- Svaki desert nam paše, sve dok se kombinira s čokoladom. Ipak, neke su kombinacije bolje od drugih, baš poput ove
- Čokoladna torta u koju idu kruške, mak i lješnjaci izaziva nam želju za slastkim samo dok ovo pišemo
- missGASTRO i blogerica Pregacha donose recept u koji su se mnogi zaljubili
Ova torta je vjesnik jeseni u našoj kući. Dok ja režem svakom po komad, muž priprema deke i kuha čaj... Baš se veselim tim jesenskim danima...Spoj kruške, čokolade, maka i lješnjaka idealan je za sve hladnije dane. Osim divnih okusa, donosi i neku dozu jesenske topline koju smo toliko dugo čekali.
Sastojci:
- 90 g margarina ili maslaca (+ 10 g za namastiti tepsiju)
- 90 g šećera (+2 žlice za posuti po namašćenoj tepsiji)
- 100 g tamne čokolade
- 2 žlice ruma
- 3 jaja (odvojiti žumanjak od bjelanjka)
- 60 g lješnjaka (tostiranih i izmrvljenih)
- 25 g maka
- 3-4 kruške (oguljene i očišćene od sjemenki)
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Prvo pripremite tepsiju, pleh ili keramičku posudu u kojoj ćete peći tortu (moja je bila promjera 26 cm). Istopite 10 ak g maslaca i premažite pleh. Zatim stavite papir za pečenje (odrežite ga i prilagodite posudi) pa i njega premažite maslacem. Zatim pospite s 2 žlice šećera i ravnomjerno rasporedite po posudi. Ostavite sa strane.
- Upalite pećnicu na 180 stupnjeva kako bi se zagrijala dok pravite kolač.
- Otopite čokoladu i maslac na pari, te dodajte rum i ostavite da se malo prohladi.
- Miksajte jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta i svijetložute boje.
- Sjedinite žumanjke sa smjesom od čokolade a zatim dodajte lješnjake i mak (ako ne volite mak, možete koristiti samo mljevene lješnjake).
- U drugoj posudi izradite bjelanjke (ali ne skroz čvrsto, već da ostanu pjenasti i prozračni.
- Dodajte malo bjelanjaka u smjesu od žumanjaka, čokolade i lješnjaka i dobro promiješajte kako bi smjesa postala rjeđa, a zatim lagano umiješajte ostatak bjelanjaka u 2, 3 navrata.
- Smjesu istresite u tepsiju. Na smjesu poredajte krušku narezanu na šnitice i slažite kako Vam se sviđa.
- Torta se peče 40-ak minuta.
Kad se malo ohladi, izvadite ju na tanjur za serviranje i pospite šećerom u prahu. Možete ju servirati sa sladoledom, šlagom, karamelom, otopljenom čokoladom…
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.