Life&style

Jesi li isprobala 'metodu 10-10-10'? Pomoći će ti pri donošenju najtežih odluka

  • Nalaziš se pred nekom zaguljenom odlukom? 
  • Ili si rascijepljena između 100 različitih osjećaja?
  •  Onda je 10-10-10 metoda točno ono što ti treba 

Do sada si sigurno i sama zaključila sljedeće: život može biti baš krasno kompliciran. Svi dojmovi koji nas preplavljuju svaki dan, očekivanja koja nam postavljaju drugi ili zahtjevi koje si same postavljamo i zbog kojih smo pod pritiskom… a lista nije još stigla do kraja. Uza sve to samo tijekom jednog dana donesemo više stotina odluka, od onih najjednostavijih: kojim putem voziti na posao, što odjenuti, odspavati još malo ili se ustati čim alarm zazvoni oprati zube prije ili poslije kave... do doista važnih odluka koje moramo mudro donijeti. 

via GIPHY

Za sve pa i takve slučajeve američka je novinarka i književnica Suzy Welch razvila metodu koja nam doista može pomoći pronaći pravi put i nazvala je 10-10-10 metoda. 

Možda vas zanima Obilježit će mjesece pred nama: Nakit u ovoj boji ponovno je IN! Rubrika Moda Moda

Kako funkcionira 10-10-10 metoda odlučivanja 

Naime, 10-10-10 metoda treba nas potaknuti kako bismo razmislile o posljedicama naših odluka te ih u najboljem slučaju i razjasnile. Srž metode nalazi se u propitivanju: 

• Kakvo djelovanje će za 10 minuta imati odluka A?

• Kakvo djelovanje će za 10 mjeseci imati odluka A?

• Kakvo djelovanje će za 10 godina imati odluka A?

Možda vas zanima Zašto bi se prije jako važne odluke trebala poseksati? Znanstvenici imaju objašnjenje Rubrika Love&Sex Love&Sex

Također moraš razmotriti i drugu opciju: 

• Kako će za 10 minuta na mene djelovati ako se NE odlučim za A?

• Kako će za 10 mjeseci na mene djelovati ako se NE odlučim za A?

• Kako će za 10 godina na mene djelovati ako se NE odlučim za A?

Naravno da moramo, kako bismo mogle iskoristiti ovu metodu, najprije razjasniti u našoj glavi kakav je problem odnosno dvojba zapravo pred nama i koje opcije imamo kako bismo ga riješile. Najbolje je formulirati što je moguće jasnije pitanje, npr. „Hoću li zamoliti svoje nadređene za sastanak kako bismo razgovarali o tome što me živcira i otežava posao“ ili „Hoću li otputovati sa svojim partnerom na more, premda imam više volje za solo pustolovinu u planinama?“ Prema tom pitanju možemo promisliti o oba scenarija te si zamisliti što se iz njih može izroditi ne samo u sljedećim danima nego čak i dugoročno, u bližoj i daljoj budućnosti. 

via GIPHY

Zašto jednostavno ne poslušati osjećaj u trbuhu? 

Naravno da kod vrlo kompliciranih odluka i naš osjećaj u trbuhu može biti sjajan putokaz. U krajnjoj liniji, možemo prizvati sva svjesna i nesvjesna iskustva na temelju kojih ćemo pronaći pravi put. Međutim, ponekad nas naš osjećaj vodi do toga da donesemo neku odluku koja nas kratkoročno usreći i u tom trenutku je lakša, ali ćemo nakon 10 mjeseci ili godina vjerojatno zažaliti zbog toga. A to možemo spriječiti s pomoću 10-10-10 metode. 

via GIPHY

Osim toga, naša intuicija može u emocionalno nemirnim fazama biti prilično teško razumljiva. Ako u nama bujaju frustracija, ljutnja ili tuga, gotovo je nemoguće slušati što nam naš osjećaj u trbuhu točno želi reći. I tada je 10-10-10 metoda dobar oslonac za propitkivanje i detektiranje naših osjećaja: je li moja ljutnja tek privremeno raspoloženje koje će brzo proći ili koje me ometa, moram li reagirati i nešto napraviti kako bi mi bilo bolje?

Photo: Shutterstock/instagram

Komentari 0