Life&style

Kako kod kuće napraviti kavu poput profesionalca?

Kava je omiljeni napitak koji nas ujutro razbuđuje i istovremeno opušta, a svi oni koji ju redovito konzumiraju složit će se da je vrlo bitno kako je ona pripremljena. U nastavku ti otkrivam kako napraviti kućnu verziju profesionalno napravljene kave

Svaki put kad pročitam članak o tome kako uštedjeti novac, visoko na listi nalazi se i onaj da prestanem svakodnevno piti kavu u kafiću. Ok, priznajem da se slažem s tim da ću tako na kraju mjeseca imati malo veći budžet na raspolaganju, ali činjenica je da moja homemade kava nikada nije dovoljno dobra kao kada je napravi profesionalac. Upravo zato odlučila sam istražiti sve tajne pripreme dobre kave. 

Aparat za kavu

Jedna od opcija za pravljenje dobre kave kod kuće je kupovina aparata za kavu. Uz njega u trenu možeš napraviti savršenu kavu pravilnih omjera, bogate teksture i neodoljivih aroma. Međutim, cijena takvih aparata često ne predstavlja trenutnu uštedu, već tek dugoročnu, ako uzmeš u obzir da ćeš manje vremena provoditi u kafiću ispijajući svoj omiljeni napitak.

Možda vas zanima Oh, ne! Je li moguće da nam voljena šalica kave učini ovo?! Rubrika Life&style Life&style

Priprema kave u džezvi

Za pripremu jedne šalice kave potrebno je oko 7 grama kave na 100 ml vode. Prema baristu Christianu Cviljku, navedena količina mljevene kave stavlja se direktno na površinu hladne vode kako bi zagrijavanjem kava ekstrahirala prema dolje. Vrlo je bitno da se kava pritom ne preprži te da temperatura ne prelazi 93°C stupnja. Kad uočiš prvi mjehurić na pjeni koja se stvara prilikom zagrijavanja, džezvu makni s vatre i pričekaj da se "umiri". Nakon toga je ponovno vrati na štednjak do pojave novog mjehurića. Kad kava bude gotova, obavezno je pusti da odstoji barem jednu minutu prije nego je kreneš ulijevati u šalicu. 

Dodatni savjet: Tvoj omiljeni napitak bit će bolji ako budeš koristila kvalitetno prženu kavu u zrnu koju ćeš netom prije pripreme samljeti u količini koja ti je potrebna. 

 | Autor: Instagram Instagram

Možda vas zanima 7 dana pila sam kavu koja ubija glad Rubrika Life&style Life&style

Priprema kremaste pjene 

Kava i kremasta pjena zajedno čine cappuccino, meni omiljenu jutarnju kombinaciju. Tradicionalna priprema savršene mliječne pjene zahtijeva mlaznicu s parom, ali dobra stvar je da postoje i drugi načini za postizanje sličnog rezultata u kućnoj verziji. Riječ je o običnom štapnom mikseru s kojim možeš izraditi kremastu i čvrstu pjenu, a postupak izrade je vrlo jednostavan. Nakon što zagriješ mlijeko, ulij ga u posudu za miksanje i miksaj ga oko jednu minutu malom brzinom. Ako želiš više pjene, štapni mikser drži neposredno iznad površine mlijeka kako bi u njega ušlo više zraka. 

Dodatni savjet: Ako preferiraš kavu s mlijekom, imaj na umu da mlijeko zagrijavaš do oko 65°C stupnjeva jer će mlijeko tako ispustiti svoju optimalnu količinu prirodno prisutnog šećera pa nećeš morati zaslađivati svoju kavu. 

Photo: Instagram

Komentari 0