Life&style

4 koraka da uspiješ donijeti mudru odluku. U svemu

Prenagliti s važnim odlukama može ponekad loše završiti. Zbog toga se u takvim situacijama treba držati određenih pravila

Nije dobro nagliti i siliti – ni u čemu, a osobito kad je pred nama neka važna odluka koja nam može potencijalno promijeniti život. Stoga treba biti mudar – i držati se ovih pravila. 

1. Vrijeme 

Svejedno radi li o otkazu na poslu, novoj frizuri ili prekidu s dečkom – sve te odluke nije dobro donositi preko noći. „Hoću li spavati pod mostom samo zato jer mi kolegica ide jako na živce?“ , „Hoću li prekinuti samo zato jer mi govori stvari koje ne želim slušati?“ ili „Imam li oblik glave prikladan za kratku kosu ili ću izgledati poput jajeta?“ – to su pitanja koja si u tim slučajevima treba u miru postaviti. Uzmi si nekoliko dana vremena te razmisli što je OK, a što nije – čak i ako već imaš osjećaj da znaš što ćeš odlučiti – dobro je razmisliti još koji puta! 

2. Drugo mišljenje 

Razgovaraj sa svojim roditeljima, prijateljima ili partnerom. Drugo, treće ili četvrto mišljenje često može pomoći kako bi određene stvari vidjela iz drugog kuta. 

3. Smiriti se 

Ako si za vrijeme donošenja odluke nabrijana 200 na sat, hiperventiliraš i najradije bi urlala iz sveg glasa – to ti sigurno neće pomoći da ispravno odlučiš pa onda niti donijeti išta dobroga. Ako ipak moraš brzo donijeti neku odluku, onda zatvori oči i duboko udahni 50 puta prije nego počneš dalje razmišljati. Iziđi kratko na svježi zrak i prošeći kako bi dobro i u miru razmislila o svemu. 

Možda vas zanima "Samo jedna odluka promijenila mi je život (a usput i izgled)" Rubrika Life&style Life&style

4. Uzori 

Pokušaj misliti na osobu za koju smatraš da ima svoj život pod kontrolom te donosi dobre odluke. Potom razmisli što bi ta osoba napravila na tvom mjestu. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0