Life&style

Je li sirup od agave, česta alternativa šećeru, doista zdrava zamjena?

  • Sirup od agave jedna od novih popularnih zamjena za nezdraviji šećer 
  • Međutim, je li taj sirup doista zdrav?
  • Istraživanja su posijala sumnju – pogledaj o čemu je točno riječ 

Brdo kalorija, opasnost od nastanka karijesa i dijabetesa: šećer ima problem s imidžem. Zbog toga mnogi traže zdravije alternative. Ljudi koji se savjesno hrane ili čak vegatarijanci ili vegani rado koriste sirup od agave umjesto šećera. Međutim, sada postoji sumnja: je li sirup od agave doista zdrav?

Možda vas zanima Radiš li i ti ovu veliku pogrešku tijekom umivanja? Možda je vrijeme da promijeniš naviku Rubrika Beauty Beauty

Što je sirup od agave?

Sirup od agave počeo se proizvoditi u Meksiku od biljke agave. Otklanja se „srce“ agave pa se u nastaloj rupi svakodnevno sakuplja sirup. Potom se filtrira te zgušnjava zagrijavanjem na 48 stupnjeva. Proizvođači naglašavaju da je sirup od agave zdrav, jer – za razliku od klasičnog šećera – sadrži mineralne tvari, ima manje kalorija i niži glikemijski indeks pa je dobar i kod dijabetesa. Na tome se bazira dobar glas ovog sirupa, odnosno, vjerovanje da je sirup od agave zdravija alternativa šećeru. Međutim, čini se da je to ipak tek zgodan marketinški trik…

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @dietetyka_obiektywnie

Kakvog je okusa sirup od agave?

Sirup od agave izgledom sliči medu ili sirupu od javora. Svijetli sirup od agave ima vrlo blag, gotovo neutralan okus. Postoje i tamnije varijante. Što je tamniji, sirup ima snažniji okus nalik karameli. 

Kako se koristi sirup od agave?

Neovisno od toga je li sirup od agave zdrav ili ne, može se koristiti na razne načine. Koristi se za zaslađivanje müsla, deserata i kolača. Međutim, treba biti oprezan: njegova slatkoća je oko 25 posto snažnija od one koju ima šećer. Pošto se ne karamelizira tako brzo, može se koristiti i kod marmelada i želea. Sirup se može kupiti u raznim trgovinama i supermarketima. 

Možda vas zanima Detaljan plan prehrane kako se riješiti ovisnosti o šećeru u samo 72 sata Rubrika Life&style Life&style

Je li sirup od agave zdrav? 

Postoji problem: sirup od agave sastoji se uglavnom od fruktoze. Ako netko ne podnosi fruktozu, treba izbjegavati sirup od agave te sve proizvode koji su njime zaslađeni. 

Međutim, i za zdrave ljude postoji opasnost od ovog navodno zdravijeg zaslađivača. Naime, fruktoza je sve više na lošem glasu te je zato i upitno je li sirup od agave doista toliko zdrav. Stručnjaci upozoravaju da fruktoza negativno djeluje na izmjenu tvari u organizmu. Naime, smanjuje osjećaj sitosti. Posljedica: naš apetiti postane još veći te raste opasnost od pretilosti. A to je možda i lošije od nekoliko kalorija koje ćemo uštedjeti ako ne koristimo običan šećer. 

via GIPHY

Osim toga, fruktoza može povećati koncentraciju masnoće u krvi te štetnog kolesterola. Dakle, sirup od agave nije zdraviji od običnog šećera. Povrh toga, šire se glasine da se kod proizvodnje sirupa od agave koriste razne kemikalije – pa ako koristiš sirup od agave, obavezno nabavi bio proizvod. 

Sirup od agave: zdrav, ali samo u malim količinama 

Najbolje je biti oprezan i štedljiv kod konzumacije šećera – u kakvom god obliku da dolazi. Dakle,i  alternative za šećer također trebaa konzumirati u manjim količinama. Med također sadrži fruktozu. Ali, kod meda je barem jasno kako se dobiva. 

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0