Life&style

Kao iz Disneyjeve bajke: Dvorac Stara Šušica u Gorskom Kotaru pravi je dragulj skriven u stoljetnoj šumi

  • Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana inspirirana je ostavštinom slavne hrvatske obitelji Frankopan
  • Od početka 12. do druge polovice 17. stoljeća na području Primorsko-goranske županije, ova obitelj ostavila je brojna svjedočanstva svog utjecaja i moći
  • Uz brojne dvorce, kaštele i sakralne objekte, posebno se ističe dvorac Stara Sušica, koji doista sliči dvorcu iz nekog Disneyjevog filma

Kulturno-turistička ruta, uz usputna uživanja u jesenskim gastro delicijama Gorskog Kotara i Primorja, pod nazivom 'Putovima Frankopana', inspirirana je ostavštinom slavne hrvatske obitelji Frankopan koja je od početka 12. do druge polovice 17. stoljeća na području Primorsko-goranske županije ostavila brojna svjedočanstva svog utjecaja i moći.

Možda vas zanima Posjet ovoj prekrasnoj vinariji u Istri zvuči nam kao savršena ideja za ljetnu uživanciju Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: frankopani.eu frankopani.eu

Ovom zanimljivom i predivnom rutom obuhvaćeno je sedamnaest kaštela i dvoraca te tri sakralna kompleksa, a u osam od njih su uređeni interpretacijski centri.

 | Autor: frankopani.eu frankopani.eu  | Autor: frankopani.eu frankopani.eu

Projekt objedinjava prirodnu, kulturnu i turističku ponudu Primorsko-goranske županije i veliki je poticaj razvoju primorskoga zaleđa i Gorskoga kotara. Ruta je uistinu bogata jedinstvenim atrakcijama i kulturnim sadržajima. Stoga, krenuli s otoka Krka, Vinodola ili Gorskoga kotara, pustolovina je vrlo uzbudljiva!

Među najljepšim i najoriginalnijim dvorcima na 'Putevima Frankopana' definitivno je dvorac Stara Sušica, kojeg svakako vrijedi posjetiti. 

Dvorac Stara Sušica

Mnogi od nas su sigurno više puta putovali prema Rijeci, odnosno Primorju, autocestom te su u blizini Ravne Gore s desne strane usred šumarka primijetili obrise dvorca koji neodoljivo podsjeća na onaj ih filmova o Harryju Potteru. Međutim, tko je skrenuo s autoceste te posjetio taj dvorac? Ako još nisi, vrijeme je…  

 | Autor: Dom mladih Rijeka Dom mladih Rijeka

Naime, dvorac Stara Sušica uistinu je pravi povijesni dragulj Gorskog kotara. Nalazi se u blizini Ravne Gore na 800 metara nadmorske visine, u netaknutoj, stoljetnoj šumi raznolike flore i faune. Prema nekim izvorima, Frankopani su u srednjem vijeku imali grad u Staroj Sušici koji čak ni Turci, prilikom žestokih provala 1586. godine, nisu uspjeli osvojiti. 

U 19. stoljeću je dvorac bio vlasništvo grofa Lavala Nugeta, a 1890. godine kupili su ga riječki trgovci Feliks i Josip Neuberger. I Nuget i Neubergeri izveli su na dvorcu temeljite restauracije u romantičnom duhu svojeg vremena te je dvorac takav ostao do danas.
Dvorac Stara Sušica danas je u vlasništvu Grada Rijeke, koji je omogućio uživanje u njegovim čarima.

Dvorac je u novijoj povijesti otvoren za osnovnoškolske izlete djece, međutim, i odrasli su dobrodošli: Stara Sušica prima organizirane grupe čije posjete organiziraju tvrtke, udruge i slične ustanove.

Kapacitet dvorca je 110 ležajeva. Dvorac ima 14 soba dvorca koje se nalaze na dva kata zajedno sa sanitarnim čvorovima i tuševima. Moderno opremljena kuhinja ispunjava potrebne ugostiteljske standarde, a brižno pripremljeni obroci poslužuju se u blagovaonici koja može primiti 60 osoba. Dvorac prima isključivo organizirane grupe. Rezervacija smještaja je obavezna za sve goste. Za grupe od 20 osoba ili više, rezervirati je moguće najkasnije do 5 radna dana prije željenog termina. Više informacija pronaći ćeš na njihovim internetskim stranicama. 

Možda vas zanima Jedan od najboljih jesenskih izleta: Čarolija Papuka najljepše je što priroda može ponuditi Rubrika Life&style Life&style
Photo: Dom mladih Rijeka

Komentari 0