Life&style

Kako organizirati savršeno vjenčanje, korak po korak u 12 mjeseci, otkriva organizatorica vjenčanja

  • Organizirati najljepši dan u životu, vjenčanje, može biti lijep, ali i stresan posao koji uključuje razmišljanje o brojnim detaljima, planiranje te puno, puno živaca
  • Kako bi sve prošlo što lagodnije neki odlučuju za pomoć angažirati profesionalce u planiranju vjenčanja, dok drugi odlučuju čitavu stvar obaviti sami uz angažiranje stručnjaka samo za individualne stavke
  • Odlučili smo priskočiti u pomoć svima onima koji su odlučili organizaciju vjenčanja preuzeti na sebe i pitali one koji se time profesionalno bave kako organizirati stress free vjenčanje: odakle početi, što sve organizacija vjenčanja obuhvaća - proveli su nas kroz proces korak po korak, mjesec po mjesec

Zaručili ste se - čestitamo! Sigurno si uzbuđena i jedva čekaš krenuti u planiranje najljepšeg dana u životu. No, iako planiranje dana vjenčanja izgleda kao jedan od najljepših poslova što ćeš ikada raditi, ono može biti itekako stresno. Osim odabira savršene vjenčanice, lokacije i benda, organizacija vjenčanja uključuje još čitav niz aktivnosti i detalja o kojima na prvu možda uopće ne razmišljaš ili nisi ni svjesna da postoje.

Kada mladenke shvate što ih sve čeka često ih obuzme panika i nervoza jer misle kako nema šanse da sve stignu ili organiziraju kako treba. Mnoge se tada odlučuju pozvati u pomoć profesionalce u tom poslu jer - organizacija vjenčanje je upravo to - full time job. Kako bi ti dan vjenčanja zauvijek ostao u lijepom sjećanju i kako bi sve išlo upravo onako kako si zamislila, pitali smo za savjete profesionalce. 

 | Autor: Ival Weddings Ival Weddings

Anja Ilijašević Mitrović iz agencije Eventorica, specijalizirala se upravo za organizaciju evenata i vjenčanja i pristala s nama podijeliti male tajne zanata - kako isplanirati savršeno vjenčanje u 12 mjeseci - korak po korak, to jest iz mjeseca u mjesec. 

12 - 11 mjeseci prije vjenčanja: Definiranje tipa vjenčanja i budžeta

Organiziranje vjenčanja počinje već objavom o zarukama svojim najbližnjima. Nakon što ste svih obavijestili o sretnoj vijesti slijedi prva važna stvar u samoj organizaciji - određivanje datuma vjenčanja. Ukoliko se radi o većem vjenčanju ili samo želiš da sve protekne u savršenom redu bez stresa bitno je krenuti s planiranjem na vrijeme, a preporuka ove organizatorice vjenčanja je da to bude 12 mjeseci prije sretnog dana. Na taj način sve ćeš stići na vrijeme i organizacija vjenčanja neće ti pričinjavati nikakav stres. 

U ovom periodu najvažnije je definirati prioritete i stavke koje su „must have“, a ponajviše budžet koji određuje većinu stavki na samom vjenčanju. Eventorica preporučuje da ovo vrijeme ti i dragi iskoristite za istraživanje lokacije za vjenčanje i definiranje stila vjenčanja. Veliku inspiraciju možeš pronaći na Pinterestu gdje možeš kreirati i vlastite mape.

 | Autor: Ival Weddings Ival Weddings

Jedna od prvih stvari prilikom organizacije vjenčanja je, naravno, pitati kuma i kumu za kumstvo - sigurni smo da već odavno znaš tko će to biti tako da bi ovaj dio trebao proći glatko i s veseljem za obje strane. 

Kao sljedeću stavku u ovom periodu, Anja savjetuje da definirate želite li angažirati organizatora vjenčanja te ukoliko se na to odlučite, istog i kontaktirati. Eventorica nudi i uslugu konzultacija u procesu organizacije vjenčanja, bez angažmana za ukupnu organizaciju ukoliko vam je potreban tek savjet i vaš vjenčani "anđeo čuvar". "Ukoliko odlučite sami organizirati vjenčanje, istinski predlažem da angažirate koordinatora - na sam dan vjenčanja koordinator postaje mladencima najvažnija osoba jer nadgleda, provjerava i usklađuje sve izvođače, vodi kompletnu ceremoniju i prijem te rješava sve nepredviđene situacije kako bi mladenci, kumovi i obitelj mogli nesmetano uživati u čitavom danu.

10 - 09 mjeseci prije vjenčanja: Istraživanje glavnih stavaka - fotografa, benda i salona za vjenčanicu

Dobra priprema je pola posla. U ovom periodu bitno je istražiti fotografe, snimatelje te naći onog koji vam najbolje odgovara - stilski, ali i cjenovno. Ukoliko imate mogućnosti, Anja Ilijašević Mitrović predlaže da željenog fotografa angažirate za fotoshooting povodom zaruka i tako provjerite jeste li njime zadovoljni. Puno mladenaca nakon vjenčanja bude nezadovoljno upravo fotkama - a to je zadnje što želiš jer će vam upravo one jednoga dana biti glavni podsjetnik na ovaj dan. 

 | Autor: Ival Weddings Ival Weddings

Druga stavka je ona koja je većini mladenki najdraža - vjenčanica! U ovom periodu preporuka je istražiti vjenčane salone i ponude vjenčanica, kontaktirati ih i dogovoriti termine za probu haljina. 

Jedna od glavnih stavaka svakog dobrog vjenčanja o kojemu se i mjesecima kasnije priča je - dobar bend ili DJ. Oni će biti glavni zaslužan za čitavu atmosferu vjenčanja te je bitno da što bolje istražiš one koji bi najviše odgovarali vašem ukusu, stilu vjenčanja i profilu uzvanika - što definitivno nije lak zadatak, posebice kod velikih vjenčanja. 

U ovom periodu preporuča se potvrditi lokaciju vjenčanja (iako treba uzeti u obzir da se na neke lokacije može čekati i godinu do dvije) te provjeriti da li lokacija vjenčanja pruža uslugu prehrane - ukoliko ne, potrebno je istražiti katering servise i kontaktirati ih za ponude.

Poželjno je i istražiti i kontaktirati cvjećare i dekoratere prostora koji će se pobrinuti za personalizirane dekorativne elementi i to da vjenčanje bude stilski prilagođeno vašem odabranom stilu i slaže se sa svim ostalim elementima. 

 | Autor: Ival Weddings Ival Weddings

I za kraj ovog razdoblja bacite se na sastavljanje liste gostiju!

08 - 07 mjeseci prije vjenčanja: Angažiranje fotografa, benda, cvjećara...

Bravo! - do sada ste već isplanirali sve 'velike stvari' i vrijeme je da krenete s detaljima - nimalo manje važnima. Jedan od njih svakako je torta - istražite ponudu vjenčanih torti i dogovorite termine za kušanje okusa (bez obzira što na Instagramu vidiš vizualno najljepšu tortu, nemoj se zaletiti i naručiti je bez probe). 

Možda imate najdražu, 'vašu', pjesmu za koju znate da je želite na prvom plesu, možda o njoj trebate tek razmisliti. Ovo je pravo razdoblje za definiranje pjesme za prvi ples, ali i same izvedbe. Možda ti ili on (ili oboje) niste najbolji plesači - u tom slučaju istražite opcije plesnih tečajeva za mladence gdje će vas stručni plesači naučiti koreografiji uz koju će i oni s 'dvije lijeve' dobro izgledati na plesnom podiju na dan vjenčanja. 

 | Autor: Ival Weddings Ival Weddings

Sada već znate kojeg fotografa i videografa želite - vrijeme je da ih rezervirate, jednako kao i bend, to jest zabavni program, cvjećara i dekoratera prostora. Ako ste to vi sami - definirajte boje i stil vjenčanja, kao i personalizirane detalje (vjenčani buket, cvjetne dekoracije prostora, personalizirane pozivnice, poklone za goste...)

Savjet: Ovdje se mladenci najčešće 'zaigraju' jer im se sve čini fora pa pripazite da ste u okviru budžeta!

06 - 05 mjeseci prije vjenčanja: Uzmite kratki odmor pa pošaljite pozivnice i dogovorite probe

Bravo - na pola smo puta! "U ovom periodu uvijek savjetujem mladencima kratki odmor od planiranja vjenčanja. Uzmite si vikend za sebe, odmorite, družite se, volite se", preporučuje Anja. "Nakon odmora, pošaljite pozivnice gostima, s napomenom do kada najjkasnije trebaju potvrditi dolazak."

Savjet 1: Uvijek je poželjno gostima dati dovoljno vremena za internu organizaciju, kako bi bili u mogućnosti prisustvovati vašem najvažnijem danu, a time im pokazujete koliko su nam zapravo važni i potrebni u tom trenutku te da poštujete njihovo vrijeme. 

Savjet 2: Gosti koji koriste modernu tehnologiju, pozivnice im možete poslati i putem e-maila - uštedjeti ćete novac, dok starijima preporučujem da se pozivnica osobno odnese ili pošalje poštom.

Od ostalih stvari na listi - dogovorite probu za muška odijela za mladoženju i kuma te istražite frizerske i kozmetičke salone.

 | Autor: Ival Weddings Ival Weddings

04 - 03 mjeseca prije vjenčanja: Svi 'glavni akteri' znaju kako će izgledati

Još samo nekoliko mjeseci do THE dana. Sada je bitno izabrati konačnu vjenčanicu i na probi definirati eventualne alteracije. Ekstra savjet: na probu obavezno otići sa cipelama koje ćeš obući na dan vjenčanja. Ukoliko ih još nisi kupila, na probu uzmi najsličnije njima. 

Osim tvoje vjenčanice, vrijeme je i da ostali "glavni akteri" izaberu svoj outfit - to znači izabrati izabrati odijelo za mladoženju i haljinu i odijelo za kumove. 

Izaberite i naručite vjenčanu tortu. 

 | Autor: Ival Weddings Ival Weddings

Dogovorite kušanje svadbenog menija s cateringom ili restoranom.

Ukoliko ste dogovorili suradnju sa stilistom i dekoraterom prostora, definirajte sve dekoracije i dekorativne elemente i sadržaje (vizualni identitet vjenčanja); ukoliko niste angažirali dekoratera, u ovom trenutku je potrebno krenuti izrađivati dekoracije.

2 mjeseca do vjenčanja: Pisanje zavjeta, listi...

Opasno smo se približili velikome danu, ali ukoliko ste slijedili navedeni raspored - nema razloga za paniku. Eventorica savjetuje da u ovom razdoblju napišete i svoje prve zavjete. Moguće je da ćete odmah biti inspirirani, ali češće se događa da mladenci imaju poteškoća sažeti sve što žele reći u nekoliko redova, uzimajući u obzir i goste na vjenčanju. Napisati zavjete nije lako tako da si za ovo uzmite vremena kako biste si rekli ono što želite na vama najljepši način (nikako ne pitajte prijatelje da vam pišu zavjete - ovo je ipak intimni trenutak. Zavjeti ne moraju biti dugački - bitno je da su iskreni i od srca. 

Osim pisanja zavjeta, dobro je napisati i listu pjesama bendu (kako ne bi bilo neugodnih iznenađenja). 

Od stvari koje još treba dogovoriti, ostala vam je prijava namjere o sklapanju braka u izabranom matičnom uredu. Pošaljite i listu obaveznih fotografija i kadrova fotografu i videografu kako bi se što bolje pripremili jer - ne žele svi mladenci isto!

Savjet: Naručite se kod stomatologa na kontrolu. Najmanje što vam treba je zubobolja na dan vjenčanja! Ukoliko odlučiš ići na bilo kakve tretmane lica (fileri, botoksi i slično), također nemoj čekati zadnji trenutak. 

2 – 6 tjedana do vjenčanja: Finalna proba vjenčanice i posljednje provjere

U ovom razdoblju dogovori termin za posljednju probu vjenčanice i otiđi na probu frizure i make-upa te definiraj eventualne promjene. Savjet: na posljednju probu vjenčanice ponesi donje rublje koje ćeš nositi na dan vjenčanja, za provjeru da li to rublje odgovora i nigdje se ne vide nabori, rubovi, naramenice i slično. 

 | Autor: Ival Weddings Ival Weddings

Još jedan savjet zlata vrijedan, a o kojem možda ne bi razmišljali je da oboje „razgazite“ cipele koje ćete nositi na dan vjenčanja. 

Ostale su vam posljednje potvrde: potvrdite obroke za menu svečane večere kateringu ili restoranu, pošaljite finalnu listu sjedenja gostiju restoranu i prođite popis pjesama s bendom. 

7 dana do vjenčanja: Proba obreda

Posljednji tjedan do vjenčanja maksimalno posveti ugađanju sebi. S kumom otiđi na wellness dan, odmorite se, opustite i na taj način joj pokaži koliko cijeniš sve što je za tebe napravila. Posjeti kozmetički i frizerski salon za manje tretmane - depilacije, masaže, bojenje kose, trajni lak. 

Iako to kod nas mnogi parovi nemaju običaj raditi, svaki profesionalac će vam reći da napravite probu obreda - mladenci, kumovi, roditelji. 'Večera za probu' tradicionalna je ceremonija prije vjenčanja u Americi, koja se obično održava nakon probe vjenčanja i noć prije svadbene ceremonije.

 | Autor: Ival Weddings Ival Weddings

Još jednom potvrdite sve usluge sa svim dobavljačima - lokacija, matičar, dekoracije, svečana večera, bend i / ili Dj...

1 dan do vjenčanja: Zadnje provjere i opuštanje

To je to! Zadnji je dan prije vjenčanja. Brzo je prošlo ovih 12 mjeseci, zar ne? Večer prije zapišite si na papir sve što sutra morate imati spremno (vjenčanica, donje rublje, cipele, rezervne cipele ravna pete, rezervno donje rublje, nakit, odijelo, košulja, rezervna košulja, cipele, rezervne cipele...) Pripremite paket za hitne slučajeve (konac i igla, flasteri, flasteri za žuljeve, rezervne najlonke, papirnate i vlažne maramice, tableta za bolove). 

Mladoženji se preporučuje frizura i brijanje brade dan ranije kako bi se izbjegao efekt „friško ošišanog i obrijanog“ na fotografijama i videu. 

I to bi trebalo biti to! Ako ste pažljivo slijedili korake vaše vjenčanje bi trebalo biti apsolutno stress free, a za sve iznenadne situacije i pojave koje ne možete kontrolirati - o njima ne vrijedi ni brinuti. Kao što je Anja savjetovala - taj stres prepusti koordinatoru. Danas je vaš dan za uživanje i pamćenje.

A kako to izgleda na sam dan kada planiranje vjenčanja prepustiš profesionalcima, pogledaj u videu.

Planning and organizing: Eventorica Flowers, decorations, and styling: Artium weddings Venue: Agroturizam Paladnjaci, Bridal dress: Vjenčanice Biba, Photo: Ival weddings, Petra Visuall, Video: Ival weddings, MUA: Sabrina Lučev, Hair: Artistic salon, Music: Grooves&Colors,  Toni Mohorović, Cake: Eventorica, Jewelry: Kragrlica, Stationary print: Printstudio Rovinj, Models: Jelena Mateševac & Davor Skočilić


 

 

Photo: Ival Weddings
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • decoration

    Zaista informativan članak. Hvala što ste podijelili puno saznanja iz ovog članka. https://attractivedecoration.com/
  • manfred

    🤭 haha savrseno