Life&style

Isprobaj jednostavan štrudl od trešanja i griza za prste polizati

  • Sezonu trešanja treba iskoristiti do kraja pa smo izvukli ovaj recept iz bakine kuharice
  • Priprema je vrlo jednostavna, posebno ako kore za savijaču kupimo na tržnici (ukusnije su nego industrijske)
  • Za razliku od klasičnog štrudla, ovaj je na okus manje masan, a punjenje je bogatije zbog griza

Vrijeme trešanja polako čak i prolazi - treba iskoristiti dok ih još ima na tržnicama. Nisu više tako skupe, a ruku na srce, ni više tako dobre - idealno ih je iskoristiti za kolač. A ne trebamo ni napominjati koliko su zdrave. Prisjetili smo se jednog recepta kakav su radile i naše bake, štrudla od trešanja (da, znamo da se književno kaže savijača, ali štrudl zvuči nekako slasnije), ali s grizom. Ovo je jedna od varijacija klasičnog recepta za štrudl i najčešće se radi s trešnjama ili višnjama, postoji u mnogim zamašćenim tekicama u kojima se recepti zapisuju generacijama. 

Možda vas zanima Uz ove male trikove možeš uštedjeti stotine kuna mjesečno Rubrika Life&style Life&style

Što je potrebno:

9 tankih kora za savijaču

3 jaja

25 dkg šećera

5 dl jogurta

2 dl ulja

25 dkg grisa

2 vanilin šećera

1 prašak za pecivo

sok od pola limuna

75 dkg očišćenih trešanja

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Postupak:

1. Dobro izradi jaja i šećer pa u to dodaj griz, prašak za pecivo, ulje i jogurt te sve skupa dobro izmiksaj. Dodaj sok od pola limuna i još malo promiješaj.

2. Svaka štrudla mora imati tri kore. Uzmi jednu koru i premaži je tom smjesom. Na nju stavi drugu koru i opet bogato premaži smjesom jaja, griza, jogurta i ulja. Na vrh stavi i treću koru, namaži je pripremljenom smjesom i po njoj rasporedi 1/3 trešanja. Savij sve u štrudlu i stavi u blago namašćeni lim.

Možda vas zanima Sezona je! Oduševi svoje goste ovim zamamnim, a brzim kolačem od trešanja i jogurta Rubrika Life&style Life&style

3. Ponovi još dva puta s preostalim korama - dobit ćeš ukupno tri štrudle. 

4. Gore po štrudlama razmaži malo otopljenog maslaca, ako želiš da kora bude hrskavija ili ostatak pripremljene smjese, po želji. Peći na 220°C otprilike pola sata. 

Isto možeš napraviti i s višnjama (i njima je sezona!), no onda nemoj u smjesu dodavati sok od limuna. Trešnjama dobro dođe malo kiselkastog okusa, no uz višnje koje su same po sebi kiselije bilo bi to previše.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0