić praška za puding od vanilije (za kuhanje; za 1/2 L tekućine)

• 375 ml soka od kruške

• 200 g čvrstog kiselog vrhnja

 | Autor: Instagram @panelibrinuvole Instagram @panelibrinuvole

Priprema

1. Pomiješaj brašno, prašak za pecivo, 3 velike žlice šećera i vanilin šećer. S pomoću miksera umiješaj 1 jaje i maslac. Zatim s hladnim rukama brzo zamijesi glatko tijesto.

2. Tijesto stavi poklopljeno u hladnjak na 30 minuta. Oguli kruške, nareži na četvrtine pa očisti. Zatim nareži četvrtine na debele kriške. Zakuhaj 1/2 litre vode, sok od limuna i 50 g šećera.

3. Dodaj kruške i kuhaj 2-4 minute. Izlij u sito, ocijedi i sačuvaj sok. Razvaljaj 2/3 tijesta na veličinu posude i obloži dno okruglog kalupa (promjera 26 cm).

4. Od ostatka tijesta oblikuj rub visine oko 3 cm. Stavi kriške krušaka na tijesto. Prašak za puding pomiješaj s malo hladne vode dok ne postane glatka smjesa. Uzmi 3/8 litre soka od kruške, pusti da zakipi i uz miješanje dodaj prašak za puding. Kratko prokuhaj i odmah prelij preko krušaka. Peci kolač u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 25 minuta.

5. U međuvremenu odvoji bjelanca od žumanaca od 3 jaja. Stuci bjelanca u čvrsti snijeg pa dodaj 90 g šećera. Potom umiješaj žumanca, a zatim kiselo vrhnje.

6. Izvadi kolač iz pećnice i prelij preljevom. Peci još 25 minuta na istoj temperaturi. Izvadi, ostavite da se ohladi u kalupu oko 20 minuta. Izvadi iz kalupa i ostavi da se ohladi.

7. Pospi šećerom u prahu i po želji ukrasit kriškama kruške i metvicom.

 | Autor: Instagram @panelibrinuvole Instagram @panelibrinuvole

Varijacije za kolač od krušaka

Nije ti dovoljna samo kruška? Onda u ovom receptu možeš dio krušaka zamijeniti jabukama. Dvije vrste voća međusobno se vrlo dobro usklađuju u pogledu okusa. Moguća je i kombinacija krušaka i mandarina. U konačnici, ovdje je dopušteno sve što se tebi osobno sviđa.

Također ukusno: na kraju kolač pospi slojem badema. Tako sočni kolač od krušaka s pudingom dobiva finu „hrskavost“. Sok od krušaka i puding od vanilije možeš zamijeniti i s pudingom od mlijeka i čokolade. A u tom slučaju kolač možeš posuti i komadićima čokolade i stvoriti potpuno drugačiji . Vjerojatno ti je dosad jasno da nema granica za tvoju kreativnost…

Možda vas zanima Tres leches: Ovo je najsočniji biskvitni kolač na svijetu, a u Latinskoj Americi ima božanski status Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram @panelibrinuvole
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Odlican