Life&style

Isprobaj ovaj jednostavan trik - skratit ćeš pripremu povrća u pećnici ali i dobiti ukusniji obrok

  • Zdrave i ukusne zalogaje pečenog povrća u toplim danima zbog jedne stvari nerijetko izbjegavamo
  • Rad pećnice dok se ionako kuhamo od vrućine ne djeluje nam privlačno
  • Stručnjaci su zato rado podijelili trik uz pomoć kojeg ćeš skratiti vrijeme pripreme, a pečeno povrće će biti još ukusnije

Ukusni zalogaji pečenog sezonskog povrća jedan su nam od najdražih izbora za proljetni ili ljetni ručak. Ovakav prilog zahvalan je jer za pripremu jer ne treba puno angažmana, ali kada se radi o ljetnim mjesecima, korištenje pećnice baš i ne izaziva neko pretjerano oduševljenje, zar ne? Najbolje to znaju kulinarski stručnjaci koji su s nama podijelili jedan odličan trik kako bi nas spasili da se u kuhinjama rastapamo zajedno s našim povrćem

Možda vas zanima Jedan tajni sastojak za povrće iz pećnice dat će jelu zamamnu aromu - i sigurno ga već imaš u kuhinji Rubrika Life&style Life&style

Kako bismo smanjili vrijeme pečenja našeg povrća, potrebno je staviti prazan protvan u kojem mislimo pripremati prilog, odmah pri uključivanju pećnice dok se ona ne zagrije. 

Prethodnim zagrijavanjem protvana sveukupno će se smanjiti vrijeme pečenja jer će se namirnice termički brže obraditi pri doticaju s vrućim protvanom. Također, ovaj način smanjit će i potrebu prevrtanja povrća pa ćeš, manje otvarajući vrata pećnice, izbjeći da svoju kuhinju pretvoriš u saunu

Vjerojatno će biti potrebno samo jedno prevrtanje što znači da se u međuvremenu možeš bezbrižno prepustiti obavljaju drugih zadataka u kuhinji. 

Možda vas zanima Još uvijek koristiš aluminijsku foliju za pečenje? Kad pročitaš ovo, više nećeš Rubrika Life&style Life&style

Osim toga, prethodno zagrijavanje protvana donosi i druge prednosti. Povrće se tako ispeći ravnomjernije jer će istodobno biti izloženo toplini protvana i same pećnice. Time ćeš izbjeći i pregorene dijelove povrća što često upropasti najsočnije zalogaje naših omiljenih namirnica. Zbog ravnomjerno raspoređene topline zapravo ćeš dobiti savršene zalogaje koji su sredini fino obrađeni bez isušenih i nejestivih krajeva. 

Uz to, u ovoj situaciji uvijek možeš primijeniti onaj klasik - da isključiš pećnicu u završnoj fazi pečenja, a otpuštena toplina bit će dovoljna da se pečenje privede kraju i bez uporabe struje...

Iako ćeš možda pomisliti da je ljeto idealno za povrće na grilu, ova metoda mogla bi ti promijeniti mišljenje. Gril je zamorno čistiti, a  ovim trikom možeš dobiti ukusne zalogaje povrće bez da svoju kuhinju pretvoriš u pakao. 

Photo: Instagram/Getty

Komentari 0