Life&style
macarons

Kako su nastali macaroni, preslatki keksići koje su od davnina jeli kraljice i kraljevi diljem svijeta

  • Kafići i pekarnice diljem Francuske odavno imaju macarone u ponudi
  • Danas su ovi mali sendvič-kolačići trend u slastičarstvu u cijelom svijetu
  • Donosimo ti kratku povijest ovih neodoljivih kolačića - od skromnih početaka do glamuroznog trenda

Macarone obožavaju veliki i mali ljubitelji slastica diljem svijeta zbog njihovog laganog i slatkog gornjeg i donjeg biskvita, zajedno s nadjevom od maslaca, džema ili ganachea. Najbolje kod macarona je to da su zapravo idealni samo za jedan zalogaj i doslovno se tope u ustima. Također su genijalni kao poklon. 

Povijest macarona

Današnji macaroni rezultat su duge evolucije iz prošlosti. Prema narodnim vjerovanjima, smatra se da potječu iz Italije i to iz davnog 8. stoljeća. Prema legendi, delicija je u Francusku dopremljena 1533. godine kada se talijanska kraljica Catherine de' Medici udala za francuskog kralja Henrika II., a njezini slastičari su sa sobom donijeli recept za macarone. Tada su se ovi kolačići radili od badema, bjelanaca i šećera, a nazivali su ih „priest's bellybuttons“, odnosno „svećenički pupak“. 

Vjeruje se da su macaroni posluženi 1581. godine za vrijeme vjenčanja vojvode od Joyeusea u Ardecheu.

Kinder Bueno Nutella kolač Možda vas zanima Zvijezda među desertima! Kinder Bueno kocke s Nutellom se ne peku i kriju eksploziju finih okusa Rubrika Life&style Life&style

Godine 1682., kada je kralj Luj XIV odlučio ostati u Versaillesu, macaroni su gostima posluženi kao gesta dobrodošlice. Do tada su smatrani ekskluzivnom slasticom za kraljeve. Tradicija se nastavila sve do pada carstva 1789. godine. 

 | Autor: Unsplash/Melanie Kreutz Unsplash/Melanie Kreutz

Macaroni za sve

Tijekom Francuske revolucije su dvije sestre, Marguerite i Marie-Elisabeth, zatražile azil u gradu Nancy u istočnoj Francuskoj. Macaroni su stekli slavu 1792. godine kada su ih ove sestre počele prodavati pučanima. Sestre su bile stručnjakinje za izradu raznih peciva, pa su, kako bi zaradile, počele peći ove „svećeničke pupke“. Duo je ubrzo postao poznat, a ljudi su ih počeli nazivati „Macarons de Nancy“.

Pavlova Možda vas zanima Pavlova torta: Kako je nastala kultna slastica od bjelanjaka i voća - a imamo i najbolji recept Rubrika Life&style Life&style

U 1830-ima, macaroni su sastavljeni kao dva keksa i punjeni želeima, začinima ili likerima. Zasluge za moderne macarone pripadaju Ladurée of Paris, poznatom pariškom salonu čaja sa početka 20. stoljeća. I danas ova poznata luksuzna slastičarna prodaje macarone u varijantama kao što su macha čaj, slana karamela, čokolada, pistacija, slana karamela, cvijet naranče i malina. Recept se od tada nije mijenjao.

Macaroni prelaze ocean

Ove jedinstvene slastice gotovo pa zamjenjuju cupcakes u Sjedinjenim Državama. Njihova popularnost mogla bi se zahvaliti činjenici da su mekani, dolaze u različitim bojama i okusima te imaju malo kalorija. Tijekom godina su nastale pekare specijalizirane za izradu macarona u New Yorku, Seattleu i San Franciscu. Macaroni se u SAD-u sada pojavljuju i u maloprodajnim trgovinama kao što su Whole Foods, Trader Joe's i Starbucks.

 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Nacionalni dan macarona

Tradicija Dana macarona započela je 2005. godine u Parizu kao partnerstvo među lokalnim pekarama za proslavu francuskih macarona i podršku lokalnim dobrotvornim organizacijama. U SAD-u se danas obilježava 30. ožujka i daje priliku ljubiteljima macarona da kušaju kolačiće iz raznih pekarnica. Godine 2010. francuske macaron trgovine u New Yorku proslavile su ovaj događaj uz sudjelovanje preko 15 lokalnih slastičarnica. Za Dan macarona, u pekarnici koja sudjeluje, uz svaku kupovinu dobiješ besplatni macaron. Godišnji Dan makrona obilježava se i diljem svijeta, ali na različite datume. 

Photo: Shutterstock

Komentari 0