Life&style

Isprobat ćemo! S pomoću ovih 5 savjeta će mirisne svijeće trajati puno duže

  • Jako voliš mirisne svijeće i često ih zapališ?
  • Ljuta si jer imaš osjećaj da ti mirisna svijeća brzo izgori?
  • Otkrit ćemo ti pet savjeta kako ćeš duže uživati u njihovom mirisu 

Svejedno jesu li velike ili male: mirisne svijeće mogu nam pružiti prava mala čuda u našem domu. Sa svjetlošću svijeće će prostorija uroniti u toplo i ugodno svjetlo, a fini miris pobrinut će se za savršeno opuštajuću atmosferu. Jedina mana je da često moramo kupovati omiljene mirisne svijeće, jer im je rok trajanja kratak. Kako bi ubuduće mirisne svijeće duže gorjele, otkrit ćemo ti pet trikova.

1. Stavi sol u rastopljeni vosak 

Jednostavna mogućnost da produžiš vijek trajanja svijeće jest stavljanje prstohvata soli u otopljeni vosak nakon što ugasiš svijeću. Pozitivan učinak: kod sljedećeg paljenja će sol usporiti gorenje. 

2. Nemoj puhati kako bi ugasila svijeću 

Najbrži način gašenje plamena svijeće je puhanje. Za duži vijek trajanja ubuduće koristi posebno „zvono“ za gašenje svijeće. Stavi to zvono na plamen i drži dok se ne ugasi. 

Možda vas zanima WOW! Ikea se udružila s Byredom i izbacila divnu kolekciju mirisnih svijeća Rubrika Life&style Life&style

3. Izbjegavaj protok zraka 

Kako bi mirisna svijeća jednakomjerno gorjela, postavi je tako da nije izložena propuhu ili bilo kojem drugom protoku zraka. Potraži „najmirnije“ mjesto za svijeću u stanu i duže će gorjeti. 

4. Skrati fitilj 

Za dugotrajno gorenje svijeće ključnu ulogu igra dužina fitilja. Ako je predugačak, nastaje neoblikovan i nemiran plamen pa svijeća neravnomjerno gori. Zbog toga ga skrati na optimalnu duljinu od jednog centimetra. 

5. Pazi na trajanje gorenja 

Također je važno i trajanje gorenja. Ako svijeću prerano ugasiš, može se oko fitilja stvoriti tunel te ružan, debeli rub od voska. Kako se to ne bi dogodilo i želiš da ti svijeća duže potraje, pričekaj s gašenjem dok cijela gornja površina ne postane tekuća. 

Možda vas zanima Vinoljupci, pozor! Postoji svijeća s mirisom crnog vina Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0