Life&style

Juha od limuna i slanutka ili pak tjestenina s limunom? Mi biramo oboje, a donosimo i recepte

  • Kako su dani postali sunčaniji i topliji, tako se poboljšalo i naše raspoloženje, ali hrana koja se svakodnevno nalazi na našem stolu 
  • Sada ćemo na nekoliko mjeseci zaboraviti na teška, začinjena jela i okrenuti se laganoj, svježijoj hrani 
  • U potrazi za inspiracijom za prava (pro)ljetna jela, nabasali smo na dva odlična recepta u kojima glavnu riječ vodi - limun, bez obzira na to što se radi o slanim jelima 
  • Pročitaj također: Recept s 5 zvjezdica i odličan dijetalni ručak: Pileća prsa u limunovom soku

Jedna vrlo popularna izreka kaže da, kada nam život da limune, napravimo limunadu i to smatramo sasvim dobrim savjetom koji se može primijeniti na razne načine, čak i doslovno. No, ako baš nismo raspoloženi za limunadu, od limuna ćemo napraviti neki ukusni kolač ili ga pak dodati u - slana jela. Iako će to na prvu nekima zvučati pomalo neobično, osobito ako je limun glavna zvijezda cijelog jela, a ne tek dodatak u obliku nekoliko kapi soka, vjeruj nam, radi se o jako ukusnim i osvježavajućim jelima kakva nam baš trebaju tijekom ovih sunčanih i toplih dana koji će, kako vrijeme odmiče, postati samo topliji. 

U potrazi za inspiracijom za osvježavajuća, a zasitna jela od limuna, nabasali smo na dva odlična jela - juhu od limuna i slanutka te tjesteninu s limunom za koje ti donosimo i recepte. 

Juha od limuna i slanutka 

Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 luk 
  • 3 češnja češnjaka
  • Žličica sušenog peršina
  • Žličica kima
  • Pola žličice kurkume
  • Prstohvat papra
  • 2 konzerve slanutka 
  • 1 litra povrtnog temeljca
  • Korica i sok jednog limuna
  • Sol po ukusu 

Priprema: 

  1. U loncu zagrij maslinovo ulje pa na njemu poprži nasjeckani luk dok ne postane proziran. Dodaj nasjeckani češnjak i poprži još nekoliko minuta pa dodaj kurkumu, kim i peršin.
  2. Kratko promiješaj i svemu dodaj slanutak koji si prethodno ocijedila i isprala. Miješaj nekoliko minuta pa prelij temeljcem i ostavi da prokuha. Kada je sve prokuhalo, smanji jačinu vatre i kuhaj još 15 minuta. 
  3. Nakon 15 minuta, makni juhu sa štednjaka i ostavi 10-ak minuta da se ohladi. Potom sve izmiksaj štapnim mikserom pa ponovno vrati na laganu vatru i umiješaj koricu i sok od limuna te papar i sol po ukusu. Ostavi da proključa pa makni s vatre i posluži. 

Tjestenina s limunom i orasima 

Sastojci: 

  • 160 g špageta
  • 3 češnja češnjaka
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 100 g oraha
  • 50 svježeg peršina
  • Korica cijelog limuna i sok od polovice
  • 100 ml vode od kuhanja tjestenine 
  • Sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. Špagete skuhaj prema uputama na pakiranju.
  2. Za to vrijeme, na maslinovom ulju kratko poprži češnjak (otprilike dvije minute). Na poprženi češnjak stavi kuhane špagete sa 100 ml vode u kojoj su se kuhali.
  3. Umiješaj sjeckane orahe, peršin, koricu i sok od limuna i začini po ukusu. Sve dobro promiješaj i posluži. 
Možda vas zanima Tko kaže da je tjestenina zabranjena dok smo na dijeti? Ova talijanska salata od paste i mozzarele ima tek 300 kalorija Rubrika Life&style Life&style
Photo: Canva
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    super