Life&style
10 najboljih restorana u Zagrebu

Najbolji restorani u Zagrebu: 15 mjesta koja bi svakako trebala posjetiti

  • Odabrati najbolje restorane u Zagrebu, u moru kvalitetnih, toplih i udobnih restorana, nije nimalo laka zadaća 
  • Naime, Zagreb se već duže vrijeme ističe na gastronomskoj karti Hrvatske, ali i Europe  
  • Izdvojili smo 15 zagrebačkih restorana koje bi svakako trebali posjetiti

Među velikim brojem dobrih restorana u Zagrebu, izdvojili smo njih 15. Među njima se  nalaze ekskluzivni restorani koje vode poznati kuhari. Međutim, naravno, ne smiju izostati ni cool mjesta gdje se može pojesti izvrstan burger, ali ni restorani koji nude "stranu" kuhinju. Ponuda se kreće od jeftine do skupe, od plemenite do domaće. Svaki će gurman doći na svoje u svakom od ovih zagrebačkih restorana te uživati nekoj od posebnosti koje nude ovi restorani s popisa!

Dubravkin put 

Ovaj fenomenalni zagrebački restoran nalazi se u ulici Dubravkin put u Gornjem Gradu. Već nekoliko godina slovi kao prava meka prvorazrednih gastronomskih delicija. inovativan „dining“ koncept koji nudi ovaj topli i ugodan restoran podrazumijeva koncept napravljen s namjerom da se gastronomija podigne na višu razinu. Dubravkin put je restoran gdje se jede kao u najboljim svjetskim restoranima. Fenomenalna hrana, izvrsna usluga, sjajan ambijent, : Dubravkin put definitivno je restoran koji bi jako dobro radio i u centru Pariza, Londona ili bilo kojeg svjetskog velegrada.

 | Autor: Dubravkin put Dubravkin put

Restoran Vinodol

Ljubitelji dobre, tradicionalne kuhinje, već više od 40 godina dolaze u ovaj zagrebački restoran u samom centru grada, u Teslinoj ulici 10. Vinodol je često maksimalno popunjen pa je dobro ranije rezervirati mjesto. Jelovnik nudi pregršt tradicionalnih jela iz raznih krajeva Hrvatske, ali spravljena na „drugačiji“, moderan način. Kao što mu samo ime sugerira Vinodol je poznat po vrlo širokoj ponudi vrhunskih vina koja se sljubljuju uz omiljena jela. Od teletine ispod peke, sira iz Istre, zagorskih štrukli pa sve do prefine domaće janjetine, Vinodol nudi najbolje iz Hrvatske, a to ga definitivno svrstava među najbolje restorane u Zagrebu, pa čak slobodno možemo reći da je svojevrsna kulinarska institucija. 

 | Autor: Vinodol Vinodol

Takenoko

Zagrebački „japanski“ restoran Takenoko je već dugi niz godina sinonim za vrhunsku kuhinju te mjesto gdje se mogu pojesti vjerojatno najbolji japanski i takozvani „fusion“ specijaliteti u Zagrebu.  Ako želiš uživati u okusima jela s Dalekog Istoka, poput sushija, tempure, uramakija ili u nekim drugim tradicionalnim japanskim jelima, Takenoko je definitivno „sigurno mjesto“. Meni se stalno mijenja, a trenutačni novitet u ovom zagrebačkom restoranu je nikkei kuhinja, spoj japanske i peruanske kuhinje u kojoj se kombiniraju sastojci, okusi , tehnike i metode kuhanja, obje kuhinje. 

 | Autor: Takenoko Takenoko

Mano 2

Mano 2 je prava meka za sve ljubitelje mesa, a osobito steakova. Ovaj zagrebački restoran nudi pregršt vrhunskih mesnih jela poput tatarskog bifteka, Tomahawk steaka, rebrica, janjetine, telećeg filea i drugih. Mano 2 također nudi i razne degustacijske menije od pet sljedova koji će oduševiti i najzahtjevnije gurmane. Kako kažu sami za sebe: „Kulinarska filozofija restorana Mano2 je neprestano istraživanje lokalnih namirnica, isključivo mikro-sezonski i uz jedinstven, autorski pristup. Hrvatsko gastronomsko nasljeđe za nas je izuzetno atraktivan motiv za etabliranje kreativne visoke kuhinje.“ Rezervacija stola je poželjna za ovaj zagrebački restoran koji se nalazi u Radničkoj cesti 50, poslovnom dijelu grada Zagreba.

 | Autor: mano2 mano2

Carpaccio u centru Zagreba

Preslatki talijanski restoran Carpaccio nalazi se u centru Zagreba, u ulici Nikole Tesle 14. Vrlo ugodan interijer ovog restorana odiše talijanskim stilom, a jedan je od najboljih restorana u Zagrebu koji poslužuje tradicionalnu talijansku kuhinju. Carpaccio od bifteka, tune ili lososa, bruschette, razna rižota, tjestenine i ostala tradicionalna talijanska jela oduševit će sve ljubitelje talijanske i mediteranske kuhinje.

 | Autor: Carpaccio Carpaccio

Mali Bar

Šarmantni zagrebački restoran u dvorištu u Vlaškoj ulici 63 mjesto je za prave gurmane i tko jednom posjeti ovaj restoran chefice Ane Ugarković, sigurno će se opet vratiti. Mali bar je restoran koji je svoju reputaciju stekao upravo svojom ležernošću i ugodnom atmosferom, ali i zbog činjenice da često mijenja jelovnik na kojem se mogu naći gotovo pa isključivo sezonske namirnice. Premda je prostor malen, vrlo je ukusno uređen, a  kad malo porastu temperature, ovaj zagrebački restoran otvara i svoju terasu.

 | Autor: Mali bar Mali bar

Food Division

Food Division relativno je novi zagrebački restoran (ne radi ni godinu dana), ali već se nalazi na listi najboljih restorana u Zagrebu. Ideja restorana je u takozvanom „fusionu“, tj. spaja različitosti koje se fantastično slažu. Od tradicionalno spravljenog japanskog ramena preko steaka i lososa pa sve australskog Black Angus ribeyea, u ovom zagrebačkom restoranu svatko će pronaći nešto za sebe. Atmosfera je vrlo ležerna, ugodna, usluga fantastična i uvijek spremna dati (jako dobre!) savjete, ali i preporučiti neki od izvrsnih koktela koje rade. Restoran Food Division nalazi se u Novom Zagrebu, tik do Muzeja suvremene umjetnosti, u Ulici Julija Knifera 7.

 | Autor: Food division Food division

Restoran Matrix

Restoran Matrix smjestio u sklopu istoimenog Office parka Matrix na Slavonskoj aveniji 1b. Ako si ljubitelj fine dininga, vrhunske hrane i vrhunskog vina, ovo je pravo mjesto za tebe. Domaće, a moderno, dnevno svježe i bogato. Takvog je okusa nova gastronomska priča koju možeš otkriti u prostorima zagrebačkog restorana Matrix. Kuhinju je pod vodstvom poznatog chefa Marka Jantoleka, a rezervacija je poželjna. Premda je Matrix otvoren tek prošle godine, svojom kvalitetom i kulinarskom inovativnošću definitivno spada među najbolje restorane u Zagrebu.

 | Autor: Matrix Matrix

SOL

Malo stariji Zagrepčani sjetit će se nekadašnjeg Maraschina iz doba noćnih izlazaka (za one koji ne znaju, to je u centru grada, u Margaretskoj ulici 1). Donedavno je tamo bio restoran SOL gdje se mogao pojesti tapas „na hrvatski način“ inspiriran tradicionalnim recepturama kao što su pašticada ili skradinski rižot. Ovaj definitivno inovativni zagrebački restoran, pod kuhačom poznatog chefa Mate Jankovića, toliko je brzo postao hit i toliko je dobro radio da je nakon nekoliko mjeseci jednostavno postao premalen. Na tom će mjestu sada chef Janković otvoriti trgovinu delicijama, a restoran SOL seli u Gradsku kavanu.

 | Autor: SOL SOL

Rougemarin

Ovaj (već legendarni) zagrebački restoran smjestio se u Ulici Frana Folnegovića 10, a već je godinama na listama najboljih restorana u Zagrebu. To i ne čudi, jer teško je biti imun na njihova legendarna  BBQ svinjska rebrica, rižoto s kremom od batata, legendarne burgere, sicilijansku pizzu za dvoje te niz maštovitih, obilnih i preukusnih jela koja se tamo mogu pronaći na meniju. Ovaj restoran ima i veliku terasu, a ljeti i „park“ za afterwork druženje uz čašu finog pića i pokoji zalogaj.

 | Autor: Gault&Millau Gault&Millau

Sopal 

Restoran Sopal nalazi se u samom centru grada, u Teslinoj ulici 12. To je sjajan zagrebački restoran s vrlo atraktivnim interijerom i još atraktivnijim menijem. Ime ovog fun dining restorana potječe od dalmatinskog arhaizma za riječ „pepeo“, koja predstavlja posvetu rodnom kraju renomiranog chefa Marka Turkovića koji dolazi sa Korčule. Osim toga, većina hrane koja se nalazi na meniju Sopala u nekom trenutku prođe preko vatre…  Sopal nije restoran u koji se ide na klasične formalne večere, nego je cool mjesto za izlaske i druženje gdje se fino pije, sluša dobra glazba i jedu jednostavna, ali vrhunski pripremljena hrana. 

 | Autor: Sopal Sopal

Nav 

Zagrebački restoran Nav nalazi se u samom centru Zagreba, na adresi Masarykova 11, a zamišljen je kao mjesto na kojem ćeš u ugodnoj i opuštenoj atmosferi moći uživati u jelima koja u sebi kombiniraju tradiciju i moderno. Kako slavni chef Tvrtko Šakota kaže: „Istraživanje starih, često i zaboravljenih jela hrvatskog kraja te modernih tehnika dvije su temeljne komponente našeg rada, a u pripremi svakog jela fokusiramo se na način obrade namirnica kako bi se iz njih izvuklo najbolje od okusa, ali na pomalo drugačiji način. Moja želja je kuhati slobodno, tražiti savršene kombinacije okusa, mirisa i tekstura i izvlačiti najbolje iz svake namirnice. Sretan sam što imam priliku raditi ono što volim, a moram zahvaliti i svojem timu koji me prati na ovom 'putovanju'“. 

U Navu se poslužuju isključivo degustacijski meniji koji se oslanjaju na vrhunske i mikrosezonske namirnice pa se i sljedovi koje poslužuju mijenjaju na dnevnoj bazi. Ono po čemu je ovaj zagrebački restoran uistinu poseban jest to da degustacijski meni nije fiksan već se prilagođava svakom gostu prema osobnim preferencijama. Uz degustacijski meni nudi se i mogućnost wine pairinga.

 | Autor: Nav Nav

Kut 

Kut, mali, ali izrazito simpa bistro smješten je u Varšavskoj ulici 18, a prije dvije godine otvorila ga je chefica Ivana Bekavac, poznata kao mentorica u kulinarskom showu Kuhan i pečen. Vesele boje na fasadi i  fora natpisi na stolcima savršeno upotpunjuju jednako tako originalna jela koja nudi ovaj zagrebački restoran. Zapravo, na meniju se uglavnom neće naći puno jela, jer hranu koju taj dan dobiju, prerade i prodaju. Cilj je ništa ne bacati pa se Ivana i njen kolega iz kuhinje Grgo Bačelić trude poštivati i iskoristiti sve namirnice. Svaki dan možeš odabrati između tri ili četiri jela koja su nastala u trenutku inspiracije poznate chefice. Ukratko, Ivana i njen mali tim, kojeg čine Grgo i Ana koja je u sali, puni su izvrsnih ideja, pa se nemoj začuditi ako te svaki put kad dođeš u Kut dočeka nešto novo.

 | Autor: Kut Kut

Fetiš

Fetiš, smješten na uglu Martićeve i Bauerove,  nije „običan“ restoran, Naime, riječ je bezglutenskom bistrou s doista zanimljivim menijem. U Zagrebu nema puno mjesta na kojima mogu jesti celijakičari ili osobe kojima se ne preporučuje jesti hranu koja sadržava gluten, stoga je ovaj zagrebački restoran pun pogodak. Meni je podijeljen na dva dijela, slatki i slani, a može se naći doista raznih finih jela i namirnica. Fetiš je restoran također poznat po izvrsnom doručku, pa je u to vrijeme teško pronaći slobodnu stolicu. 

 | Autor: Fetiš Fetiš

Lari&Penati 

Zagrebački restoran Lari&Penati jedan od najdugovječnijih restorana strožeg centra Zagreba. Međutim, Lari&Penati vjerojatno je prvi zagrebački street food restoran. Stekao je reputaciju sa svojim genijalnim sendvičima, jelima poput BBQ rebara i pilećih krila i to prije nego što se bilo tko u Zagrebu bavio street foodom. Cjenovno pristupačan, s raznolikim originalnim sezonskim jelima na meniju te pristojnom ponudom finih pića, Lari&Penati zasluženo je već godina na listama najboljih restorana u gradu Zagrebu. 

 | Autor: Lari&Penati Lari&Penati

Photo: shutterstock

Komentari 0