Life&style
Mama razgovara s djetetom

Iznenađujuće istraživanje: Od koga djeca doista nauče govoriti?

  • Jesi li se ikada zapitala imaju li majke ili očevi veći utjecaj na govorne vještine svoje djece?
  • Znanstvenike je to očito jako zanimalo pa su išli to detaljnije proučiti
  • Rezultati istraživanja dali su iznenađujući odgovor...

Kada djeca uče govoriti, mnogi pretpostavljaju da majka ima najveći utjecaj na djetetov jezični razvoj. Međutim, je li to doista istina? Je li to zbog pojma materinji jezik, koji postoji od ranog 12. stoljeća i za koji se kaže da je nastao, između ostaloga, i zato što su se majke uglavnom bavile odgojem djece pa time imale veći utjecaj na jezik svojih potomaka? Ali, je li tako i danas? Što kaže znanost?

Materinji jezik ili očev jezik?

Da, doista, govor podržava bliska osoba, a to može biti majka, ali i otac. Do sada je odlučujući faktor bio koji roditelj koliko vremena provodi s bebom i na taj način ona uči jezik. Ali, ono što nedavno provedeno istraživanje dokazuje je iznenađujuće.

Genetska prednost je na tatinoj strani

Prije nekoliko godina su znanstvenica Estella Poloni i njezin istraživački tim sa Sveučilišta u Ženevi ispitivali vezu između jezičnih varijacija i genetskih veza između majke i oca u istraživanju „Hipoteza očevog jezika“. Otkrili su da je jezična varijacija, tj. lingvistika, povezana s Y kromosomom koji se prenosi od oca. Majčina mitohondrijska DNK nije se poklapala.

Zašto je 'Pazi!' stvarno loša rečenica koju ne bismo trebali govoriti djeci

Od koga dijete uči govor? Mame ili tate? | Autor: shutterstock shutterstock Od koga dijete uči govor? Mame ili tate?

Koliko utjecaja imaju majke 

Čak i danas, do tinejdžerske dobi, većina djece često provodi više vremena sa svojim majkama nego s očevima. Proces učenja jezika kod dojenčadi počinje u utrobi, zbog čega mogu razlikovati materinji i strani jezik u ranoj dobi i prepoznati do 800 riječi. To je razlog zašto bebe koje su odgajane dvojezično odgovaraju na dva različita jezika. Osim toga, oduvijek je vrijedilo da majke imaju velik utjecaj na kulturni jezik svoje djece te snažno oblikuju tradiciju i ponašanje.

Možda vas zanima Što odgovoriti kad dijete na sve što kažeš uporno ponavlja "A zašto?" Rubrika Life&style Life&style

Istraživanje tvrdi da očevi i majke utječu na različite načine

Nedavno genetsko-lingvističko istraživanje Menghan Zhang i njezinog istraživačkog tima u Laboratoriju za suvremenu antropologiju na Sveučilištu Fudan u Šangaju provedena je na 34 indoeuropske populacije. Uspoređene su veze između vokabulara i očevog Y-kromosoma, kao i zvukova i majčinih mitohondrijalnih gena. Jezici su podijeljeni na leksička (rječnik) i fonetska (zvučna) područja.

Rezultat: bebe usvajaju izgovor i ton svojih majki, ali očev vokabular. Nevjerojatan rezultat, kako i sama znanstvenica naglašava u svom istraživanju. Sukladno tome, djeca uče govoriti s jedne strane iz očevih gena i njihovih leksičkih karakteristika. A s druge strane, postoji veza između majčinih gena i fonetskih karakteristika, tzv. govornih zvukova.

Zaključak: i majke i očevi na individualan način oblikuju jezični razvoj svoje djece.

Photo: Shutterstock

Komentari 0