Life&style

Izašao je novi roman Sally Rooney: je li 'Intermezzo', knjiga godine prema BookTok-u, vrijedna tolikog hypea?

  • Nakon tri hvaljena romana, 'Razgovori s prijateljima', 'Normalni ljudi' i 'Divni svijete, gdje si', napokon je objavljena i najnovija knjiga Sally Rooney pod nazivom 'Intermezzo' 
  • Knjiga 'Intermezzo' proglašena je na BookTok- u knjigom godine
  • Može li četvrta knjiga slavne autorice opravdati toliki hype?

Napokon je ovdje: tjednima je BookTok bio pun najava najnovijeg romana Sally Rooney 'Intermezzo'. Čini se kao da je cijeli internet čekao da se konačno ušuška u jedan od opisnih, filozofskih, intelektualnih i zabavnih romana Sally Rooney. Međutim, može li 'Intermezzo' doista opravdati ovaj hype?

Radnja romana 'Intermezzo' Sally Rooney

Za razliku od njezina prva tri romana, ovaj govori o dva muška protagonista – braći Peteru i Ivanu. S jedne strane je onaj stariji, Peter. Ima 32 godine, privlačan je, ima relativno dobar društveni život i uspješan je odvjetnik za ljudska prava. Deset godina mlađi Ivan, pak, njegova je suprotnost: nije baš društveno aktivan, nosi aparatić za zube i u školi su ga maltretirali zbog izgleda. Studira teorijsku fiziku i zarađuje istovremeno pobjeđujući u šahu.

 | Autor: Promo Promo

Dva brata se ne podnose. Relativno rano postaje jasno da Peter misli da je njegov brat „poseban" i da se jednostavno ne može uključiti u društvene situacije jer je poput robota. Ivan pak smatra da je njegov brat arogantan – ni studij filozofije nije mu pomogao. Ali, njih dvojica su braća i povezuje ih jedna stvar: njihov otac je upravo umro od raka.
Roman prati njih dvojicu na putu kroz tugu, a ti su putovi prilično su različiti – obojica se drugačije suočavaju sa smrću i njezinim posljedicama. Bol i ljudske veze u središtu su priče – kao i u svim njezinim knjigama.

@faberbooks Happy Intermezzo publication day! 💙♟️ Intermezzo by Sally Rooney is out now. Bookshops around the UK and Ireland opened early this morning to welcome readers with coffee, illustrated covers and more♟️💙 ‘Even if it’s rare, to have a few times in life and no more, still worth living for, he thinks. To have met her like this: beautiful, perfect. A life worth living, yes.’ #sallyrooney #intermezzo #sallyrooneybooks ♬ original sound - Pete

Zašto je Sally Rooney toliko hvaljena?

Čak i Michelle Obama ima Sally Rooney na svom popisu za čitanje. 'Intermezzo' je njen četvrti roman čije iščekivanje na BookTok-u nije moglo biti veće. Romani 'Razgovori s prijateljima i 'Normalni ljudi' bili su veliki bestseleri, a prema obje knjige snimljeni su i filmovi. A njezina treća knjiga, 'Divni svijete, gdje si', također je pogodila srž koje milenijalci i generacija Z trenutačno traže.

Možda vas zanima Ovih 7 knjiga čija se radnja odvija ljeti i na idiličnim lokacijama, nećemo ispuštati iz ruke Rubrika Life&style Life&style

Autorica prvenstveno piše o kompleksnim ljudima koji imaju složene odnose. Protagonisti su obično povrijeđeni, depresivni, ne znaju što bi sami sa sobom i nemaju pojma kako se izliječiti – a opet moraju ići kroz život, stvarati veze i nekako se snalaziti. S njima se mogu poistovjetiti mnogi mladi ljudi. Nitko zapravo ne zna kako se nositi s boli, ali ona je tu. Nitko zapravo ne zna kako zdravo komunicirati s drugima, ali ne žele ni biti sami.

Glavni likovi uvijek su načitani, raspravljaju o klasama, politici, seksualnosti, društvenim pitanjima i filozofiji – te svojim strahovima i brigama oko svega. Ranjivi su i emotivni, skloni cinizmu. Sally Rooney jednostavno uspijeva uhvatiti zeitgeist cijele generacije (ili čak dvije) kao nitko drugi.

Naravno, BookTok također igra veliku ulogu u hypeu oko književnice. U SAD-u, na primjer, pet mjeseci prije objavljivanja, 2500 primjeraka nove knjige podijeljeno je određenim kritičarima, influencerima i slavnim osobama – to, naravno, stvara vrlo ekskluzivnu pompu.

@rushmere_ Intermezzo by Sally Rooney is OUT NOW! Grab your copy from @craigavonwaterstones 📘 #MyRushmere #SallyRooney #Intermezzo #normalpeople #connellwaldron #book #booktok #bookclub #reading #new #outnow ♬ original sound - Pete

Sve u svemu, teško da ijedna autorica uspijeva dočarati dijaloge i unutarnje monologe koji su jednako toliko stvarni kao i ona. Sve je čak pomalo nespretno, sve se slijeva jedno u drugo i misli se prevrću jedna preko druge. Međutim, način pisanja Sally Rooney toliko je britak, toliko zarazan, nešto u čemu se lako možeš izgubiti.

Knjiga 'Intermezzo' još nije izišla kod nas, ali može se naručiti putem interneta, premda vjerujemo kako će se brzo pojaviti na policama knjižara.  

Možda vas zanima 10 najseksi naslova koje ćeš obožavati čitati ovo ljeto - ni s jednom od ovih 'spicy' knjiga nećeš pogriješiti! Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram @bookandpaper

Komentari 0