Life&style

Prestižna izložba koja dokazuje kako su automobili puno više od prijevoznog sredstva

  • Automobili su oblikovali svijet kakav danas poznajemo i višestruko utjecali na svjetsku politiku
  • Mijenjali smo ih u skladu s modom i potrebama, ali i oni su promijenili nas
  • Zato su i zaslužili svoju izložbu i to ni više ni manje nego u Victoria & Albert muzeju, a priču o izložbi donosi Martina Petrović

U londonskom Victoria & Albert muzeju trenutačno je u tijeku izložba Cars: Accelerating the Modern World. Premda njezin naslov to možda sugerira, ona nije puki prikaz kronološkog razvoja automobila kakav je uobičajen za specijalizirane muzeje posvećene automobilizmu već razmatra njegov širi kulturni i društveni značaj te njegovu ulogu u oblikovanju svijeta u kojem danas živimo. U izložbenom prostoru postavljeno je tek 15 modela automobila, a svaki od njih odabran je zbog svog utjecaja na svijet. Tako su se među odabranima našli i primjerci treće verzije prvog ikad proizvedenog automobila Karl Benz Patent-Motorwagen iz 1888. godine te koncept letećeg automobila iz 1950-ih. Preostalih 250 izložaka čine predmeti, plakati i filmovi koji posjetiteljima pričaju priču o društvenom značenju automobila.

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Pojava automobila potaknula je masovnu proizvodnju, preobrazila način na koji se krećemo te zauvijek transformirala izgled naših gradova i okoliša. Primjerice, srednjovjekovni gradovi uvelike su prilagođeni automobilskom prometu, a izgradnja cestovne infrastrukture narušila je cjelovitost prirodnih krajolika. Neosporna je činjenica kako upravo izum automobil leži u temeljima globalne mobilnosti te je odigrao važnu ulogu u počecima razvoja masovnog turizma. 

Možda vas zanima miss7 magazin te čeka na svim kioscima, požuri po svoj primjerak! Rubrika Life&style Life&style

Ujedno je i riječ o jednom od rijetkih predmeta koji su utjecali na geopolitičke promjene. Ako se pitate kakva je uloga vašeg automobila u kreiranju svjetskog poretka, odgovor je zapravo – vrlo velika. Većina automobila i dalje vozi na fosilna goriva, a „bitka za naftu“ posljednjih desetljeća značajno je utjecala na političke odnose moći te potencirala oružane sukobe. Nadalje, otkad se pojavio na tržištu, automobil nije bio samo učinkovito prijevozno sredstvo već i statusni simbol koji se povezuje s luksuzom i raskoši. Unatoč tome što je postao šire dostupan, određene marke i danas su rezervirane isključivo za odabrane. U pojedinim društvima automobil je postao sredstvo identifikacije, a kao zorni primjer može nam poslužiti onaj iz vlastitog dvorišta – povezivanje Imoćana i Mercedesa, što je preraslo u pravi kulturni fenomen utjelovljen u spomeniku kultnom njemačkom automobilu koji će biti postavljen na ulazu u grad.

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Poznavatelji prilika u autoindustriji sugeriraju kako je pred nama važna prekretnica u automobilskom dizajnu. Na globalnoj razini već raste svijest o potrebi zaštite okoliša zbog čega automobili na fosilna goriva postaju omraženo prijevozno sredstvo te se u duhu održivog razvoja radi na izradi novih koncepata. A kako bi otkrili kakva nas budućnost čeka, autori izložbe zavirili su u prošlost te odgovor potražili u prvim konceptima i sačuvanim nacrtima. Prema riječima kustosa, cilj ove izložbe nije historijski prikaz razvoja automobila već kritička umjetnička analiza predmeta koji je svojom pojavom uvelike promijenio moderni svijet.

Možda vas zanima Jesu li ovo i tvoje omiljene staklene Tiffany lampe? Rubrika Life&style Life&style

Ako vas zanima isključivo mehanička strana automobila, onda ovo vjerojatno nije izložba za vas te je vrijedi posjetiti ako želite nešto drukčije – razumjeti razmjer utjecaja automobila na društvo i cjelokupno čovječanstvo. Izložba za posjetitelje ostaje otvorena sve do 19. travnja 2020. godine.

 

miss7 predstavlja novi originalni video serijal "Kat po kat s Kim Končar" u kojem će naša novinarka i mlada glumica Kim Končar ugostiti poznate hrvatske zvijezde u usponu stubama naše poslovne zgrade. Kao i uspon, pitanja će gostima postajati sve teža pa tako neće nedostajati i škakljivih tema. U prvoj epizodi gost je modni stilist Marko Grubnić.

Photo: PR/WhatsApp

Komentari 0