Life&style

Je li kraljica Elizabeta zapravo bila muškarac!?

Njezina naobrazba i odlučnost nisu bile odlike koje su se u to vrijeme pripisivale ženama. Međutim, teorija da je zapravo bila muško zasnovana je na drugim temeljima

Kraljica Elizabeta I bila je možda najmoćnija vladarica Engleske i ostavila je tako dubog trag u povijesti da je cijela druga polovica 16. stoljeća, koju je ona provela na prijestolju, po njoj dobila ime - elizabetinsko doba. Iznimno naobražena žena koja je govorila sedam jezika, Elizabeta nije samo vješto vladala svojim kraljevstvom, nego je stvorila i vlastiti kraljevski imidž pa se u svojoj raskošnoj odjeći i s licem bijelim od pudera pretvarala u gotovo nadnaravnu figuru koju je narod obožavao.

Naravno da u ono vrijeme, baš kao ni sada, mnogi nisu vjerovali da žena, kako god pametna, može obnašati tako visoku dužnost pa su se još za Elizabetinog života širile različite teorije zavjere o tome tko zapravo vlada. A najluđa je teorija da je Elizabeta zapravo bila - muško.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Kako je uopće to nekome palo na pamet? Dakle, Elizabeta je bila kći Henrika VIII i Anne Boleyn, druge od kraljevih ukupno šest žena, a bez mame je ostala u dobi od samo tri godine, jer je Henrik imao nezgodan običaj skidati glavu svakome tko mu se zamjerio, pa je dao glavu odrubiti i Anni, uglavnom zato što mu je rodila kćer, a on je već bacio oko na sljedeću ženu (koja mu je doista i rodila toliko željenog sina).

No, Henrik nije bio loš otac pa je, kad je u Engleskoj zavladala epidemija bubonske kuge, prilično gadne i neizlječive bolesti, brižno poslao tad 10-godišnju Elizabetu u gradić Bisley gdje se nadao da je zaraza neće dostići.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Elizabeta doista nije dobila kugu, ali tu priča skreće u mahnitu teoriju zavjere. Po nekima, djevojčica je ipak umrla, ne od kuge, nego od nečeg drugog, a onda je ljubeći otac kralj najavio da će doći obići svoju kćerkicu i guvernanta kojoj je Elizabeta bila povjerena na čuvanje shvatila je da joj je odzvonilo: čim kralju prizna da je Elizabeta umrla, skratit će je za glavu.

Kraljevska obitelj na balkonu Buckinghamske palače Možda vas zanima Sve su obitelji čudne na svoj način, pa i kraljičina: ljubav, seks i preljubi Windsora Rubrika Život Život

Zato je skovala lukavi plan - naći će zamjenu. No, Bisley je bio mali gradić i nije bilo desetgodišnjih djevojčica nalik Elizabeti. Genijalka ipak nije dopustila da joj to pokvari naum pa je zaključila da će poslužiti Elizabetin prijatelj Neville, koji je sličnog stasa i crvenokos kao i Elizabeta, odjenula ga u njezinu odjeću i pokazala ga Henriku.

via GIPHY

Varka je navodno uspjela i nastavila se i kad je Elizabeta sjela na prijestolje, nakon smrti oca i polusestre Mary. Ali kako je uspijevala sakriti da je zapravo muško i to pune 44 godine, koliko je trajala njezina vladavina? Dobro je pazila da se ne oda, tvrde neki koji kao dokaz navode kako kraljica nikome nije dopuštala da je vidi bez šminke, perike i bogato nabrane haljine, a svaki dan se šminkala i odijevala četiri sata. Pregledavali su je uvijek isti pomno odabrani liječnici, a ako nisu bili dostupni, radije je čekala tjednima nego zvala drugog. Najzanimljivije je što se Elizabeta nikad nije udala, čak je dobila i nadimak Djevičanska kraljica, a još za njezina života neki su tvrdili da “zbog određenih razloga” ne može imati djece. Jesu li time htjeli reći da je Elizabeta patila od nekog poremećaja ili da je bila muško, ne zna se.

Možda vas zanima Ovo su najljepše kraljevske vjenčanice u povijesti Rubrika Moda Moda

Ali zna se što je ovu mahnitu teoriju održalo na životu do danas. Bram Stoker, autor romana o vampiru Drakuli, posjetio je Bisley krajem 19. stoljeća, čuo priču o dječaku Nevilleu i o malenom kamenom lijesu s tijelom djevojčice u otmjenoj odjeći i tako se zagrijao da je napisao cijelu knjigu na temu “Slavnih varalica”, među kojima se našao i dječak iz Bisleya.

Vjerujemo li mi u tu teoriju? Baš i ne. Kraljica Elizabeta bila je doista po mnogo čemu vrlo iznimna osoba, ali isto tako nema dvojbe da je bila žena.

Photo: miss7

Komentari 0