Life&style

Kako naučiti da ne moraš baš svima udovoljiti i da moraš misliti i na sebe

  • Voliš činiti druge sretnima i udovoljavati njihovim prohtjevima?
  • Vrijeme je da se zaustaviš i sebe staviš na prvo mjesto!
  • Donosimo ti nekoliko uputa kako ćeš to učiniti - korak po korak

Ako voliš udovoljavati drugima vjerojatno si empatična i voliš davati. I to su divne kvalitete, ali istovremeno ako uvijek stavljaš želje i potrebe drugih ispred svojih, ne bi to trebalo biti na tvoju štetu.

Mnogi koji uživaju udovoljavati drugima zapravo s vremenom ostaju emocionalno iscrpljeni i osjećaju kao da njihovo vrijeme uopće nije njihovo. I dok možda izvana izgledaš zadovoljno, iznutra nakupljaš stres, zamjerke, ali i velik strah od odbijanja. Ako ti je to dosadilo, najjednostavnije rečeno - saberi se. Nitko nije vrijedan takvih negativnih osjećaja.

 | Autor: Unsplash / Brooke Cagle Unsplash / Brooke Cagle

Mi ti donosimo nekoliko načina na koji ćeš biti (ponovno) svoja. 

1. Postavi zdrave granice

Znati kako i kada postaviti granice je ključ svega ako ne želiš žrtvovati vlastitu dobrobit za druge. Razmisli što bi te to moglo poistovjetiti s "otiračem". Očekuje li tvoja prijateljica da ćeš baš svaki put biti raspoložena za priču o njezinome ljubavnom životu i krahovima? Ili tvoj partner očekuje da ćeš baš ti napraviti sve kućanske poslove, obaviti kupnju i pritom skuhati ručak? Jednom kad odrediš svoje granice bit će ti ih lakše integrirati u odnose s drugima.

Mladenka je napisala 12 pravila za svoje vjenčanje Možda vas zanima Buduća mladenka podijelila internet nakon što je objavila 12 pravila za svoje vjenčanje Rubrika Life&style Life&style

2. Odredi svoju mantru

Alat za motivaciju - mantra. Riječi koje će te potaknuti i fraze koje djeluju kao mini poticaji. "Kreni" kad ne možeš započeti, "za sebe, ne za druge" kad radiš nešto što je dobro za tebe, ali je teško, "pusti" ako bivšem želiš poslati poruku ili pak "NE je potpuna rečenica" kad imaš potrebu objašnjavati i opravdavati zašto nešto ne želiš, samo su neke od onih mantri koje ti mogu pomoći. I, naravno, izmisli svoju, koja odgovara baš tebi i tvojim potrebama.

3. Napravi listu stvari koje potiču tvoju samouvjerenost

Želja da udovoljiš svima često proizlazi iz nesigurnosti ili straha od odbijanja. Jedan način da se toga riješiš je da napraviš popis svih razloga zbog kojih zaslužuješ imati granice. Zauzmi se za sebe! Lista će ti pomoći kao način i izvor daljnje motivacije.

4. Uzmi vrijeme za sebe

Jedan od razloga zašto stalno udovoljavaš drugima može biti i zato što nisi sigurna što doista misliš i osjećaš. A ako nisi sigurna jednostavno se složiti s drugima kako bi tvoja okolina bila sretna i zadovoljna, a na taj način (barem tako misliš) i ti. Trebaš shvatiti zašto zapravo stavljaš druge na prvo mjesto. Upitaj se zašto te strah reći "ne". A zatim napiši ciljeve svog vremena i energije koju trošiš i na prvo mjesto stavi samu sebe.

Možda vas zanima Zašto na sebe uporno zaboravljaš? Previše vrijediš da bi od sebe odustala Rubrika Miss7 Blog Miss7 Blog

Kako ćeš reći "ne"?

Ako unaprijed napišeš kako ćeš odbiti neke zahtjeve, bit će ti lakše. Na taj način nećeš se prepustiti emocijama trenutka zbog kojih bi kasnije mogla požaliti, nego ćeš se držati unaprijed određenih granica., piše Lifehacker.

1. "Hvala, ali puno mi se toga trenutno događa."

2. "Cijenim što misliš na mene, ali ne mogu to sada preuzeti."

3. "Jednostavno nemam vremena koji tvoj zahtjev zaslužuje."

4. "Ne mogu to učiniti, ali jesi li mislio o (i ponudi alternativno rješenje)?"

 | Autor: Pixabay Pixabay

Sjeti se i da nikome nisi dužna davati dugačko objašnjenje jer "ne" je zapravo potpuna rečenica koja će ti pomoći da se makneš iz neke situacije. Iako ti možda zvuči nedovoljno, za tebe i tvoje ponašanje i to je početak. Kasnije ćeš usvojiti i nekoliko dodatnih objašnjenja (kratkih) uz koje ćeš se lakše maknuti iz iscrpljujućih situacija.

Ne trebaš to sve usvojiti odmah, sjeti se da stvari uvijek trebaju ići korak po korak. Počni s nečim manjim, iskoristi poruke ili mailove da bi odbila neku ponudu ako se ne možeš s nekim suočiti uživo. I obavezno izbjegavaj LITANIJE isprika. To će ti samo otvoriti put starim obrascima i navikama kojih se zapravo želiš riješiti.

Rutina u 6 koraka koja daju energiju cijeli dan Možda vas zanima Liječnik je podijelio svakodnevnu rutinu od 6 stvari koje mu daju energiju cijeli dan Rubrika Life&style Life&style

Potrebno je neko vrijeme da se navikneš na svoje nove male pobjede. Moraš postati svjesna da ne možeš ( niti je zdravo) zadovoljiti baš svakoga. Tebi, ali i ljudima oko tebe, bit će puno lakše ako osvijestiš što doista možeš učiniti za druge, a što je ipak previše.

Photo: Shutterstock

Komentari 0