Život
Kraljevska obitelj na balkonu Buckinghamske palače

Sve su obitelji čudne na svoj način, pa i kraljičina: ljubav, seks i preljubi Windsora

  • Posljednjih je dana britanska kraljevska obitelj u fokusu medija zbog kraljičinog platinastog jubileja odnosno 70 godina vladavine. Slavlje službeno počinje sutra izlaskom Elizabete II. na balkon buckinghamske palače
  • Tim povodom prisjetili smo se da su sve su obitelji čudne na svoj način, pa i kraljevske, pa tako i ona kraljice Elizabete II.
  • Ni među uglednim Windsorima ne nedostaje sočnih priča iz kraljevskih ložnica i novovjekih seksualnih skandala

U povijesti britanskog dvora seksa u svim oblicima bilo je na bacanje, nesputano su se odavali erotskim užitcima, i u braku i izvan bračne ložnice, sa suprotnim ali i istim spolom, kao legendarni Rikard Lavljeg srca koji je navodno razvlačio križarske ratove na Istoku jer tamo nije bilo prepreka za gay seks, a neki su tražili i bizarnije putene naslade: Edward VII., sin kraljice Viktorije, dao je izraditi posebno “ljubavno sjedalo” da se može istodobno seksati s dvije prostitutke u svojem omiljenom pariškom bordelu Le Chabanais.

Kralj Edward VII. | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Njegova dugovječna majka Viktorija je na prijestolju naslijedila razvratne stričeve koji su mijenjali ljubavnice kao čarape (i tretirali ih kao smeće), ali ona sama imala je sreće u braku. Mlada kraljica udala se za prvog muškarca koji joj je privukao pozornost, i to onim što je imao u hlačama.

Pohotna Victoria i obdareni Albert - jesu li zato bili tako dobar par?

“Kako je naočit Albert u bijelim kašmirskim hlačama bez ičega ispod”, zapisala je u dnevnik sa 20 godina; princ Albert od Saxe-Coburg-Gothe navodno je imao iznimno veliki penis. Od prve bračne noći koju je opisala kao “božanstvenu”, Viktorija je uživala u seksu, a čini se da ni Albertu nije teško padao, premda je njezin seksualni apetit bio veći od njegovog. Par je u spavaćoj sobi ugradio bravu koju su mogli zaključati svojevrsnim daljinskim upravljačem, iz kreveta, i tako se mirno prepustiti zajedničkoj igri, bez straha da će ih omesti posluga ili jedno od njihovo devetero djece.

Kraljica Victoria i Albert | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Koliko god da je voljela seks, posljedice su Viktoriji bile manje drage. Trudnoća joj nije prijala, rađala je omamljena kloroformom i djecu predavala dojiljama. Ali kad ju je, u dobi od 38 godina, liječnik upozorio da ne bi trebala imati i deseto dijete, Viktorija je zavapila: “Pa doktore, zar se više ne smijem zabavljati u krevetu?”

Bračnoj sreći pomoglo je i što joj je Albert bio vjeran, po nekima zato što je imao homoseksualne sklonosti pa ga druge žene istinski nisu zanimale, a kraljica je mužu ostala vjerna i nakon njegove iznenadne smrti u dobi od samo 42 godine.

Utjeha u neotesanom konjušaru

Možda je strastvena Viktorija našla nekakvu utjehu u vezi s neotesanim škotskim konjušarom Johnom Brownom, a kad je i on umro, s mlađahnim Indijcem Abdulom Karimom kojem je slala poruke s poljupcima; teško je reći je li se radilo o intimnim vezama ili je osamljena kraljica samo tražila društvo za razgovor i bocu burgundca ili viskija. Kako god bilo, odano je svakog jutra pripremala odjeću za pokojnog muža i nosila crninu sve do svoje smrti 1901. kad su je pokopali s Albertovim kućnim ogrtačem.

John Brown | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Edward VII. - od prostitutki i glumica do plemkinja

Tad je napokon na svoje došao njezin najstariji sin, koji je pune 64 godine čekao da postane Edward VII. Vrijeme čekanja debeljko kojeg je majka otvoreno mrzila kratio je razvratom i posjetima javnim kućama, a nije se smirio ni kad je došao na vlast, premda je bio u braku s Aleksandom od Danske koja je sve to strpljivo podnosila. Ljubovao je s Amerikankom Jennie Jerome (majkom Winstona Churchilla), glumicom Lillie Langtry, Alice Keppel (šukunbakom Camille Parker Bowles) i ljepoticom Daisy Warwick koja je priređivala raspojasane čajanke gdje su dame dočekivale muškarce u laganim haljinama bez korzeta, “zbog lakšeg pristupa”, i potom se s njima povlačile u sobe.

Edward VII. i Alexandra | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram Korpulentnog kralja, koji je uživao i u hrani pa mu je dan počinjao obilatim doručkom, a završavao večerom od 12 slijedova, trebao je naslijediti najstariji sin, Albert Victor. Ali prestolonasljednik za kojeg se šuškalo da posjećuje gay bordele, da boluje od sifilisa pa čak i da je Jack Rasparač, serijski ubojica koji je harao među londonskim prostitutkama, iznenada je umro u dobi od samo 28 godina. Njegov mlađi brat se oženio njegovom zaručnicom, princezom Mary od Tecka, a 1910. postao kralj George V., vladar koji je uoči Prvog svjetskog rata domoljubno promijenio njemačko ime kraljevske obitelji, Saxe-Coburg-Gotha u englesko - Windsor. Njega je naslijedio najstariji sin, okrunjen kao Edward VIII., ali onda je usred skandala nakon samo 11 mjeseci na prijestolju abdicirao, uz objašnjenje da ne želi biti kralj bez podrške žene koju voli.

Fatalna veza obostrano razvratnog para

Žena u pitanju bila je Amerikanka Wallis Simpson koja je govorila da “ne možeš biti prebogata ni premršava”. Na liniju je sama opsesivno pazila pa je često umjesto obroka pila viski i vodu i neprestano iskušavala drastične dijete, a po tome je bila slična Edwardu. Upoznali su se 1928. u Londonu kamo je Wallis stigla s drugim mužem. Edward, tad još princ prestolonasljednik, bio je naočit i zavodljivo šarmantan, ali i neurotik na rubu anoreksije koji je fanatično vježbao, katkad jeo samo jednu naranču na dan, pušio i pio do besvijesti i jednako manijakalno naganjao žene, koje su ga pak nakon konzumirane veze prijezirno opisivale kao “mališana”.

U njemu bliskim krugovima šaputalo se da je princ zaostao u razvoju, ne samo po veličini uda: bio je nediscipliniran i neodgovoran prema dužnostima poput tinejdžera, brijao se samo jednom tjedno, a izgleda da je bio i neplodan jer nijedna od njegovih ljubavnica nije nikad zanijela. Petar Pan, vječni dječak - tako ga je zvala Wallis, koja također nikad nije ostala u drugom stanju.

Edward i Wallis Simpson | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Ljubavnica važnija od krune

Princa je navodno osvojila posebnim seksualnim tehnikama koje je naučila u istočnjačkim bordelima kamo ju je vodio prvi muž, premda je jedna upućena dama tu tvrdnju komentirala riječima: “Nema ničeg istočnjačkog u oralnom seksu”. Drugi su smatrali da je Wallis privukla Edwarda mršavim tijelom, hrapavim glasom i muškobanjastim licem jer je on zapravo imao homoseksualne sklonosti. U svakom slučaju, seks s Wallis je Edwardu bio važniji od kraljevskih dužnosti koje je preuzeo kad mu je u siječnju 1936. umro otac pa se s njom zatvarao u privatni dvorac Fort Belvedere, gdje su si tepali kao djeca i prepuštali se sladostrastima. A kako se po zakonu nije smio udati za razvedenicu čiji je bivši supružnik još živ (a Wallisina su bila živa oba), Edward se odrekao krune da bi se s ljubavnicom vjenčao 1937. u Francuskoj koja im je postala baza.

Oboje su simpatizirali naciste - govorkalo se da je Wallis bila u vezi s njemačkim ministrom Joachimom von Ribbentropom, a svakako je sa smiješkom primila Hitlerov rukoljub - pa u Engleskoj baš nisu bili dobrodošli i nastavili su živjeti u egzilu, dok je Wallis bjesomučno trošila na nakit, haljine Mainbochera, Givenchyja, Diora i Schiappareli, kao i na estetske zahvate zbog kojih na kraju više nije mogla zatvoriti oči ni u snu, i zajedno s mužem pila potoke alkohola. Edward je umro prvi, 1972. od raka grla, a Wallis je godinama ležala paralizirana, slijepa i prikovana za krevet cjevčicama za hranjenje, sve do smrti 1986.

Seksualni skandali živućih Windsora

Novije generacije Windsora nastavile su sa seksualnim skandalima, premda bez tako dramatičnih posljedica. Dok je brak današnje kraljice Elizabete II. i princa Philipa očito postavljen na čvrstim staromodnim temeljima discipline i uzajamnog poštovanja pa je izdržao Philipove povremene izvanbračne izlete i potrajao do njegove smrti, Elizabetina mlađa sestra Margaret nije bila te sreće. Arogantna princeza koja je voljela ples, izlaske i neumjerene količine alkohola odustala je od udaje za časnika Petera Townsenda kad je shvatila da će ostati bez titule i prihoda, ali nije našla sreću ni u braku s fotografom Tonyjem Armstrongom-Jonesom, koji je orgijao s muškarcima i ženama podjednako.

Princeza Margaret | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Margaret je nakon četrdesete uglavnom boravila na Karibima gdje se opijala s ljubavnicima, među kojima je bio i kriminalac John Bindon, poznat po tome što je o ukrućeni penis mogao objesiti pet krigli piva, i 18 godina mlađi Roddy Llewellyn. Kad je vidio fotografiju svoje žene na plaži s Roddyjem u tijesnim kupaćim gaćicama s uzorkom britanske zastave, Armstrong je zatražio razvod.

Charles i Diana: ljubavi nije bilo, ali seksa... Na sve strane

Razvodom je neslavno završio i prvi Charlesov brak s princezom Dianom koja ga je optužila za preljub s Camillom - prvo 1992. u knjizi Andrewa Mortona, zatim u TV intervjuu koji je potresao Britaniju kad je pred milijunskim auditorijem, tužnih očiju naglašenih crnom olovkom, šapnula “U braku nas je bilo troje” - i u javnosti se prikazala kao naivna žrtva okrutnog muža i bešćutne kraljevske obitelji, koji su je natjerali u bulimiju i samoozljeđivanje, dok je u stvarnosti ona nemilice varala njega.

 | Autor: Anwar Hussein/Press Association/PIXSELL Anwar Hussein/Press Association/PIXSELL

Među Dianinim ljubavnicima bili su osobni čuvar Barry Mannakee, nedugo nakon udaje; James Gilbey koji je trgovao automobilima; oženjeni trgovac umjetninama Oliver Hoare, koji je pokušao prekinuti vezu našto mu je Diana stala telefonirati kući i po 300 puta na dan; ragbi igrač Will Carling i crvenokosi časnik James Hewitt, za kojeg se šaputalo da je Harryjev biološki otac.

Unatoč svemu, Charles je u cijeloj priči ispadao negativac, konzervativni starkelja koji ne razumije svoju mlađahnu ženu, a nije pomoglo ni što su na vidjelo izišli njegovi razgovori s Camillom, očito ljubavi njegovog života, kojoj je povjerio da je toliko želi da bi najradije bio njezin tampon.

Princ Charles i Camilla Parker-Bowles | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Spektakl s Charlesom i Dianom kao da je cijelu obitelj gurnuo u kaos. Charlesova starija sestra Ana 1992. rastala se od prvog muža Marka Philipsa nakon 18 godina braka, a riđokosa Sarah Ferguson rastala se od Charlesovog mlađeg brata princa Andrewa nakon što se prvo spetljala se s teksaškim tajkunom pa dopustila paparazzima da je snime dok joj novi ljubavnik, financijski savjetnik John Bryant, sisa nožne prste.

Nova generacija Windsora zasad se drži vrlo čedno, bez vanbračnih izleta i razvoda, no za razliku od opaticu Kate i štrebera Williama, Harry i Meghan su kraljevskoj obitelji priuštili dosta skandala, samo ne seksualne naravi...

Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0