Life&style
Japandi stil uređenja interijera

'Japandi' stil, minimalistički, multikulturalni trend dizajna interijera nezaustavljivo osvaja domove diljem svijeta

  • Najbolji elementi japanskog i skandinavskog dizajna napokon su se isprepleli i stvorili su novi stil koji se naziva japandi
  • Japandi stil osvaja svijet interijera, a spaja ih ljubav prema jednostavnosti i funkcionalnosti te duboko poštovanje prema prirodnim materijalima i rukotvorinama
  • Glavna filozofija japandi stila je 'manje je više', a otkrit ćemo ti što sve karakterizira ovaj stil uređenja interijera
  • Pročitaj više: Dizajneri interijera tvrde da bismo ovih 10 stvari svi trebali imati u spavaćim sobama

Možda nikada nisi čula za pojama 'japandi', ali sigurno si vidjela sobe po Instagramu ili specijaliziranim portalima koji se bave uređenjem interijera: Prigušene i rijetke, a ipak nekako mekane; ispunjene namještajem ravnih linija i taktilnim materijalima. Negdje (obično na drvenom stolu) nalazi se zemljana vaza puna grana ili drugog probranog zelenila. Sve je uredno, ali djeluje umirujuće, a ne strogo. Znaš da ima nešto skandinavski, ali opet nema samo elemente zapadnog svijeta, ali nije ni sasvim istočni stil. Umjesto toga, to je estetski spoj oba svijeta, poznat kao 'japandi'.

Japandi, kombinacija 'japanskog' i 'skandinavskog', trenutno je hit stil dizajna interijera: Prema Google Trends doživljava rekordno veliki opseg pretraživanja. Što točno definira ovaj stil? Većina se slaže da je riječ o spajanju dviju 'manje je više' kultura. To je prirodni hibrid između dviju kultura koje daju prednost minimalizmu i miru. Slavi svakodnevnu ljepotu i povezanost s prirodom te dijeli pojednostavljenu estetiku: Geometrijske oblike, sofisticirane boje i uvažavanje materijala.

 | Autor: Gentl & Hyers Gentl & Hyers

Japandi su, dakle, dva vrlo različita minimalistička stila koji su skladno spojeni. Središnje karakteristike japandija su sljedeće: Vještina izrade, tekstura, ravnoteža i spokoj. Razmisli o prirodnom drvu, zemljanim materijalima, neutralnim paletama boja, kao i čistim prostorima naglašenim funkcionalnim predmetima poput vaza i šalica umjesto ukrasnih. Prirodno svjetlo također ima prioritet, a često se koristi na umjetnički način. Namještaj i predmeti svedeni su na minimum. Određena stvar napravljena je za određenu svrhu, postoji snažan osjećaj prikladnosti, reda i mjesta. Japandi soba izgleda i djeluje iskreno.

Možda vas zanima Predivni detalji za dom koji su sada na super ljetnim popustima - izdvojili smo čak 50 najljepših! Rubrika Life&style Life&style

Neki poznati Japandi prostori? Hotel Aman u New Yorku, trgovina L/Uniforma u Saint Germainu, kao i Romanova i Williamsova RW Guild and Gallery, koja je specijalizirana za izlaganje proizvoda japanskih i skandinavskih majstora.

Podrijetlo japandi stila seže u 1860. godinu. Danski mornarički poručnik William Carstensen otplovio je u Tokio kako bi istražio zemlju čije su se granice otvorile prije samo 10 godina. Razvio je opsjednutost njihovom kulturom. Kada se vratio u Dansku, objavio je knjigu svojih otkrića pod naslovom 'Japan's Capital and the Japanese'. Pobudio je interes kreativne publike u Kopenhagenu. Danski dizajneri otputovali su u ovaj novi, intrigantni svijet i otkrili da japanski koncept 'wabi-sabi' slavi iste principe kao i danski koncept 'hygge': Uvažavanje minimalizma, prirodnih materijala i jednostavnost. Od tada je nordijski dizajn počeo biti pod utjecajem estetike.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Japandi (@japandi_design)

Istočni utjecaj na zapadni dizajn daleko je od novog fenomena: 'japonizam', francuska interpretacija japanskog stila, započeo je u 18. stoljeću i nastavio se kroz modernistički pokret 1960-ih. 'Chinoiserie', ili adaptacija kineskih motiva u zapadnim interijerima, zahvatio je Englesku u 18. stoljeću i još uvijek je prakticiraju tvrtke poput de Gournaya. Isto tako, japandi je zapadnjački izum, tj. trend je nastao izvan Japana. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Japandi (@japandi_design)

Ipak, dok su japonizam i chinoiserie bili francuska i engleska interpretacija vizualnog stila vrlo različitog od njihovog vlastitog, filozofija dizajna i kulturni interesi Japana i Skandinavije uvijek su bili donekle simbiotični. Unatoč razdvojenosti zemljopisom i poviješću, dugogodišnja i nematerijalna privlačnost umjetnosti između dviju kultura nastavlja cvjetati. Nordijski dizajn osnažen je japanskom umjetničkom estetikom. Urođena ljubav prema prirodi u nordijskim zemljama našla je potporu u cijeloj japanskoj umjetnosti, što je omogućilo da se dvije kulture lako stope jedna s drugom. Zapravo, čak mogu ojačati jedno drugo. Kada razmišljaš o minimalističkom načinu života, najvjerojatnije ćeš pomisliti na skandinavski ili japanski dizajn interijera. Gdje se razlikuju, tamo se nadopunjuju. Dok su japanski interijeri elegantni, skandinavski su rustikalni. Bogate, zemljane boje japanskog dizajna pomažu da jednobojna paleta skandinavskih domova ne djeluje strogo. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Japandi (@japandi_design)

Pa zašto je tek sada japandi toliko popularan? Stručnjaci vjeruju da je njegova zemaljska, funkcionalna energija ponovno postala relevantna u vrijeme kada nas okružuje i često preplavljuje tehnologija. Izravnost i jednostavnost takvih svakodnevnih rješenja danas nas često zadivljuju, a načela koja stoje iza japandija predstavljaju osjećaj smirenosti i lakoće s kojim se svi možemo poistovjetiti i koji nam je potreban u životu. Prikladno, prema Googleu, japandi je počeo bilježiti puno više zanimanja u 2020. godini, baš kao što nas je pandemija natjerala da još više cijenimo prirodu, svoje interijere i osjećaj mira.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Japandi (@japandi_design)

Za razliku od mnogih stilova interijera, japandi neće tako brzo zastarjeti, s obzirom da njegovi korijeni sežu stoljećima unazad. Vlasnici kuća danas doista žude za interijerima koji će izdržati test vremena. Japandi nadilazi ono što je u trendu i lekcija je o ulaganju u bezvremenski, kvalitetan dizajn koji ćeš imati još puno godina. To je praksa njegovanja doma ukorijenjenog u ljepoti i funkciji.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Japandi (@japandi_design)

Stoga, samo naprijed, uloži u Noguchi lampu, elegantan drveni stol i malo wabi-sabi keramike…

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Japandi (@japandi_design)

Možda vas zanima Od gastronomije do interijera koji opijaju ljepotom, sutivanski Lemongarden naša je vizija mediteranskog raja Rubrika Life&style Life&style
Photo: Gentl & Hyers

Komentari 0