Lifestyle Living 36 prikaza 29. veljače 2012.

Podne površine u vašem eksterijeru

Thinkstock.
1/8

Logična ideja koja se nameće prilikom razmišljanja o podnim oblogama u vrtu je trava, ali svatko tko ima vrt zna da odabrati podnu površinu nije tako lako i jednostavno.

Prosječan hrvatski vrt ima više funkcija: on je produžetak dnevnog boravka, dječje igralište, povrtnjak, voćnjak i ružičnjak, a često i parkiralište. Upravo zato je neobičan važan odabir podnih površina u vrtu. Opcije su mnogobrojne i variraju od jeftinih i manje trajnih do skupih i uistinu dugotrajnih.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Prije samog odabira materijala morate napraviti nacrt vrta i izračunati koliko određenog materijala trebate. Za odabir materijala važno je i mjesto na koje će se postaviti te veličina vrta. Što je vrt veći i njegove ploče mogu biti veće i raznolikije, a što je vrt manji, trebate se više držati stilskog minimalizma.

Montažne betonske ploče nisu skupe i lako se postavljaju. Njihova prednost je što su dostupne u velikom broju oblika i boja, a mana im je što nekvalitetnije verzije mogu biti poprilično skliske. Želite li koristiti opeku, neka bude građevinska ili opeka za popločavanje, pošto je opeka koja se koristi u gradnji kuća premekana i neotporna za zimske uvjete te stoga sklona pucanju i ljuštenju. Ova vrsta podne obloge će vašem vrtu dati rustikalan izgled.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Kocke su manje, dekorativne i lako prilagodljive, ali i izdržljive. Jako popularan je i kamen. Gotovo svaka vrsta kamena se može postaviti u svaki vrt, ali valja voditi računa o veličini i vrsti kamena pošto one jako utječu na cijenu. Možete postaviti i šljunak ili oblutke koji vrtu daju mekoću. Najbolje ih je ograditi kakvim rubom kako se ne bi rasipali, a morate računati i na to da će dio kamenčića završiti u kući ili travnjaku što može predstavljati opasnost i za vašu kosilicu.

Pod mekanim podlogama podrazumijevamo travu. Travu možete zasaditi na proljeće ili ranu jesen ili pak položiti treset i gotovo busenje. Postoje različite vrste mješavina za travu, čak i one s poljskim cvijećem koje će dati vašem vrtu poseban izgled.

Staze, rubovi, stepenice

Staze, rubno kamenje i stepenice mogu itekako uljepšati, ali i nagrditi vaš vrt. Staze su putovi koji povezuju kuću s određenim dijelom vrta. One moraju biti smislene i praktične. A mogu biti krivudave ili pravocrtne. Prije nego odlučite ispresijecati svoj vrt stazama sjetite se da je mnogo praktičnije imati velike površine trave za košenje umjesto malih. Staza ne bi smjela biti uža od 30 cm, a želite li da njome prolazi više od jedne osobe, širina se povećava na minimalno 70. Stepenice u vrtu moraju biti široke i niske te lake za održavanje jer se na njima često nakuplja voda.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Rubovi ili rubnjaci ističu oblik staze, a samim time i oblik vrta. Njihova praktična uloga je u tome da ne dopuštaju da se materijali poput kamena i šljunka rastresu. Rubnjaci mogu biti od kamena, betona, drva, motane gline, cjepanica ili nekog drugog dekorativnog materijala.

Komentari 0