Life&style

Istraživanje je pokazalo da su oni koji odrastaju sa sestrom – sretniji u životu!

  • Ovo je samo još jedan dokaz da su sestre najbolje!
  • Ako si odrasla s braćom i sestrama, znaš da to nije šetnja parkom
  • Možda ste vezani za način na koji bi se prema vama ponašala mama ili zbog smiješnih filmova kojima ste bili opsjednuti

Ali, sigurno je bilo i razdoblja u kojima niste bili baš najbolji jedni drugima. Bez obzira na to, bilo je nešto dirljivo u odrastanju s ljudima koji su dijelili ista iskustva kao i ti. Bilo je i sjajno osjećati da ti je netko uvijek čuvao leđa.

Premda jednako volimo svoju braću i sestre (ili tek pomalo favoriziramo jedne prema drugima), novo istraživanje kaže da će vjerojatno oni koji su odrasli sa sestrom biti sretniji od onih koji nisu imali tu čast. Znanstvenici sa Sveučilišta Leicester's De Montfort i Sveučilišta Ulster u Sjevernoj Irskoj proučavali su 570 ljudi u dobi od 17 do 25 godina. Postavili su im brojna psihološka pitanja o brojnim temama, uključujući mentalno zdravlje.

Prikupljeni podaci pokazali su da su sudionici koji su odrasli sa sestrama ohrabreni da otvorenije komuniciraju o svojim osjećajima, što im je u konačnici davalo i pozitivniji pogled na život. Na pitanje o istraživanju, profesor Tony Cassidy rekao je: "Čini se da sestre potiču otvoreniju komunikaciju i koheziju u obiteljima. Međutim, čini se da braća imaju alternativni učinak. Emocionalno izražavanje je temeljno za dobro psihičko zdravlje, a imati sestre promovira to u obiteljima."

via GIPHY

Identificirao je zašto braća nisu toliko motivacijska kao sestre u pogledu "obiteljske uloge": "Moguće je da dječaci imaju prirodnu sklonost ne razgovarati o stvarima. Zajedno s dječacima radi se o zavjeri o tišini, odnosno da se ne razgovara. Djevojke to često pokušavaju razbiti."

Možda vas zanima Ovih 9 stvari možeš znati samo ako imaš brata ili sestru - a neke od njih nam se nimalo ne sviđaju Rubrika Life&style Life&style

Sestre koje pružaju pomoć korisne su onima koji dolaze iz rastavljenih obitelji. Trendovi pronađeni u ovom istraživanju mogli bi pomoći pružiti podršku obiteljima tijekom teškoća. Također predlaže da "bismo trebali pažljivije razmisliti o načinu na koji postupamo s obiteljima s puno dječaka."

Istraživanja su već dokazala moć braće i sestara. Sveučilište Brigham Young izvelo je slično istraživanje 2010. godine koje je dobilo slične podatke kao i najnovije. Međutim, prvobitno istraživanje sastojalo se od 395 obitelji s više od jednog djeteta i ustanovilo je da su oni koji imaju sestru ljubaznije osobe.

via GIPHY

Tada je istraživačica Laura Padilla-Walker izjavila da je "naklonost braće bez obzira na spol povezana s manjom delinkvencijom i više prodruštvenim ponašanjem poput veće dobrote i velikodušnosti, volontiranja i pomaganja drugima."

Promatrajući oba istraživanja, može se doći do zaključka da sestre imaju drugačiji utjecaj na svoje braće ili sestre. Često je veza sa sestrom neraskidiva. S druge strane, većina muškaraca nemaju određene kvalitete koje žene cijene – zato jer nisu imali sestru koja je utjecala na njih dok su odrastali.

Možda vas zanima Nije problem u svekrvi - često je glavni neprijatelj šogorica odnosno njegova sestra Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0