Life&style

Isprobala sam MlinZZu, spoj mlinaca i pizze, i saznala zašto svi o njoj pričaju

  • Mlinci + pizza = MlinZZa, novo brzo jelo koje možeš probati na glavnome zagrebačkom trgu
  • Izabrati možeš između pet paleta hrvatskih okusa među kojima su čvarci, kobasice, tuna, hobotnica i hrpa povrća, ali i ostali uobičajeni sastojci povezani na neobičan način
  • Cijene se kreću između 32 i 68 kuna, no iako možda zvuči preskupo, zbog bogatih i domaćih sastojaka ta cijena i nije pretjerana

MlinZZa je novi spoj okusa koji kombinira tradicionalne hrvatske mlince i bogatstvo sastojaka pizze, a deliciju je smislio chef Marin Medak. Priprema se u novome lokalu BABA by Rougemarin u prolazu Harmica na Trgu bana Josipa Jelačića.

Tijesto za Mlinzzu je hrskavi mlinac koji, za razliku od klasičnog tijesta za pizzu, ima manje ugljikohidrata, a osim toga ne sadrži kvasac. Samim time mlinZZu je i lakše pojesti. Sav fokus prebacuje se na raskošne i lokalno uzgojene namirnice koje se na mlinZZU stavljaju na umak od pečenja, gljiva, rajčice i ružmarina.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Budući da se o novome specijalitetu već neko vrijeme govori s puno interesa, odlučila sam ga isprobati i vidjeti o kakvim je to neobičnim okusima riječ. U lokal sam stigla u popodnevnim satima, a ljubazni su mi zaposlenici rekli kako im je cijeli dan gužva. Već me taj dio ugodno iznenadio jer očito se dobar glas daleko čuje. Radno je vrijeme lokala od 9 do 23 sata i najviše posla, kako je i za očekivati, imaju popodne.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Možda vas zanima Hura! Znamo kako više nikad nećeš ostati s praznom baterijom mobitela Rubrika Life&style Life&style

PET RAZLIČITIH OKUSA

U ponudi BABE nalazi se 5 vrsta MlinZZi s različitim nadjevom, a to su Nona, Baka Vlajna, Baka Slavonka, Babica i Kumica. Njihova je cijena između 32 i 68 kuna, a najpopularnije su, kažu iz lokala, Baka Slavonka i Baka Vlajna. Sve su MlinZZe jednako velike, a hoćeš li je moći pojesti cijelu, ovisi naravno o tome koliko si gladna, ali i o samim sastojcima. Nije isto odlučiš li se za slavonsku ili dalmatinsku "nonu".

MlinZZe su spremne za 5 do 10 minuta jer sve što je potrebno jest da se već ranije pripremljeni mlinci zagriju, da se na njih stave određeni sastojci, ranije usitnjeni, i mlinZZa je spremna za posluživanje.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Jedna je mlinZZa svojom veličinom idealna i za dvoje ljudi ako nisu previše gladni, no mlinac je tanak pa neće biti čudno ako je cijelu pojedeš sama. Ja sam odlučila isprobati dvije, laganije verzije, Babicu i Nonu, a iako sam bila jako gladna, od obje su mi ostala dva komadića.

Možda vas zanima Posjetila sam afrički restoran: jelo je ukusno, plaćaš koliko želiš, a siromašni jedu besplatno Rubrika Život Život

BABICA

Babica je mlinzza s čvarcima, šparogama, salatom od jaja s raštikom, rotkvicama, klicama graška, sjemenkama suncokreta i  domaćom kvasinom te naravno na bazi pilećeg jusa s umakom od gljiva. Ovi okusi tvore neobičan spoj, a u prvi mah prepozna ih se tek nekoliko. Idealna za proljetno vrijeme, kombinacija jaja, rotkvica i šparoga doista je ukusna i lagana, sjemenke suncokreta i klice graška daju joj dozu zanimljivosti, a cijela je mlinZZa zasitna tek zbog čvaraka.

Budući da su jaja kiseljena te da prevladava zelenilo, ona je idealna za ljubitelje salata, ali i neobičnih okusa. Meni se tako odmah svidjela i svakako je preporučam. Ako nisi baš jako gladna podijeli je s prijateljicom, no tanko tijesto i lagani sastojci, uz malo čvaraka za jači okus, definitivno su pokazatelj da ćeš je moći smazati i cijelu. Njezina je cijena 38 kuna i vrijedna je svake lipe.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

NONA

Sljedeća za koju mi je zapelo oko bila je Nona. Nona je specifična mlinZZa. Osim što je jedina "morska", podijeljena je na dva okusa. Veličina joj je ista kao i drugima, jer sve se pripremaju na istim mlincima, no na njoj se s jedne strane nalazi bodulska salata od hobotnice s bobom, pesto od bosiljka, ribani paški sir, ružmarin i peršin te kapare i pinjole, a drugu krasi dimljena tuna s usitnjenom skutom, ukiseljenom ljutikom, pečenim lješnjacima i smokvom. Dakle, ukratko, ovo je apsolutna rapsodija za nepce.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Ova kombinacija morskih blaga, dalmatinskih začina i smokvinog nektara stvara laganu, a božanstvenu mlinZZu koju bih osobno mogla jesti svaki dan. Budući da sam na dalmatinsku kuhinju navikla, mogu reći da se od None lako najesti, a osobito je preporučam ako, kao i ja, obožavaš ribu i mekušce. 

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Dio s hobotnicom doista je kao salata, a pesto i paški sir daju joj posebno privlačan i autohton okus. Međutim, ja sam se u dio s tunom apsolutno zaljubila i to zbog jednoga tajnog i meni najdražeg sastojka - smokve. Dimljena tuna i skuta idealna su kombinacija u kojoj dosad nisam imala prilike uživati, a smokva im daje slatku aromu kako bi se njihovi intenzivni okusi ublažili.

Ova je mlinZZa ujedno i najskuplja pa cijena od 68 kuna nije baš moj idealan odabir za svakodnevni ručak. Ipak, tih je novaca vrijedna pa ako ne svaki dan, kušaj je barem jednom. Ako si ljubiteljica morske kuhinje nećeš požaliti. Ja joj se definitivno vraćam jer ovo je, od tri isprobane, zasad moj favorit. Tri, jer ovdje ipak nije bio kraj.

Možda vas zanima Mislili su da sam luda, ali morala sam ovo probati na jedan dan Rubrika Life&style Life&style

Naime, nakon ove obilne "užine" krenula sam na uobičajene aktivnosti, a nakon dva-tri sata - ogladnila sam.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

BAKA SLAVONKA

Mislim da je više od gladi bila stvar u gladnim očima, a shvatila sam to kad sam se vratila u BABU i naručila Baku Slavonku. Rekla sam da je moram probati i tako je i bilo, probala sam, jer cijelu pojesti nisam mogla.

Naime, Baka Slavonka, zaključiti možemo i po imenu, je mlinzZZ s kobasicama, kulenom, češnjovkom, čvarcima, škripavcem, regicom, pečenom paprikom, kiselim vrhnjem, ajvarom, češnjakom i zelenom salatom, a sve to nalazi se na bazi pilećeg jusa s gljivama. Ova čarolija okusa idealna je za ljubitelje slavonskih jela, reklo bi se, za pojest "kako spada" i za obožavatelje mesa i sireva.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Slavonka mi se definitivno svidjela, no da sam je prvu pojela, definitivno ne bih mogla više niti jednu. Izuzetno je zasitna i idealna je za podijeliti s društvom, no ona je, kao i sve druge, ipak namijenjena za jednu osobu. Meni je bila prevelik zalogaj, no ako biraš mlinZZu od koje ćeš se baš dobro najesti, ovo bih svakako preporučila kao prvi izbor.

Njezina je cijena 44 kune, no i ona je zaista bogata pa joj se doista ne može zamjeriti. Osim toga, iako sve mlinZZe cijene zapravo drže visoko, a nalaze se na tankim mlincima, uzmimam u obzir da su sastojci domaći, svježe pripremljeni, a osim toga - na njima se definitvno ne štedi. Ipak, ako tražiš klasičnu pizzu i okuse na koje si navikla, ovdje je nećeš pronaći, ali to nije niti cilj.

Obilne mlinZZe hrvatskog okusa tako su, barem prema mojoj procjeni, opravdale svoj dobar glas. Nadam se da će tako i ostati jer u tom slučaju mogu reći da ovo iskustvo ponavljam i prvom prilikom vraćam se po svoju Nonu.

Photo: miss7

Komentari 0