- Sezonu trešanja treba iskoristiti do kraja pa smo izvukli ovaj recept iz bakine kuharice
- Priprema je vrlo jednostavna, posebno ako kore za savijaču kupimo na tržnici (ukusnije su nego industrijske)
- Za razliku od klasičnog štrudla, ovaj je na okus manje masan, a punjenje je bogatije zbog griza
Vrijeme trešanja polako čak i prolazi - treba iskoristiti dok ih još ima na tržnicama. Nisu više tako skupe, a ruku na srce, ni više tako dobre - idealno ih je iskoristiti za kolač. A ne trebamo ni napominjati koliko su zdrave. Prisjetili smo se jednog recepta kakav su radile i naše bake, štrudla od trešanja (da, znamo da se književno kaže savijača, ali štrudl zvuči nekako slasnije), ali s grizom. Ovo je jedna od varijacija klasičnog recepta za štrudl i najčešće se radi s trešnjama ili višnjama, postoji u mnogim zamašćenim tekicama u kojima se recepti zapisuju generacijama.
Što je potrebno:
9 tankih kora za savijaču
3 jaja
25 dkg šećera
5 dl jogurta
2 dl ulja
25 dkg grisa
2 vanilin šećera
1 prašak za pecivo
sok od pola limuna
75 dkg očišćenih trešanja
Postupak:
1. Dobro izradi jaja i šećer pa u to dodaj griz, prašak za pecivo, ulje i jogurt te sve skupa dobro izmiksaj. Dodaj sok od pola limuna i još malo promiješaj.
2. Svaka štrudla mora imati tri kore. Uzmi jednu koru i premaži je tom smjesom. Na nju stavi drugu koru i opet bogato premaži smjesom jaja, griza, jogurta i ulja. Na vrh stavi i treću koru, namaži je pripremljenom smjesom i po njoj rasporedi 1/3 trešanja. Savij sve u štrudlu i stavi u blago namašćeni lim.
3. Ponovi još dva puta s preostalim korama - dobit ćeš ukupno tri štrudle.
4. Gore po štrudlama razmaži malo otopljenog maslaca, ako želiš da kora bude hrskavija ili ostatak pripremljene smjese, po želji. Peći na 220°C otprilike pola sata.
Isto možeš napraviti i s višnjama (i njima je sezona!), no onda nemoj u smjesu dodavati sok od limuna. Trešnjama dobro dođe malo kiselkastog okusa, no uz višnje koje su same po sebi kiselije bilo bi to previše.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.