Life&style
Najbolje ideje rađaju se kad zadrijemamao

Kad ćeš noćas zaspati? Naime, najbolje ideje dolaze nam neposredno prije sna

  • Mnogi ljudi su najkreativniji kad im san dođe na oči
  • To ne pokazuju samo istaknuti primjeri, nego i novo istraživanje
  • Ali, ipak ne bi trebala spavati predugo, da ne propustiš "kreativnu slatku točku"…

Postoji stara legenda o genijalnom izumitelju Thomasu Edisonu (1847–1931). Kažu da je Amerikanac otišao u krevet s loptom u svakoj ruci. Kad je zaspao, lopte su mu ispale iz ruke i Edison je ponovno bio budan i opušteniji nego prije. Ovaj princip se i danas često koristi za tzv. „powernaps“, odnosno drijemanje za povrat energije, kako bi se izbjegla faza dubokog sna.

Ali, kratko drijemanje ne samo da bi trebalo probuditi umorne duhove, nego i pružiti bljeskove nadahnuća. Ili, točnije rečeno: pomaganje mislima koje nam struje kroz glavu neposredno prije nego što zaspimo. Navodno je Edison u tim trenucima došao do svojih genijalnih ideja - uključujući žarulju - Einstein i Dalí su također koristili ovu tehniku. Istraživanje je sada potvrdilo teoriju da nam najbolje ideje dolaze prije nego što odemo na spavanje.

Što bi se sve moglo dogoditi tvom tijelu ako počneš spavati na podu

via GIPHY

Ispitanici su trebali rješavati matematičke zadatke

Francuski istraživači spavanja sa Sveučilišta Sorbonne u Parizu objavili su odgovarajuće istraživanje u časopisu „Science Advances“. Kako bi to učinili, simulirali su Edisonovu tehniku spavanja: dali su skupini učenika matematičke probleme. Zatim su ih pustili ležati 20 minuta s predmetom u ruci. Ako su ispustili predmet, znanstvenici su ih pitali što su zadnji put pomislili prije nego što su zaspali.

Istraživanje je pokazalo da su oni ispitanici koji su dosegli fazu spavanja N1 - prijelaz između budnosti i sna - i probudili se odmah nakon toga, mogli tri puta češće rješavati zadatke, odnosno oni koji nisu zaspali, a čak šest puta češće od sudionika, koji su dublje spavali i dosegli fazu N2.

Pazi! Ako jedeš ovu hranu prije spavanja, vrlo vjerojatno ćeš imati noćne more

via GIPHY

U svom radu znanstvenici fazu uspavljivanja nazivaju „kreativnom slatkom točkom“, odnosno optimalnom točkom u kojoj dolazi do dobrih ideja. Delphine Oudiette, neuroznanstvenica i koautorica istraživanja, već razmišlja unaprijed. Može si zamisliti da ljude možeš uvjetovati da namjerno i bez sna dođu do ove kreativne faze, rekla je za časopis „Scientific American“. Kako bi to učinila, na primjer, možeš pustiti određenu buku kada zaspeš, koju mozak prepoznaje nakon nekog vremena.

Photo: Pixabay

Komentari 0