Life&style

7 dana pila sam kavu koja ubija glad

Khloe Kardashian vratila je u trend poznatu bulletproof kavu. Ovo nije obična kava već prava kura koja štošta obećaje, između ostaloga i da nećeš biti gladna 4-6 sati nakon što je popiješ. Zvučalo mi je dobro, isprobala sam!

Otkad znam za sebe, jedna sam od onih koji neprestano jedu. I kad treba i kad ne treba. U prosjeku bih mogla nešto s guštom pojesti svaka tri sata (ne, ne računam tu šaku badema ili jabuku), a najslađe mi je jesti kada se zavučem u krevet, oko 11 navečer. Očito je da su moje navike nezdrave, ali hrane se najteže odričem. Međutim, ove sam godine odlučila okrenuti ploču i početi svakodnevno vježbati te se zdravije hraniti, u što se savršeno uklopila i ideja tzv. bulletproof kave.

I sama sam svjedočila ludoj transformaciji Khloe Kardashian (makar, pitanje je koliko je tu pomoglo i vježbanje), koja mi je baš iz tog razloga skrenula pozornost na tu navodno magičnu kavu. Riječ je o kavi pomiješanoj s maslacem i uljima, bez šećera ili mlijeka. Malo gnjusno, zar ne? No ova kava, kakva je da je, obećaje toliko stvari da joj je teško reći ne, barem na tjedan dana. Upravo sam to i napravila: pila sam bulletproof kavu sedam dana ne bih li vidjela hoću li zbog nje smršaviti, biti manje gladna i osjećati se bolje! 

Bulletproof kava veže se uz istoimeni brend, a riječ je o miksu kave, maslaca i ulja udružena reguliraju kemijske procese i tako te održavaju zdravom, fit i sretnom. Treba uzeti dobru mljevenu kavu (najbolje organsku), nesoljeni maslac (isto jabolje od kravica koje su pasle na livadama) ili ghee te ulja srednjeg trigliceridnog lanca, kokosova ili palmina, poznata po tome da jačaju kognitivne funkcije. Miks ovih dobrih masnoća trebao bi te držati sitom 4-6 sati i potaknuti tijelo na cjelodnevno sagorijevanje masnoća zbog čega ćeš mršavjeti i osjećati se bolje. Uputa je sljedeća: svako jutro piješ kavu na prazan želudac i ne doručkuješ. Kavu napraviš u blenderu od 250 ml vode, dvije i pol pune žličice kave, jednu žličicu ulja i jednu žlicu maslaca ili gheeja. Sve proizvode za kavu lako je nabaviti u nekoj od drogerija, trgovini s bio hranom ili kakvom većem trgovačkom centru.   | Autor: miss7 miss7

Prvo jutro bila sam nabrijana što ću probati ovu kavu, s idejom da cijeli dan osluškujem tijelo i zapisujem promjene. Uzela sam 300 ml vode, dodala dvije i pol žličice kave, dvije male žlice kokosova ulja i jednu i pol veliku gheeja, "pametno" zaključivši da s više vode moram i povećati sve doze. Kava je izgledala vrlo kremasto i mirisala je intenzivno po gheeju, a na okus je bila izrazito masna. Okus me zbilja izbacio iz takta. Ghee ima specifičan miris i meku, zrnatu teksturu koja se osjeća i tekućem stanju - osobno, izrazito neugodno. Nakon prve šalice (i pol!) osjećala sam se i fizički i raspoloženje mi je bilo na nuli, s neopisivom težinom u trbuhu. Osjećaj je prošao tek popodne, a gladna sam bila već u podne, kada najčešće i ručam. Nakon što je nestao osjećaj težine, osjećala sam se u redu i zaspala u neko uobičajeno vrijeme. 

Sljedeće jutro sam smislila formulu koje sam se nadalje držala. Na 250 ml vode stavila bih veliku žlicu kokosova ulja i malu i pol žličicu gheeja, s propisanom dozom kave. Iako je ovaj omjer bio podnošljiviji za piti i nije mi stvarao osjećaj težine, na miris gheeja dizao mi se želudac. Ispijanje kave ujutro mi je od najdražeg rituala postalo najmrskiji. Tjerala bih se popiti i zadnju kapljicu - ali s razlogom, jer ipak se nešto događalo mom tijelu. 

Možda vas zanima 15 razloga zašto si u pravu kad ujutro piješ kavu Rubrika Life&style Life&style

Ne, nisam osjećala manju glad, a ne bih rekla ni da sam išta smršavila, ali sam zato u popodnevnim satima dobila opaku dozu energije. Nova hiperaktivnost koja se u meni budila nakon 17 sati bila je frapantna. Oduševljeno sam kuhala, odradila odličan trening i pospremala stan bez ijednog tračka lijenosti ili umora. U jednom trenu mi se činilo i da bih mogla skakati jer sam imala previše energije, a premalo toga na što je mogu potrošiti!

 | Autor: miss7 miss7

Kavu sam, doduše, prestala piti onog časa kada je prošlo sedam dana moje kure. Ghee sam zamrzila do daljnjega, a kokosovo ulje i dalje ponekad, u vrlo maloj količini, ubacim u kavu jer daje dobar okus. Ipak, mislim da bih bila luda kada ne bih  barem pola radnoga tjedna bila na bulletproof kavi jer imam osjećaj da s njom bolje iskoristim dan, jer iskoristim svaki atom snage koji imam. Definitivno predlažem da je probaš!

Photo: miss7

Komentari 0