Life&style

Izlet u rodni kraj Mate Lovraka: Povratak u djetinjstvo s družbom Pere Kvržice i Vlakom u snijegu

  • Svi smo obožavali Vlak u snijegu i Družbu Pere Kvržice, a izletom u Veliki Grđevac, rodni kraj autora ovih romana, ponovno ćemo se prisjetiti nezaboravnih trenutaka iz djetinjstva
  • Centar Mate Lovraka prekrasna je turistička atrakcija u kojoj će posjetitelji pronaći repliku mlina družbe Pere Kvržice i lokomotivu iz romana Vlak u snijegu
  • Interaktivna spomen soba Mate Lovraka još je jedna atrakcija koja u Veliki Grđevac privlači brojne posjetitelje

Izlet u Veliki Grđevac, mjesto pokraj rijeke Grđevice, za tren će te vratiti u djetinjstvo. Poznati dječji romani "Vlak u snijegu" i "Družba Pere Kvržice" u tom mjestu postaju stvarnost. Naime, u skrivenom kutku Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se Kulturni centar "Mato Lovrak" koji je nastao na temelju spomenutih romana Mate Lovraka, pisca iz velikogrđevačkog kraja.

Centar Mate Lovraka

Na temeljima romana "Družba Pere Kvržice" i "Vlak u snijegu" dječjeg književnika Mate Lovraka, rođenog velikogrđevčana niknuo je Lovrakov centar sa replikom mlina – vodenice i lokomotive parnjače s tri vagona. Po interesu turističkih agencija se zaključuje da je već sada Lovrakov centar izuzetno interesantna edukativno-turistička destinacija.  Najčešći posjetitelji su upravo školarci koji svoj izlet započinju u spomen-sobi Mate Lovraka koja se nalazi u obližnjoj osnovnoj školi, odakle ih vlakić vozi sve do Lovrakova centra gdje uživaju u ostatku postava. 

 | Autor: Kulturni centar Mato Lovrak Kulturni centar Mato Lovrak

Osim školarcima, ova prekrasna turistička lokacija dostupna je i svim ostalim posjetiteljima koji će tamo naći identičnu repliku mlina družbe Pere Kvržice, na istom mjestu gdje su ga obnavljali Pero i družba. U sklopu Centra položen je pružni kolosijek na kojemu je postavljena lokomotiva parnjača s tri vagona, kao uprizorenje Lovrakova djela "Vlak u snijegu". U centru se nalaze rekonstruirana tradicijska Mlinareva kuća, dječje igralište te šetnica uz vodotok s klupama. Prostor je izuzetno atraktivan jer se nalazi na šumskom području uz potok Grđevicu, pritok rijeke Česme.

 | Autor: Kulturni centar Mato Lovrak Kulturni centar Mato Lovrak

Spomen soba kao atrakcija

Spomen soba Mate Lovraka još je jedna atrakcija koja brojne posjetitelje privlači u Veliki Grđevac. Interaktivna soba ispunjena je predmetima iz Lovrakova života – knjigama, fotografijama, vlakom, dokumentima i svjedodžbama. Učiteljica Tatjana Šafarić bila je najviše oduševljena upravo Lovrakovom sobom:

"Upravo nas je ovo zadnje najviše zaintrigiralo. Nekako smo pretpostavili da je tako veliki književnik bio i odličan učenik, ali to nije bilo baš tako. Uz lagani povjetarac uživali smo u vožnji turističkim vlakićem. Njime smo se odvezli do Kulturnog centra Mato Lovrak. Tamo nas je dočekao pravi vlak iz dječjeg filma 'Vlak u snijegu' i stara mlinareva kuća sa vodenicom. Saznali smo kako su ljudi nekad živjeli bez struje u kući. Pomogli smo u pranju i glačanju rublja na starinski način", ispričala je učiteljica.

 | Autor: Kulturni centar Mato Lovrak Kulturni centar Mato Lovrak

"Ulaskom u vlak prisjetili smo se i zadrugara i složno zapjevali Himnu zadrugara. Poigrali smo se i na obližnjem igralištu. Prošetali smo šumom, odlično smo se zabavili i puno toga naučili", dodaje.

Bazeni, sportski tereni i igralište

Sportsko - rekreacijski centar Veliki Grđevac sastoji se od 25 metarskog dubokog bazena, plitkog bazena za djecu s dvije „gljive“, te hidromasažnog bazena s ljekovitom vodom. Uz bazene, tu se još nalaze veliko dječje igralište, teniski i odbojkaški teren, sala s biljar stolom, stolom za stolni tenis te stolni nogomet. Naravno, tu se nalazi i ugostiteljski objekt u  kojem za vrijeme rada bazena gosti mogu kupiti hranu te osvježavajuća pića i sladolede.

Neotkriveni dragulji Hrvatske Možda vas zanima Skriveni dragulji za savršene Instagram fotke: Ovo su predivne lokacije u Hrvatskoj za koje vjerojatno nisi čula! Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Kulturni centar Mato Lovrak Kulturni centar Mato Lovrak

Centar Mato Lovrak nudi jedinstveni sadržaj tijekom cijele godine (ljeto-jesen - "Mlin Družbe Pere Kvržice"; zima-proljeće - "Vlak u snijegu"). U neposrednoj blizini Centra nalazi se poučna Staza prijatelja prirode u dužini 2 km. Na stazi se nalazi nekoliko postaja na kojima se posjetitelji mogu upoznati s florom i faunom ovoga kraja. Biljni svijet je izuzetno bogat raznovrsnim šumskim vrstama, a uz veliki broj šumskih životinja, koje je moguće vidjeti i danju, posebna atrakcija je vidra, koja kao simbol obilježava općinski grb, te manja kolonija dabrova, koja obitava nedaleko mlina Družbe Pere Kvržice.

Obnavljanjem starog bazena s novim sportsko rekreacijskim sadržajima, te povezivanje istog kompleksa "stazom Družbe Pere Kvržice", Veliki Grđevac je već postao jedno od dominantnijih turističkih odredišta Bjelovarsko bilogorske županije, s velikim izgledima da svaki odrasli posjetitelj doživi povratak u djetinjstvo, a djeca se dobro zabave. Turističku ponudu upotpunjuje obližnji ŠRC "Kukavica", smješten u srcu šume koji pruža odmor u prirodi i odmak od svakodnevnog ubrzanog načina života. Okružen je biciklističkim i konjičkim stazama.

Možda vas zanima Vrijeme je za jednodnevni izlet! Ove lokacije u blizini Zagreba savršen su odabir Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Kulturni centar Mato Lovrak Kulturni centar Mato Lovrak

Osim atraktivnih prirodnih resursa koji obitavaju na tom području, Centar posjeduje restoran s prenoćištem, polivalentnu dvoranu (za različite sastanke, predavanja, tečajeve, seminare, te za različite društveno-zabavne aktivnosti), sportsko-rekreacijske terene (rukometno, košarkaško, nogometno igralište, igralište za odbojku na pijesku itd..), vanjske tuševe, te staju za konje. 

 | Autor: Kulturni centar Mato Lovrak Kulturni centar Mato Lovrak

Svake godine u Centru, krajem svibnja ili početkom lipnja  održavaju se Lovrakovi dani kulture s ciljem što boljeg predstavljanja i upoznavanja Lovrakovog lika i njegovih djela. Kao dio sadržaja Lovrakovih dana kulture, u Centru Mato Lovrak održava se Sajam kreativnosti. Na Sajmu se izlažu različiti zavičajni suveniri i rukotvorine, tu je likovna i kiparska kolonija, a bogat je i kulturno-zabavni program, kao i gastronomska ponuda.

Photo: Kulturni centar Mato Lovrak

Komentari 0