Life&style

Malo vode i opreza s temperaturom - ovako će ti božićno drvce trajati dugo i izgledati prekrasno

  • Pravo božićno drvce – velika briga? Zapravo i nije.
  • Ne zahtijeva više od prosječne biljke, a uz nekoliko trikova neće bacati iglice i lijepo će izgledati cijele blagdane

Najlakše je kupiti jednom za svagda plastično drvce, ali gdje je tu miris i općenito doživljaj? Ako si i dalje poklonica pravog bora, bilo rezanog, bilo onog s korijenom, znaš da ćeš se nervirati ako počne prerano bacati iglice i sušiti se. S prikladnom brigom možeš uživati u prekrasnom drvcu cijele praznike, a ako si kupila ono s korijenom, održati drvce živim cijele godine pa čak i posaditi ga na otvoreno.

Prvo na hladno

Lokacija tj. mjesto u kući gdje ćeš smjestiti drvce je bitna stavka na koju treba obratiti pozornost. Božićno drvce, naime, neće najbolje podnijeti nagle promjene temperature. Najveći minusi nasuprot topline doma definitivno će uzrokovati stres jelki, a isušenost i opadanje iglica je nešto što sigurno želiš izbjeći, barem do Tri kraljai. Stoga je najbolje prvo smjestiti drvce u negrijanu prostoriju kao što su podrum, garaža ili stubište. Tek nakon dva, tri dana prilagodbe unesi ga u zagrijani prostor. Nakon toga, rezano bi drvce trebali smjestiti u posudu s vodom (ili ispod stalka staviti posudu s vodom tako da je deblo uronjeno u vodu). Bit će ti zahvalno.

Prvih nekoliko dana, ovisno o veličini, vrsti i smještaju drvca, potrebna količina vode može biti veća od tri litre. Bez obzira bila živa ili odsječena jelka, potrebna joj je voda, stoga ne zaboraviti posvetiti joj nekoliko minuta svaki dan da provjeriš kakvo je stanje. A dobro zalijevano drvce znači i manji rizik od požara. Ipak, bitno je dodati da mjesto gdje stoji drvce treba biti što udaljenije od grijalica i peći. Također, smjesti ga negdje gdje je vjerojatnost da ga se sruši najmanja.

Možda najbitnija stvar, sve lampice i električne ukrase treba provjeriti prije kićenja bora, ali i sjetiti se ugasiti ih prije spavanja ili odlaska od kuće.

Živa božićna drvca preporuča se u proljeće skupa sa zemljom iz posude presaditi u vrt. Do tada ih kao i za blagdana treba redovito zalijevati. Važna je i dužina boravka u toplom domu. Živa stabla ne bi trebala biti u zatvorenom prostoru više od deset dana.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0