- Božićna purica za mnoge je središnje jelo blagdanskog ručka, a najveći izazov je ispeći je tako da bude sočna, a ne suha
- Jamie Oliver ima provjeren recept koji garantira da će meso biri mekano iznutra, a hrskavo izvana
- Njegova metoda, korak po korak, vodi do savršene božićne purice koja oduševljava cijelu obitelj
- Pročitaj više: Kako sasušeni panettone (ili kuglof ili stolen) pretvoriti u novi prefini kolač zna Jamie Oliver
Za mnoge obitelji upravo je pečena purica središnji dio božićnog ručka, a sam proces pripreme često počinje satima unaprijed, od punjenja, začinjavanja do strpljivog pečenja. Najveći strah kod pripreme purice uvijek je isti: da meso ne ostane suho, pogotovo bijelo meso. Ključ sočne purice nažalost nije trik one nekoliko minuta, jer je za savršeno pripremljenu puricu potrebno nekoliko sati, ali to najbolje zna poznati kuhar Jamie Oliver. Jamie Oliver godinama slovi kao autoritet za blagdanska jela, a njegova božićna purica jedan je od najtraženijih recepata svake godine. Najbolje od svega je to što je Jamiejev recept osmišljen tako da purica ostane sočna iznutra, a hrskava izvana, a mi ga donosimo u nastavku.
Savršena božićna purica – Jamie Oliver recept
Sastojci:
- purica od 4–4,5 kg (najbolje domaća ili organskog uzgoja), sobne temperature
-
grančica svježe kadulje (listići)
-
12 trakica pancete ili tanko rezane slanine
-
1 glavica češnjaka, razdvojena na režnjeve
-
4 srednja crvena luka, oguljena
-
2 stabljike celera, narezane
-
velika šaka krušnih mrvica
-
šaka suhih marelica
-
300 g mljevene svinjetine
-
korica 1 limuna
-
prstohvat naribanog muškatnog oraščića
-
1 veliko jaje (iz slobodnog uzgoja)
-
morska sol i svježe mljeveni papar
-
12 malih grančica svježeg ružmarina (+ nekoliko dodatnih)
-
2 mrkve, oguljene
-
1 velika naranča
-
maslinovo ulje
-
2 žlice glatkog brašna
-
1,1 l pilećeg ili povrtnog temeljca
Unsplash +
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na najjače. U loncu zagrij malo maslinova ulja, dodaj listiće kadulje i 6 trakica pancete te kratko poprži. Dodaj 2 nasjeckana režnja češnjaka, 1 luk i celer te pirjaj dok ne omekša i dobije zlatnu boju. Makni s vatre, umiješaj krušne mrvice, zatim dodaj grubo nasjeckane suhe marelice.
2. Kad se smjesa ohladi, dodaj mljevenu svinjetinu, limunovu koricu, muškatni oraščić, jaje, sol i papar te sve dobro izmiješaj – ovo je punjenje koje purici daje sočnost.
3. Preostalu pancetu prereži na pola, a jedan režanj češnjaka nareži na tanke listiće. Na svaki komad pancete stavi grančicu ružmarina i listić češnjaka te zarolaj. Na batcima i zabatcima purice napravi male rezove i u njih uguraj rolice pancete – to je ključni trik protiv suhog mesa.
4. Puricu obriši papirnatim ručnikom, pažljivo odvoji kožu s prsa i između kože i mesa rasporedi nadjev. Naranču kratko zagrij u mikrovalnoj i stavi u unutrašnjost purice. Izvaži puricu i računaj vrijeme pečenja (oko 20 minuta na 500 g).
5. Puricu položi u veliki lim, premaži maslinovim uljem, posoli i popapri. Oko nje rasporedi mrkvu, luk i češnjak, pokrij aluminijskom folijom i odmah smanji temperaturu na 180 °C. Peci prema izračunu, 35-40 minuta po kilogramu, a zadnjih 45 minuta makni foliju da koža postane zlatna i hrskava.
6. Kad je gotova, izvadi puricu i pusti je da odmori barem sat vremena, ovo je još jedan ključ sočnosti. Za umak ukloni višak masnoće iz lima, dodaj brašno i temeljac, prokuhaj i procijedi. Rezultat je savršeno pečena božićna purica – sočna, aromatična i dostojna blagdanskog stola.
Unsplash
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.