- Napokon nam je stiglo proljeće, odmah smo probrali recepte za fine i osvježavajuće voćne slastice
- Nama se čini i idealno vrijeme za fine, sočne, mirisne kruške te recept u kojem one mogu sasvim zablistati
- Ovaj ukusni kolač od krušaka s pudingom možeš jednostavno pripremiti – i oduševiti goste ili ukućane
- Pročitaj više: Torta od mrkve: Ovaj desert čarobnog izgleda i okusa definitivno će biti naš prvi izbor za uskršnji stol
Stiglo nam je proljeće, a pri dolasku ljepšeg i toplijeg vremena nema boljega od raznih voćnih i osvježavajućih slastica. Nama su u oko upale fine kruške pa smo se odmah zamislili da pečemo fine kolačiće od krušaka, isprobavamo kruščiće od krušaka ili izvrsne flambirane pite od kruške i kozjeg sira.
A danas ćemo podijeliti recept za jednu prefinu slasticu s kruškama. Ovaj kolač od krušaka s pudingom također je jedan od naših apsolutnih favorita. Sočno voće i kremasti puding savršena su kombinacija. Jednostavno moraš probati. Donosimo ti i nekoliko savjeta s pomoću kojih se recept po želji može malo „začiniti“ ili promijeniti prema vlastitom ukusu.
Kolač od krušaka s pudingom
Sastojci za 12 komada:
• 200 g brašna
• 1/2 žličice praška za pecivo
• 3 velike žlice + 50 g + 90 g šećera
• 1 paketić vanilin šećera
• 4 jaja
• 75 g maslaca
• 5 čvrstih, svježih krušaka
• sok od 1 limuna
• 1 paketić praška za puding od vanilije (za kuhanje; za 1/2 L tekućine)
• 375 ml soka od kruške
• 200 g čvrstog kiselog vrhnja
Priprema
1. Pomiješaj brašno, prašak za pecivo, 3 velike žlice šećera i vanilin šećer. S pomoću miksera umiješaj 1 jaje i maslac. Zatim s hladnim rukama brzo zamijesi glatko tijesto.
2. Tijesto stavi poklopljeno u hladnjak na 30 minuta. Oguli kruške, nareži na četvrtine pa očisti. Zatim nareži četvrtine na debele kriške. Zakuhaj 1/2 litre vode, sok od limuna i 50 g šećera.
3. Dodaj kruške i kuhaj 2-4 minute. Izlij u sito, ocijedi i sačuvaj sok. Razvaljaj 2/3 tijesta na veličinu posude i obloži dno okruglog kalupa (promjera 26 cm).
4. Od ostatka tijesta oblikuj rub visine oko 3 cm. Stavi kriške krušaka na tijesto. Prašak za puding pomiješaj s malo hladne vode dok ne postane glatka smjesa. Uzmi 3/8 litre soka od kruške, pusti da zakipi i uz miješanje dodaj prašak za puding. Kratko prokuhaj i odmah prelij preko krušaka. Peci kolač u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 25 minuta.
5. U međuvremenu odvoji bjelanca od žumanaca od 3 jaja. Stuci bjelanca u čvrsti snijeg pa dodaj 90 g šećera. Potom umiješaj žumanca, a zatim kiselo vrhnje.
6. Izvadi kolač iz pećnice i prelij preljevom. Peci još 25 minuta na istoj temperaturi. Izvadi, ostavite da se ohladi u kalupu oko 20 minuta. Izvadi iz kalupa i ostavi da se ohladi.
7. Pospi šećerom u prahu i po želji ukrasit kriškama kruške i metvicom.
Varijacije za kolač od krušaka
Nije ti dovoljna samo kruška? Onda u ovom receptu možeš dio krušaka zamijeniti jabukama. Dvije vrste voća međusobno se vrlo dobro usklađuju u pogledu okusa. Moguća je i kombinacija krušaka i mandarina. U konačnici, ovdje je dopušteno sve što se tebi osobno sviđa.
Također ukusno: na kraju kolač pospi slojem badema. Tako sočni kolač od krušaka s pudingom dobiva finu „hrskavost“. Sok od krušaka i puding od vanilije možeš zamijeniti i s pudingom od mlijeka i čokolade. A u tom slučaju kolač možeš posuti i komadićima čokolade i stvoriti potpuno drugačiji . Vjerojatno ti je dosad jasno da nema granica za tvoju kreativnost…
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.