- Kako su dani postali sunčaniji i topliji, tako se poboljšalo i naše raspoloženje, ali hrana koja se svakodnevno nalazi na našem stolu
- Sada ćemo na nekoliko mjeseci zaboraviti na teška, začinjena jela i okrenuti se laganoj, svježijoj hrani
- U potrazi za inspiracijom za prava (pro)ljetna jela, nabasali smo na dva odlična recepta u kojima glavnu riječ vodi - limun, bez obzira na to što se radi o slanim jelima
- Pročitaj također: Recept s 5 zvjezdica i odličan dijetalni ručak: Pileća prsa u limunovom soku
Jedna vrlo popularna izreka kaže da, kada nam život da limune, napravimo limunadu i to smatramo sasvim dobrim savjetom koji se može primijeniti na razne načine, čak i doslovno. No, ako baš nismo raspoloženi za limunadu, od limuna ćemo napraviti neki ukusni kolač ili ga pak dodati u - slana jela. Iako će to na prvu nekima zvučati pomalo neobično, osobito ako je limun glavna zvijezda cijelog jela, a ne tek dodatak u obliku nekoliko kapi soka, vjeruj nam, radi se o jako ukusnim i osvježavajućim jelima kakva nam baš trebaju tijekom ovih sunčanih i toplih dana koji će, kako vrijeme odmiče, postati samo topliji.
U potrazi za inspiracijom za osvježavajuća, a zasitna jela od limuna, nabasali smo na dva odlična jela - juhu od limuna i slanutka te tjesteninu s limunom za koje ti donosimo i recepte.
Juha od limuna i slanutka
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 luk
- 3 češnja češnjaka
- Žličica sušenog peršina
- Žličica kima
- Pola žličice kurkume
- Prstohvat papra
- 2 konzerve slanutka
- 1 litra povrtnog temeljca
- Korica i sok jednog limuna
- Sol po ukusu
Priprema:
- U loncu zagrij maslinovo ulje pa na njemu poprži nasjeckani luk dok ne postane proziran. Dodaj nasjeckani češnjak i poprži još nekoliko minuta pa dodaj kurkumu, kim i peršin.
- Kratko promiješaj i svemu dodaj slanutak koji si prethodno ocijedila i isprala. Miješaj nekoliko minuta pa prelij temeljcem i ostavi da prokuha. Kada je sve prokuhalo, smanji jačinu vatre i kuhaj još 15 minuta.
- Nakon 15 minuta, makni juhu sa štednjaka i ostavi 10-ak minuta da se ohladi. Potom sve izmiksaj štapnim mikserom pa ponovno vrati na laganu vatru i umiješaj koricu i sok od limuna te papar i sol po ukusu. Ostavi da proključa pa makni s vatre i posluži.
Tjestenina s limunom i orasima
Sastojci:
- 160 g špageta
- 3 češnja češnjaka
- 3 žlice maslinovog ulja
- 100 g oraha
- 50 svježeg peršina
- Korica cijelog limuna i sok od polovice
- 100 ml vode od kuhanja tjestenine
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- Špagete skuhaj prema uputama na pakiranju.
- Za to vrijeme, na maslinovom ulju kratko poprži češnjak (otprilike dvije minute). Na poprženi češnjak stavi kuhane špagete sa 100 ml vode u kojoj su se kuhali.
- Umiješaj sjeckane orahe, peršin, koricu i sok od limuna i začini po ukusu. Sve dobro promiješaj i posluži.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.