Life&style
Arheo park Vrlovka

Jesi li čula za ovaj hrvatski biser? Arheološki park Vrlovka otvara se u petak i savršen je spoj prirode i povijesti

  • Arheološki park Vrlovka hrvatski je biser za čije ljepote vjerojatno još nisi čula
  • Lokacija je to koja postaje sjajno mjesto za cijelu obitelj, nalazi se u srcu prirode i nudi prekrasan predah
  • Špilja Vrlovka nalazi se pored samog toka rijeke Kupe, samo sat vremena od Zagreba, a park se otvara u petak

Hrvatska je puna ljepota i sjajnih mjesta za uživanje, no mnogi još nisu čuli za Arheološki park Vrlovka. Evo prilike da se upoznaš s ljepotama koje se nalaze u Općini Kamanje, samo desetak kilometara od Ozlja prema slovenskoj granici. Ovoga petka otvaraju se vrata ove prirodne atrakcije i čeka te cijeli niz zanimljivosti koje će oduševiti cijelu obitelj. 

Špilja Vrlovka nalazi se pored samog toka rijeke Kupe, što je čini pravom prirodnom poslasticom, a da stvar bude bolja riječ je o lokaciji na kojoj je potvrđeno ljudsko obitavanje još od vremena neolitika, preko antike i srednjeg vijeka, pa sve do današnjih dana. Vjerojatno nisi znala, ali ovo je mjesto gdje se kod indoeuropljana otvaralo nebo i tada se odvijala komunikacija između nebeskog i podzemnog svijeta. Ovo je mjesto bilo mjesto hodočašća. Bilo je to svetište gdje su se donosili darovi silama zla i silama dobra.

 | Autor: Pr/ZaraHome Pr/ZaraHome

"Karlovačka županija i dalje će nastaviti ulagati u bogate turističke potencijale kako bi opravdala epitet najposjećenije kontinentalne županije. Vjerujemo da će Arheo-park Vrlovka opravdati svoje postojanje i privući brojne domaće i inozemne posjetitelje, a posebno iz prijateljske nam Slovenije", istaknula je Marina Furdek Hajdin, županica Karlovačke županije. 

Možda vas zanima Vrijeme je za jednodnevni izlet! Ove lokacije u blizini Zagreba savršen su odabir Rubrika Life&style Life&style

Arheološki park Vrlovka otvara se ovoga petka, 27. svibnja, od 12 sati, a budući da je pred nama i praznični dan, ovaj je vikend produžen sve do ponedjeljka. Špilja će biti otvorena od 12 do 15 sati, ali na dan otvorenja i od 20 do 22. Prvi dan posjetitelje očekuje i glazbena večer uz grupu "La Papa". 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

Osim same Vrlovke koja će te očarati na prvu, možeš uživati u pikniku ili vožnji u kajaku, a za takav dodatni sadržaj dovoljno je da se najaviš putem društvenih mreža Arheološkog parka Vrlovka i s lakoćom se možeš pribilježiti za dodatne užitke u prirodi. Bit će tu uskoro i mogućnost jahanja, ali i cijelog niza dodatnog sadržaja. Posjetitelje očekuju i brojne zanimljive priče - od znanstvenih do zabavnih, a budući da se, zbog zaštite lokaliteta, špilja mora zatvoriti dio godine, očekuje te 3D tehnologija koja će omogućiti doživljaj špilje u mjesecima kada je zatvorena. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

Ova 3D prezentacija zapravo je prava poslastica za djecu i odrasle jer ćeš kroz nju proći kroz deset priča i deset lokacija, a saznat ćeš sve o mračnim silama u koje su ljudi vjerovali, o nastanku špilje i dakako o šišmišima koji tu obitavaju. Osim šetnje špiljom, 3D tehnlogija virtualne stvarnosti ponudit će šetnju i druženje sa "živim" mještanima neolitskog sela koje je obitavalo na ovom istom mjestu.  Arheo park Vrlovka nalazi se samo sat vremena od Zagreba, samo sat i pol od Rijeke i svega pola sata od Karlovca. 

 

10 najboljih restorana u Zagrebu Možda vas zanima Najbolji restorani u Zagrebu: 15 mjesta koja bi svakako trebala posjetiti Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

"Sadržajno, Arheološki park Vrlovka ima izuzetan kulturno turistički potencijal i u kratkom će periodu postati prepoznatljivo izletište svih generacija i šire od Republike Hrvatske. Očekujemo Vas s dobrodošlicom", dodao je Damir Mateljan, načelnik Općine Kamanje.

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

U ovoj godini zamišljeno je da Park za posjetitelje bude otvoren samo vikendom, ali s vremenom kako interes bude veći, u Parku već sada razmišljaju o dodatnim terminima i sadržajima. Na Instagram i Facebook profilima Arheo parka Vrlovka možeš rezervirati svoj termin za piknik ili vožnju kajakom te pročitati brojne zanimljivosti o ovoj lokaciji.

Photo: Promo

Komentari 0