- Vrganje se naziva i „šumskim zlatom“
- Naime, naziva ih se tako jer su plemeniti i dragocjeni i ne može ih s „umjetno“ uzgojiti
- Ovaj recept za rižoto s vrganjima, te s dodatkom aromatičnog vermuta, oduševit će svakoga
Vrganji su doista posebna gljiva. Okus i miris im se ne može usporediti s bilo kojom drugom namirnicom. Vrlo su ukusni i kad ih se poprži do zlatnožute boje. Na primjer, u kremastom rižotu sa svježe naribanim parmezanom.
Sastojci za 4 obroka:
• 5 ljutika
• 4 žlice maslinova ulja
• 50 g maslaca
• 250 g riže za rižoto
• 2 bobice borovice (smrvljene)
• morska sol
• 200 ml vermuta
• 600 mililitara telećeg temeljca (iz staklenke)
• 250 grama vrganja (ili shiitake gljiva)
• 60 grama parmezana (svježe naribanog)
• papar (svježe mljeven)
• sok od limuna (malo)
• ½ vezice timijana
Priprema
1. Oljušti ljutiku te nasitno nareži na kockice. Zagrij 2 žlice ulja i 25 g maslaca u loncu i u tome pirjaj ljutiku dok ne postane prozirna. Dodaj rižu i borovice, posoli te pirjaj oko 2 minute miješajući dok riža ne postane prozirna. Ulij vermut i ostavi da se prokuha.
2. Zagrij teleći temeljac te postupno umiješaj u rižoto. Riža bi trebala u potpunosti apsorbirati tekućinu prije dodavanja sljedeće porcije temeljca. Nakon 20-ak minuta (vrijeme kuhanja ovisi o vrsti riže) riža je gotova. Zrna riže bi trebala imati malo „tvrdoće“.
3. U međuvremenu prebriši gljive kuhinjskim papirom i samo odreži kraj stabljike. Ovisno o veličini, prereži gljive. Zagrij preostalo ulje u tavi i poprži gljive. Dodaj sol i papar.
4. Ostavi oko 2 žlice parmezana po strani. Ostatak parmezana i maslaca umiješaj u rižoto. Začini solju, paprom i sokom od limuna. Pržene gljive umiješaj u rižoto. Operi listiće majčine dušice te zajedno s preostalim naribanim parmezanom pospi po jelu. Posluži dok je toplo.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.