Life&style

Kod slaganja posuđa u perilicu gotovo svi radimo neke od ovih potencijalno skupih pogrešaka

  • Postoje razne stvari u životu u kojima se mišljenja razlikuju
  • Osim političkih i društvenih uvjerenja, postoje i neke sasvim svakodnevne: na primjer, „pravilan način“ slaganja posuđa u perilicu
  • Otkrit ćemo ti 8 najčešćih pogrešaka pri tome – i kladimo se da neke i ti radiš

Svatko ima neki svoj „nepogrješivi“ sistem slaganja prljavog posuđa u perilicu i pranja i svatko zna „jedini pravi način“. Međutim, oprez – dolaze izvanredne vijesti: velika je vjerojatnost da svi griješe!

1. Ne stavljaš posuđe i posude od plastike u najgornji odjeljak

Vrućina u perilici posuđa dolazi odozdo te može deformirati plastiku.

via GIPHY

2. Stavljaš lopatice, kuhače i slične velike komade u posudu za pribor jelo

Sva ta veća kuhinjska pomagala trebaš staviti u najgornji odjeljak perilice – pored šalica za kavu i zdjelica. Uspravne u košarici za pribor za jelo blokiraju optimalni tok vode te sprječavaju da se preostali pribor za jelo dobro opere.

3. Prepuniš perilicu

Super je to što želiš štedjeti vodu – ali prepuna perilica neće dobro očistiti posuđe. Neki proizvođači perilica čak preporučuju ostaviti prazan red između tanjura.

4. Tvoje tave i lonci imaju otvor u smjeru prema dolje a/ili ne prema sredini

Iznenađenje! Lonci i tave trebaju biti posloženi lagano u stranu – inače će blokirati optimalan put vode.

anketa | Autor: miss7 miss7

5. Ne paziš na moguće blokade

Stručnjaci preporučuju: prije uključivanja perilice posuđa treba još jednom dobro pregledati perilicu – i vidjeti ima li dovoljno mjesta za rad te nema li nekih neočekivanih blokada.

6. Zamijenila si „ne treba ispirati prije“ s „puni tanjuri nisu problem!“

Hmmm, doista ne trebaš isprati i prebrisati posuđe prije pranja u perilici: moderne perilice se jako dobro snalaze s okorjelom prljavštinom, a predpranje samo troši puno vode i vremena. ALI, ostatci jela nemaju što tražiti u perilici i uvijek ih treba prije pranja otkloniti sa posuđa. Inače bi moglo postati odvratno: ostaci jela će se sakupljati u perilici, gnjiliti i više ništa neće biti čisto.

Možda vas zanima Drvene kuhače baš nikad ne bi trebala stavljati u perilicu suđa, a evo i dobrog razloga zašto Rubrika Life&style Life&style

7. Stavljaš u perilicu ono što ne spada u perilicu (sorry!)

Stvari od lijevanog (gusnatog) željeza, kristal, srebro ili drvo, ali i teflonske tave i oštri noževi peru se isključivo ručno.

8. Ne čistiš redovito svoju perilicu

Moderne perilice imaju program za čišćenje. Inače ih treba jednom mjesečno očistiti tako da se stavi jabučni ocat umjesto deterdženta te prazna „opere“. Također treba očistiti filtere od eventualnih ostataka hrane.
 

POGLEDAJ PETU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE": FOTOGRAF I GLAZBA


 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0