Life&style

Izgledaju li tvoji nokti ovako, trk k doktoru!

Ispod laka ili gela prirodan izgled nokta govori nam mnogo o našem zdravlju. Dapače, može nam javiti neke alarmantne stvari

Nokti su davno nadišli svoju funkcionalnost (zaštita prsta i sprečavanje ozljeda mekog tkiva) i postali simbolom njegovanog izgleda, a nail art jači je nego ikada. Priznajemo, kada vidimo u što se sve pretvorilo današnje uređivanje noktiju, poželimo da da neke stvari nismo ni vidjeli. Od novog trenda prišteva na noktima koji se istiskuju do kose ili likova obitelji Kardashian ljudska mašta doista radi, ali u čudnom smjeru. No, osim estetske uloge koja je više nego očita, nokti su također i očiti pokazivatelj zdravlja. A ispoda laka, gela i kristalića oni govore puno o našem zdravlju.

Prema Američkoj dermatološkoj akademiji, nokti često mogu reflektirati generalno zdravstveno stanje. Promjene na noktima poput gubitka ili promjene boje, mogu ukazivati na probleme koji uključuju bolesti jetre i pluća, srčane i plućne bolesti, anemiju i dijabetes.   | Autor: Instagram Instagram

Ovo je 6 upozoravajućih stvari koje tvoji nokti govore o tebi:

1. SUHI, NAPUKNUTI ILI LOMLJIVI NOKTI

Ovakvi nokti pokazatelj su da često ruke (ili noge) držiš u vodi. Ako radiš u kuhinji ili dosta plivaš moguće je da povremeno doživljavaš ovakve simptome. Također, lomljivi nokti otkrivaju nedostatak vitamina A, B ili C. Ako previše koristiš sredstvo za odstranjivanje laka ili si izložena nekim kemijskim spojevima, nokti ti mogu biti lomljivi. Možda da sredstvo za čišćenje pećnica zamijeniš octom?

Možda vas zanima Kako izgledaju nokti nakon šest godina gel manikure? Rubrika Beauty Beauty

2. PARALELNE CRTE NA NOKTIMA

Crte na noktu koje izgledaju kao zadebljanja mogu biti znak abnormalnosti u rastu nokta. Te vodoravne linije se zovu Beauove linije, a mogu biti znak dijabetesa, psorijaze ili nedostatka cinka. Uz to, ove linije mogu biti uzrokovane nekim oštećenjem nokta, a mogu se pojaviti i pod visokom temperaturom.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

3. CRVENA KOŽA OKO NOKTIJU I ZANOKTICE

Ako je koža oko noktiju crvena, uzrok je vjerojatno neka upala. Infekcija može uzrokovati upalu noktiju, no crvena koža upozorava i na nešto puno ozbiljnije - na pojavu lupusa.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

4. ZAKRIVLJENOST NOKTA PREMA "DOLJE"

Vrhovi prstiju postaju ukočeni, a nokti se zakrivljuju prema dolje. Ovakvi nokti isto tako mogu biti jako bijeli, što je znak nedostatka kisika u krvi. Ovo bi mogao biti znak srčanih bolesti, bolesti crijeva, bolesti bubrega i bolesti pluća.

via GIPHY

5. ŽUTI NOKTI

Ovakvi nokti su najčešće zaraženi gljivičnom infekcijom. Ako se ova infekcija ne liječi na vrijeme, nokti se mogu početi "mrviti", ljuštiti, a u najgoroj fazi bolesti i otpasti. U rijetkim slučajevima, žuti nokti su znak upale pluća, dijabetesa, psorijaze i bolesti štitnjače.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

6. PLAVKASTI NOKTI

Plavi nokti mogu biti ozbiljan zdravstveni problem, da tijelo ne dobiva dovoljno kisika. Plavi nokti mogu ukazivati na problem pluća, kao što je emfizem pluća (bolest koja uništava plućne mjehuriće), ili neki tip srčanog problema. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0