- Sezonu šljiva treba iskorititi na pravi način stoga su dobri recepti s ovim prefinim voćem zlata vrijedni
- Obrnuta torta u ovom slučaju sugerira da ju poslužiš naopačke, a svaki sastojak ima važnu ulogu
- missGASTRO ima odličan recept koji se pokazao kao dobitna kombinacija u bilo kojoj situaciji
Sezona šljiva ne traje još dugo, stoga je pravo vrijeme da ih iskoristiš za ovaj ukusni i jednostavni kolač. Obrnuta torta od šljiva toliko je fina da će se ukućani pograbiti za svih 16 kriški!
Ne kaže se uzalud kako je pečenje kolača ‘egzaktna znanost’ jer treba točno izmjeriti sve sastojke i paziti na svaki korak tijekom pripreme. No kada naslov sugerira da je nešto obrnuto ili naopako, možda ćeš pomisliti kako ti je dopušteno mijenjati pravila. Obrnuta torta u ovom slučaju sugerira da je poslužiš ‘naopačke’ no svaki njezin sastojak ima svoju (važnu) ulogu i daje mu fantastičan okus.
Sastojci za 16 kriški:
- 400 g manjih šljiva
- 325 g maslaca
- 5 žlica šećera u prahu
- sjemenke 1 mahune vanilije
- 4 jaja
- 220 g meda
- 200 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 50 g listića čokolade (za ukrašavanje kolača)
- 200 g sitno mljevenih oraha
- 100 ml sherryja
Priprema:
- Šljive operi, očisti od koštica i posuši na kuhinjskom ubrusu. U tavi otopi 75 g maslaca, na njemu uz miješanje otopi vanillin šećer i umiješaj sjemenke vanilije. Dodaj šljive, propirjaj ih 3 – 4 minute s maslacem i šećerom pa ih izvadi šupljikavom žlicom i rasporedi u ravnomjernom sloju na dno namašćenog kalupa za torte (promjera 26 cm).
- Tekućinu u tavi kuhaj da se zgusne u sirup pa njime prelij voće.
- Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva. Preostalih 250 g omekšalog maslaca kremasto izradi mikserom, umiješaj jedno po jedno jaje i med.
- Posebno izmiješaj brašno s praškom za pecivo, cimetom, listićima čokolade i orasima pa ga zajedno sa sherryjem primiješaj u gornju smjesu. Izlij biskvitnu smjesu po šljivama pa peci tortu oko 60 minuta.
- Pred kraj predviđenog vremena pečenja zabodi u sredinu torte štapić za ražnjić. Ako se za njega još uvijek lijepi tijesto, peci tortu još 5 do 10 minuta. Po potrebi je prekrij aluminijskom folijom. Pečenu tortu ostavi da se malo ohladi u kalupu pa je okreni ‘naglavačke’ na pladanj.
Kako da biskvit bude ravnomjerno ispečen
Tajna ravnomjerno ispečenog biskvita je u uključenoj pećnici – na vrijeme. Naime, već dok mutiš tijesto sjeti se upaliti pećnicu da se zagrije. I dok radiš s tijestom svakako stavi i kalup da se zagrije u pećnici – na središnjoj rešetki. To garantira da se biskvit peče ravnomjerno. Sačekaj da se tijesto počne dizati i na pola pečenja brzo otvori pećnicu i zarotirajte ga, tako da se svaki dio torte peče i bliže grijaču, i bliže vratima pećnice!
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.