Life&style

Istražujući priču o veoma posebnim dnevnicima, naletjela sam na najvažniju životnu lekciju

  • Jelena Bračun je ime koje stoji iza brenda ART+, rokovnika i bilježnica osmišljenih prema metodi bullet journalinga
  • Baš poput mnogih od nas, i Jelena je živjela s kontinuiranim stresom, a shvativši da joj je zdravlje ugroženo, povukla je kočnicu i odlučila zaploviti poduzetničkim vodama
  • S nama je podijelila svoju priču, a među retcima koji su se krili iza mekanih baršunastih korica najposebnijih dnevnika dočekale su nas neke vrijedne lekcije

Nikada nisam imala neki poseban životni moto iako bi se, kad malo bolje razmislim, puno mojih životnih filozofija dalo svesti pod klišejizirani zajednički nazivnik 'živi svaki dan kao da ti je posljednji'. Jedini problem s tom jednom filozofijom pod kojom se skriva još mnogo slojeva je taj da, kada te sto različitih stvari zanima, 24 sata u danu odjednom ti nisu ni izbliza dovoljna za sve čime želiš ispuniti život.

Vjerujem da nisam jedina koja se ponekad osjeća poput kakvog hodača po žici, gomilu energije ulažući u održavanje balansa koji će me održati na životu, mada je svakome i više nego očito da je, koliko god uzbuđenja i zadovoljstva pružao, hod po rubu ne samo opasan, nego nerijetko i fatalan. 

Pad koji se nama modernim hodačima po žici sve češće događa je burnout, kao posljedica prevelike ambicije, kao posljedica frustracije što nam je održavanje balansa sve više teret i kao posljedica nedostižnog sna da u ta 24 sata koja kao da nikada nisu kraće trajala uguramo sve poslovne i privatne obaveze bez da nam one potroše toliko potrebno vrijeme za odmor, užitak, zabavu, dokolicu... I dosadu, koja kao da je postala tek neki daleki arhaični pojam u rječniku stranih riječi. Doista, kada se posljednji put ikome od nas dogodio dan koji nije bio toliko pretrpan obavezama da nismo morali ništa i da nam je bilo dosadno?

Možda vas zanima Ljepše dnevnike, knjige recepata i spomenare u životu vidjeli nismo od onih ručno vezenih brenda Journallyours Rubrika Life&style Life&style

Sve ovo o čemu pišem nije strano ni Jeleni Bračun, divnoj ženi po čijoj sam priči krenula čeprkati kada sam otkrila divan brend ART+, a zatim i puno drugih zanimljivosti od kojih je satkana njezina priča. I baš tu, na najneočekivanijem mjestu, među retcima priče koja se krila iza mekanih baršunastih korica najposebnijih dnevnika, dočekala me najvažnija životna lekcija: planiraj odmor jednako kao i poslovne obveze! Koliko god zvučala trivijalno, u vremenu u kojem je dosada postala luksuz i u kojem nerijetko sami sebe moramo podsjećati da zastanemo i udahnemo punim plućima, ona je zapravo najdragocjeniji podsjetnik na taj ključan sastojak života u modernom vremenu. 

A kako je Jelena, a skupa s njom i ja, stigla do te, kako je onaj najvještiji s riječima od svih među nama davno rekao, male unikatne dragocjenosti u zalagaonici ovog ludila? Pa, mogli bismo reći da je sve krenulo s Jeleninim veoma intenzivnim poslovnim periodom koji je često uključivao rad vikendom i kontinuiranim stresom koji se u njezinom životu nagomilao u tolikoj mjeri da joj je trebalo pet godina da vrati zdravstveni balans.

Naime, ova je umjetnica, mama, poduzetnica, prijateljica, partnerica i još štošta drugo imala umjetničko obrazovanje (Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, a zatim dvije likovne akademije), ali je odmah nakon diplome počel raditi u izdavaštvu, baveći se 
uredništvom cijelo desetljeće. Iako ju je taj posao naučio kako biti fleksibilna i organizirana, naučio je pisati, ali i surađivati s vrlo raznolikim ljudima, na teži je način naučila i to da posao može narušiti zdravlje. Zbog posla koji je plaćao račune, posve je  zanemarila svoju umjetničku karijeru, a svakodnevna preopterećenost joj je, kaže, onemogućila bilo kakvo stvaralaštvo.

“Ono što me poguralo da krenem u poduzetništvo, jest da sam napokon željela umjetnost raditi kao poziv i posao, a ne kao hobi. Tako je prije 2 godine nastao brend ART+ koji je proizašao iz želje da svoje umjetničke i organizacijske sposobnosti prenesem u proizvod koji će pomoći drugima da postignu balans u životu. Duboko vjerujem da primijenjena umjetnost ima važnu ulogu u kvaliteti života. Nekako smo putem izgubili naviku da se okružimo lijepim, a upotrebljivim stvarima. Zato sam osmislila rokovnik koji je osmišljen kao umjetnički predmet, a proizveden obrtnički u malim nakladama”, priča mi te dodaje: “Tako želim svima koji ga koriste prenijeti svoje iskustvo da život trebamo gledati holistički. Da se izrazim likovnim rječnikom, za kvalitetan život nisu potrebne samo crna ili bijela, nego sve nijanse sive koje se nalaze između.”

Za ART+ kaže da ju je vratio korijenima, ali joj isto tako i omogućio da raste i da se riješi nekih strahova. “Često na poduzetništvo ne gledamo kao nešto što nam može pomoći u osobnom rastu i razvoju, no meni je tek sada jasno da su privatni i poslovni život međusobno povezani, i da ih ne možemo držati u odvojenim ladicama. Kroz svoj posao sada mogu sagledati jasnije odluke koje donosim privatno, i obrnuto. Na dnevnoj razini, poduzetništvo mi je omogućilo da fleksibilnije organiziram svoje vrijeme i da se bez grižnje savjesti posvetim djetetu. Još uvijek se mučim s tim da nađem vremena za sebe, ali radim i na tome”, priznaje. Naime, kao mama 5-godišnjeg dječaka i poduzetnica, za sebe baš i nema onoliko vremena koliko bi htjela, i to je, kaže, nešto s čim
se na dnevnoj razini bori. Pokušava redovito zapisivati obaveze i revidirati planove i za to si rezervira 5-10 minuta svakog dana, a kada uspije uloviti onih svojih pet minuta, opušta se plesom: “Ples me prati cijeli život, pa tako zadnjih nekoliko godina plešem argentinski tango. Iako trenutačno nisam redovita, čak i povremeno plesanje mi pomaže da se osjećam mirnije i opuštenije.”

Možda vas zanima Ana nije mogla pronaći savršeni dnevnik, pa si ga je napravila. Njezin brend Rainbow Duga nas je oduševio! Rubrika Life&style Life&style

Za razliku od onog najstresnijeg perioda, Jelena se danas trudi vrlo svjesno vikendima birati odmor i provođenje kvalitetnog vremena sa sinom: “Mislim da je izuzetno važno osigurati si vrijeme za potpuni odmor kako bismo napunili baterije. Danas često mislimo da nemamo drugog izbora nego biti konstantno dostupni, stalno raditi i sve rješavati istog trena. Ali treba ponekad poslove odgoditi, a uzeti si vrijeme za oporavak. Odmor treba planirati isto kako i poslovne obaveze: rezervirati si dane za odmor u rokovniku i ne planirati ništa drugo u to vrijeme. Moji osobni ciljevi za sljedeću godinu su otići na odmor tijekom kojeg ću biti posve poslovno nedostupna, a tokom godine želim više delegirati posao.”

A što je točno njezin posao danas? U najkraćim crtama rečeno - stvaranje ART+journal rokovnika i bilježnica osmišljenih prema metodi bullet journalinga koja omogućava da pregledno planiramo godinu, mjesec, tjedan i dan, da pratimo napredak i rezimiramo učinjeno. Jelenini dnevnici nude i ilustracije kako bi ih svatko dodatno personalizirao, a svi njezini proizvodi su ručno proizvedeni u svakom koraku. To znači da je sama naslikala ilustracije, da je sav tekst ručno napisan pa digitaliziran (ne koristi računalne fontove), i da je cijela proizvodnja ručna i obrtnička.

“Proizvodimo male kolekcije motiva koje su dostupne dok se ne rasprodaju, a ono što ART+ na prvi pogled razlikuje od svih ostalih rokovnika na tržištu jesu naše baršunaste korice. One su isto dio koncepta jer nam je taktilni doživljaj jednako važan kao i vizualni. Dodir baršuna i finog papira također igra ulogu u opuštanju i koncentriranju. Na kraju, važno je da smo u potpunosti održivi pa su tako omoti od veganskih materijala, papir ima FSC certifikat održivosti, a od nedavno rokovnike pakiramo u pamučne vrećice koje se može ponovno koristi za sitnice.”

Godinu koju ostavljamo iza sebe će, kaže, pamtiti po dvije suradnje koje su je izuzetno veselile, s dva predivna muzeja - Muzejem  Apoksiomena u Malom Lošinju i Umjetničkom galerijom u Dubrovniku, a za koje je osmislila predivne muzejske suvenire. Uspjela je uz to proširiti i popis prodajnih mjesta svojih proizvoda pa ih se sada, osim na webshopu, može pronaći i u odabranim dućanima u Zagrebu, Puli i Zadru, te u spomenutim muzejima u Dubrovniku i Malom Lošinju. U sljedećoj godini planira nove kolekcije i nove suradnje, a osim rokovnika i neke nove proizvode, ali o tome će nam, kaže, više ispričati nekom drugom prilikom. 

Photo: ART+ JOURNAL

Komentari 0