Life&style
Thor, možda najljepša mačka na svijetu

Kažu da je Thor najljepši mačak na svijetu - evo što još znamo o bengalskim mačkama

  • Čini se kako su Thorove zelene oči bacile čini na mnoge
  • Naime, ovaj mačor oduševio je izgledom čak i one koji baš ne vole mačke 
  • Tko bi odlio tom predivnom krznu (poput bengalskog leoparda) i zelenim očima?

Hibridi velikih mačaka još su se početkom 19. stoljeća mogli pronaći u europskim zoološkim vrtovima. Ono što se pokazalo nepraktičnim za zoološke vrtove ipak je preneseno u svijet malih mačaka. Sa sve većim entuzijazmom, pasmine mačaka razvijaju se od parenja divljih vrsta mačaka s domaćim mačkama. Najpoznatiji primjer je upravo bengalska mačka. Bio je to rezultat križanja pitome, crne domaće mačke i divlje azijske leopard mačke. 

Točnije, podrijetlo bengalske pasmine dolazi iz SAD -a. Tamo je genetičarka Jean Mill prvi puta pokušala križati azijsku leopard mačku s domaćom mačkom 1963. godine. Cilj je bio stvoriti pitomu kućnu mačku koja impresionira izvornim izgledom svojih predaka. Rezultat: pasmina mačaka koja pak očarava izduženim stasom i posebnom bojom dlake. Ovisno o tome koliko su bliski sa svojim divljim rođacima, ponekad im je potrebna iskusna ruka.

Boje benglaskih mačaka

„Divlje“ šare bengalskih mačaka doista su upečatljive. S vodoravno raspoređenim mrljama, rozetama i svjetlijim trbuhom, nalikuje svojim divljim precima. Noge većine životinja i dalje su prugaste, ali bi trebale imati mrlje gdje god je to moguće. Bengalska mačka dolazi u osnovnim bojama: narančasta, zlatna, tamnožuta i boje pijeska, često sa „sjajem“. 
Izrazito su poželjne „pjegave“ bengalske mačke s velikim mrljama koje nalikuju leopardu. Dvobojne točke razlikuju se od jednobojnih točaka.

Možda vas zanima Pogledaj dirljivi susret izgubljene mace Polly koja se nakon puno godina vratila vlasnici Rubrika Life&style Life&style

Bengalske mačke doista na prvi pogled mogu izgledati kao mini leopardi, ali zapravo su jedna od najmlađih pasmina mačaka na svijetu. Što se tiče karaktera, nemaju mnogo zajedničkog sa svojim grabežljivcima iz divljine, jer su bengalske mačke iznimno prijateljski i umiljati ljubimci.

Bengalske mačke: umiljate i lijepe

Bengalske mačke također znaju opčiniti vizualno. Jedan od njih je belgijski mačak Thor, koji se ponekad čak naziva i najljepšom mačkom na svijetu. Pogledaj tog malog umiljatog „tigra“…

Video koji će popraviti dan! Nećeš vjerovati - ovaj mačak svira kad želi jesti

Photo: Instagram/@marianne_theodorsen

Komentari 0