Life&style

Recept s 5 zvjezdica i odličan dijetalni ručak: Pileća prsa u limunovom soku

  • Tko ne voli piletinu? Malo tko. A ako uzmemo pileća prsa i to bez kožice imamo i odličnu osnovu za lagan i malokaloričan obrok
  • Ako ih prepečeš, pileća prsa mogu biti suha, ali s ovim preukusnim umakom od limuna i raznih začina to se neće dogoditi
  • Ovaj recept predstavio je Pierre Franey, a do danas mu popularnost ne pada. Više od 11 tisuća ljudi dalo mu je čistu peticu

Svašta smo pojeli u protekla dva, tri tjedna, zar ne? Tko se uspio suzdržati i uz sve te kolače, francuske i sarme jesti umjereno i zadržati predblagdansku kilažu - svaka mu čast! No, najčešće nije tako... Jednom se živi, jednom godišnje je Božić... Svakakva opravdanja su nam se motala po glavi dok smo uzimali još malo hrskave korice od pečenja i još jedan komad orahnjače. Ili nam je jednostavno bilo fino, i točka!

Ukratko, siječanj se nakon blagdanskog obilja često pretvori u mjesec kajanja ili barem osvješćivanja da treba jesti manje, manje kalorično i možda pokušati skinuti ta dva, tri nova kilograma. Pa, ako si za, imamo odličan recept kojem tijekom pripreme možeš i dodatno smanjiti kalorijsku vrijednost. Evo priče o pilećim prsima u umaku od limuna kojem je više od 11.000 ljudi u ocjenjivanju dalo 5 zvjezdica!

Recept je prvi puta chef Pierre Franey objavio u The Timesu 1992. godine u jednoj od svojih gurmanskih kolumni. Davno, da, ali popularnost ovog jela ne pada. Umak od limunovog soka i korice, majčine dušice, češnjaka i ljutike je neodoljiv, okus jela živahan i elegantan, a Pierre Franey za prilog je predložio pire krumpir s češnjakom i bosiljkom, s malo maslinovog ulja. Ali prilog od krumpira zaobiđi ako si na dijeti. Inače, vrijeme pripreme pilećih prsa u soku od limuna je 25 minuta i time smo jako zadovoljni. Evo recepta!

Pileća prsa u umaku od limuna

Sastojci:

  • ½ šalice brašna za paniranje (ovaj dio glatko preskoči ako brojiš kalorije)
  • 4 komada pileća prsa bez kože i kostiju, svaki od otprilike 150 g
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 4 grančice svježe majčine dušice ili 1 žličica osušene
  • 2 žlice sitno nasjeckane ljutike
  • 2 žličice sitno nasjeckanog češnjaka
  • 2 žličice ribane korice limuna
  • 3 žlice soka od limuna
  • ½ šalice pilećeg temeljca
  • 2 žlice maslaca
  • sol i svježe mljeveni papar po ukusu

 | Autor: Profimedia Profimedia

Priprema:

  1. Začini brašno solju i paprom, pa uvaljaj piletinu. Otresi višak brašna s mesa. (Kao što smo rekli, ovaj korak možeš preskočiti bez problema)
  2. Zagrij ulje u tavi dovoljno velikoj da u nju možeš složiti komade piletine u jednom sloju. Dodajte piletinu i peci meso nepoklopljeno, na srednjoj vatri 5 minuta ili dok lagano ne porumeni, prvo na jednoj, pa 5 minuta na drugoj strani.
  3. Odlij višak ulja iz tave pa dodaj majčinu dušicu, ljutiku i češnjak i kuhajte oko minutu. Pripazi da češnjak ne zagori.
  4. Dodaj limunovu koricu, limunov sok i temeljac. Ostruži tavu kako biste otopila smeđe čestice koje su se uhvatile za dno.
  5. Dodaj maslac i kuhaj još 3 minute. Poslužite odmah. P.S. I dio s maslacem možeš preskočiti želiš li dijetalniji obrok.
Photo: Profimedia

Komentari 0