Life&style

Kako tretirati žuljeve nastale od neudobne obuće?

Svi smo se mi barem jednom susreli s parom obuće koji nam je zadavao strašne muke i izazivao bolne žuljeve. Otkrivamo ti kako ih liječiti

Neka stopala jednostavno su preosjetljiva na baš svaku obuću (od običnih papuča do štikli) pa prvo nošenje novog para nerijetko prolazi u mukama i bolovima. Rizik od razvoja žulja djelomično ćeš smanjiti ako svoja stopala ne budeš dugo podvrgavala neudobnosti nove obuće, no što kada nastane? U nastavku ti otkrivamo nekoliko savjeta pomoću kojih ćeš ga najbolje tretirati:

1. Nemoj ga stalno dodirivati

Većina ljudi svoj žulj najčešće bocka, pika, guli ili buši i time samo pogoršava već neugodnu situaciju. Gornji sloj mjehurića je sterilan i štiti donje slojeve kože od infekcije pa bi ga trebala ostaviti na miru. Neprilagođeno bušenje istoga olakšat će put nepoželjnim bakterijama

2.  Probuši ga sterilnom iglom

Kada nastane, žulj bi trebala probušiti sterilnom iglom i istisnuti tekućinu iz njega pomoću vatice ili sterilne gaze. Potom je potrebno isprati ga 3%-tnim hidrogenom kako bi uklonila bakterije. 

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Možda vas zanima 4 laka koraka do lijepih i njegovanih stopala Rubrika Beauty Beauty

3. Nanesi antibakterijsku kremu

Nakon probijanja žulja slijedi nanošenje antibakterijske kreme ili spreja koji će posušiti žulj i ubrzati njegovo zacjeljivanje. Flaster nanesi samo u slučaju nošenja obuće koja će dodirivati mjesto na kojem je žulj, u suprotnom mu pusti da "diše".

4. Drži ga čistim

Kako bi spriječila infekciju, mjesto na kojem je nastao žulj održavaj čistim. Svoje stopalo operi blagim sapunom i vodom i pusti da se koža prirodno osuši. Naime, trljanje ranjenog dijela ručnikom može izazvati neugodne bolove. 

5. Prepoznaj kada posjetiti liječnika

Ako tvoj žulj kroz nekoliko dana nastavi oticati i bol se poveća, vrlo je vjerojatno da je došlo do infekcije i vrijeme je da posjetiš liječnika. Isto vrijedi i za curenje tekućine iz žulja duže od pet dana. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0