Life&style

Izgleda da je štapić s vaticom zadnja stvar kojom bi trebala čistiti uši

  • Jesi li znala da se tvoje uši sasvim dobro brinu o sebi i same se čiste?
  • Ako imaš osjećaj da trebaš intervenirati, objasnit ćemo ti kako pravilno čistiti uši
  • Vateni štapići i pomažu i odmažu pa treba odvaknuti korist i štetu
Možda vas zanima Doznali smo recept zbog kojeg neke žene izgledaju mlađe i - odlučili ga isprobati Rubrika Beauty Beauty

Znaš li zašto zapravo nastaje cerumen (smola u ušima)? Premda je mnogi ljudi smatraju odvratnom, cerumen ima neke važne funkcije: cerumen se sastoji (između ostaloga) od dlačica, prašine i mrtvih stanica kože. A taj tjelesni otpad se transportira putem cerumena iz ušiju. Dodatno njeguje uši i vlaži slušni kanal – njegova voskasta konzistencija štiti osjetljivo uho od isušivanja, a time i od nadraženosti. Dakle, smola u ušima je centralni dio procesa „samočišćenja“ uha. 

via GIPHY

Čišćenje ušiju: kako sama čistiti uši?

Ponekad tijelo proizvodi previše cerumena – ili je samočišćenje ušiju poremećeno nekim drugim uzrocima. Zbog toga može nastati čepić u uhu – što je jako neugodno – a i pogođena osoba često tada slabije čuje. Ni u kom slučaju ne smiješ sama pokušati izvaditi taj čepić, a osobito gurati u uši neke oštre i šiljaste predmet, jer postoji velika opasnost od ozbiljnih ozljeda. Dakle, obavezno idi kod liječnika. 

via GIPHY

Nemoj koristiti štapiće za uši! 

Omiljena metoda čišćenja ušiju su štapići za uši s vatom na vrhu. Preporuka: nemoj ih uopće koristiti! Čak i kad je vata supermekana, samo će još dublje gurnuti cerumen! 

Možda vas zanima Tvoja bočica za vodu je puno, puno prljavija nego što misliš. Iznenadit ćeš se kad doznaš što je sve na njoj Rubrika Life&style Life&style

Čišćenje ušiju: ove metode pomažu

Naravno da ne moramo svaki tjedan trčati otorinolaringologu, odnosno čim osjetimo da se sakupilo malo cerumena. Postoji nekoliko načina da sama očistiš uši. Na primjer, ako se cerumen nalazi na uški, možeš ga očistiti mokrom krpicom. Ako želiš pokušati izvaditi sekret iz uha, možeš iskušati ove metode: 

Topla voda: jednostavno uliješ malo tople vode (ne vruće, nego temperature tijela) u uho. To će razrijediti cerumen pa ga možeš lakše očistiti krpicom. 

Žvakanje: možda zvuči čudno, ali pokreti vilicom kao da žvačeš mogu natjerati cerumen u smjeru otvora uha. 

via GIPHY

Što je s tuljcima za čišćenje ušiju?

Poznata alternativna metoda za čišćenje ušiju je korištenje tuljca odnosno svijeće za uši. Neki se kunu da je metoda vrlo učinkovita, no nosi određene rizike. Kako svijeća umetnuta u uho u tom procesu izgara, može se dogoditi da vrući vosak ozlijediti osjetljivu kožu u ušima – dakle, ako nisi uvjerena kako priborom sigurno rukovati, prste dalje.  

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0