Life&style
Rižoto od vrganja s vermutom

Jesenski recept za prste oblizati: Ovaj prefini rižoto od vrganja s vermutom moraš probati!

  • Vrganje se naziva i „šumskim zlatom“
  • Naime, naziva ih se tako jer su plemeniti i dragocjeni i ne može ih s „umjetno“ uzgojiti 
  • Ovaj recept za rižoto s vrganjima, te s dodatkom aromatičnog vermuta, oduševit će svakoga

Vrganji su doista posebna gljiva. Okus i miris im se ne može usporediti s bilo kojom drugom namirnicom.  Vrlo su ukusni i kad ih se poprži do zlatnožute boje. Na primjer, u kremastom rižotu sa svježe naribanim parmezanom.

Sastojci za 4 obroka:

• 5 ljutika

• 4 žlice maslinova ulja

• 50 g maslaca

• 250 g riže za rižoto 

• 2 bobice borovice (smrvljene)

• morska sol

• 200 ml vermuta

Možda vas zanima Ovaj recept za kremastu tjesteninu s ricottom je osvojio internet, a sve je gotovo za 10 minuta! Rubrika Life&style Life&style

• 600 mililitara telećeg temeljca (iz staklenke)

• 250 grama vrganja (ili shiitake gljiva)

• 60 grama parmezana (svježe naribanog)

• papar (svježe mljeven)

• sok od limuna (malo)

• ½ vezice timijana

Priprema

1. Oljušti ljutiku te nasitno nareži na kockice. Zagrij 2 žlice ulja i 25 g maslaca u loncu i u tome pirjaj ljutiku dok ne postane prozirna. Dodaj rižu i borovice, posoli te pirjaj oko 2 minute miješajući dok riža ne postane prozirna. Ulij vermut i ostavi da se prokuha.

2. Zagrij teleći temeljac te postupno umiješaj u rižoto. Riža bi trebala u potpunosti apsorbirati tekućinu prije dodavanja sljedeće porcije temeljca. Nakon 20-ak minuta (vrijeme kuhanja ovisi o vrsti riže) riža je gotova. Zrna riže bi trebala imati malo „tvrdoće“.

3. U međuvremenu prebriši gljive kuhinjskim papirom i samo odreži kraj stabljike. Ovisno o veličini, prereži gljive. Zagrij preostalo ulje u tavi i poprži gljive. Dodaj sol i papar.

Recept za sočni složenac od krumpira Možda vas zanima Recept koji će upaliti u svakoj prilici: sočni složenac od pečenog krumpira, sira i slanine Rubrika Life&style Life&style

4. Ostavi oko 2 žlice parmezana po strani. Ostatak parmezana i maslaca umiješaj u rižoto. Začini solju, paprom i sokom od limuna. Pržene gljive umiješaj u rižoto. Operi listiće majčine dušice te zajedno s preostalim naribanim parmezanom pospi po jelu. Posluži dok je toplo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @l271828win

Photo: Shutterstock

Komentari 0