Life&style
Napitak od đumbira

Jutarnji hit napitak bolji od limunske vode: borac je protiv virusa, kilograma i nadutosti

  • Đumbir je, prema tradicionalnoj medicini, hvaljen kao 'svelijek', a čaša napitka od đumbira ujutro otjerat će i neke zdravstvene brige i probleme 
  • Naime, đumbir ublažava glavobolju i učinkovito djeluje protiv prehlade (što je idealno u ove jesenske dane), smiruje želudac i crijeva, a čak se koristi i kao afrodizijak
  • Stoga ne čudi da su društvene mreže preplavljene receptima za napitak od đumbira,  jer dobrobiti su brojne

Đumbir je danas hit supernamirnica na društvenim mrežama (najčešće se označava kao #gingershot), ali ovaj se egzotični korijen već dugo koristi u tradicionalnoj kineskoj, ajurvedskoj i japanskoj medicini. Đumbir je jedna od najstarijih začinskih i ljekovitih biljaka, a danas je neizostavan dio medicine i kulinarstva. Ali što to đumbir čini tako čarobnim? Gorkasto-ljuti sastojci đinđeroli i eterična ulja koje sadrži ovaj korijenu imaju protuupalna i pročišćavajuća svojstva, a čak i ublažavaju bol.

Stoga se kao jutarnji napitak, umjesto toliko razvikane limunske vode, preporučuje piti napitak od đumbira, jer benefiti su puno brojniji.

Recept za napitak od đumbira

Sastojci: 

  • 1/2 šalice svježe iscijeđenog soka od limuna
  • 1 šalica soka od svježe iscijeđene naranče 
  • 55 g svježeg đumbira

Priprema 

1. Preporučuje se koristiti ekološki uzgojen đumbir, jer tada ga ne treba guliti. Ako ne možeš nabaviti eko đumbir, onda jednostavno oguli svježi đumbir i nasjeckaj ga na komadiće.

2. Stavi sve navedene sastojke u blender i dobro izmiskaj. 

3. Dobro procijedi napitak kroz fino sito te istisni svu zaostalu tekućinu iz pulpe.Možeš dodati malo meda kao zaslađivač. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ines (@ines.beatrice)

Knedle od šljiva Možda vas zanima Jedini pravi recept za knedle sa šljivama - krumpir ti ne treba, ali trebaš šećer u kockama! Rubrika Life&style Life&style

Benefiti napitka od đumbira

Napitak od đumbira nije samo ukusno sredstvo za gašenje žeđi, nego je i nadasve zdrav. Naime, đumbir jest i djeluje:

  • antibakterijski: đumbir navodno inhibira proliferaciju bakterija i virusa. To je osobito korisno tijekom prijelazne i hladne sezone.
  • bogat hranjivim tvarima: đumbir sadrži magnezij, željezo, kalcij i puno vitamina C. Također sadrži i natrij, kalij i fosfor, kao i smolu i smolne kiseline te zdrava eterična ulja.
  • stimulirajuće: gorke tvari u đumbiru, poput đinđerola, navodno potiču cirkulaciju krvi. Zato mnogi preporučuju đumbir kao sredstvo za detoksikaciju.
  • sredstvo za suzbijanje apetita: brojna istraživanja su do sada dala različite rezultate o tome olakšava li đumbir mršavljenje. Međutim, jedno je istraživanje pokazalo da su ispitanici jeli manje kad su popili čašu napitka s đumbirom jer im je pružila osjećaj sitosti.
  • smanjuje nadutost: đinđerol kojim obiluje je protuupalni spoj pa je izvrstan za smanjenje plinova i nadutosti, ponajprije jer smanjuje upale u tijelu, a previše upala može uzrokovati plinove, nadutost i želučane tegobe. 
  • protiv mučnine: đumbir je također prirodni biljni lijek protiv mučnine i povraćanja.

 | Autor: Unsplash/Milada Vigerova Unsplash/Milada Vigerova Foto: Unsplash/Milada Vigerova

Čokoladna mousse torta Možda vas zanima Čokoladna mousse torta najdekadentniji je recept koji smo u posljednje vrijeme iskušali Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram @muz_v_zastere
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Ovo je dobar prirodni lijek