Life&style

Uz ove male trikove možeš uštedjeti stotine kuna mjesečno

  • Često nismo svjesni na kakve nam sve sitnice odlazi novac
  • Uz nekoliko savjeta i trikova lako možeš uštedjeti znatan iznos tijekom cijelog mjeseca
  • Baci oko na ove savjete jer ti zaista mogu dobro doći - kuna po kuna i na kraju mjeseca imaš lijepu svotu na računu koju možeš potrošiti bez grižnje savjesti

Pandemija koronavirusa uzrokovala je i prilično velike ekonomske probleme. Zbog toga, osim o zdravlju, trebamo voditi računa o financijama. Štednja je u ovim vremenima i više nego poželjna, a često nepotrebno bacamo novac na stvari koje se ne čine skupima, odnosno na sitnice, koje, kad bismo sve zbrojili na kraju mjeseca, iznose i nekoliko stotina kuna. Zato ti donosimo savjete i trikove koji će ti pomoći da svaki mjesec uštediš pristojan iznos i možda promijeniš neke navike kad je riječ o financijama. 

Uvijek kupuj na sniženju

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Bilo da je riječ o odjeći, kozmetici, namirnicama ili potrepštinama za kuću, uvijek nastoj kupovati na sniženjima ili uhvatiti kakvu akciju kao što su 2+1 gratis. Sniženja su danas česta i mnoge stvari kao što su odjeća, obuća i kozmetika, lako se uhvate po nižim cijenama. Zato, svaku kupnju uvijek dobro planiraj i razmisli što ti treba u većim količinama, a što ti je dostatno po jedan komad. Primjerice, higijenske uloške i gel za tuširanje mnogo češće kupuješ od, recimo, kreme za lice, koja traje mjesecima. Zato je mnogo isplativije na sniženju kupiti više komada takvih potrepština koje trošiš brže. Također, veća pakiranja uvijek su isplativija od manjih; šampon za kosu od 500 ml više se isplati od istog šampona u pakiranju od 250 ml. 

Nosi ručak na posao

Mnogi od nas vraćaju se na svoje radno mjesto, a umjesto da naručuješ hranu dostavom ili ručaš u kantini, pripremi kod kuće obrok koji ćeš ponijeti na posao. Osim toga, svima nam nerijetko ostane hrane od prethodnog dana koju na kraju i bacimo, a mnoge stvari ukusne su i drugi dan te mogu biti odličan gablec. Dodatno ćeš uštedjeti i ako kavu sama pripremaš na radnome mjestu umjesto da svaki dan odlaziš u kafić. Štoviše, ako inače na kavu trošiš između 8 i 10 kuna na dan, radije taj iznos svaki dan povuci u virtualnu kasicu na svome mobitelu unutar #withSAVE funkcionalnosti PBZ digitalnog bankarstva, koja je savršena za takve male štednje. Uz #withSAVE jednostavno možeš štedjeti male iznose tijekom cijelog dana i to bez prijave u PBZ mobilno bankarstvo. Iznenadit će te koliko ćeš novca na ovaj način uštedjeti u samo mjesec dana.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Vozi se biciklom ili idi pješke

Ako ideš u obližnju trgovinu po nekoliko stvari, u pekarnicu po kruh ili, pak, živiš nedaleko od posla, umjesto autom ili javnim prijevozom radije idi pješke ili biciklom, a dobra su opcija i role. Znatno ćeš uštedjeti na gorivu, a ujedno ćeš biti aktivnija. Osim toga, provest ćeš više vremena na svježem zraku. Super navika za tvoj novčanik i tijelo!

Ne bacaj svu hranu kad joj istekne rok

Samo zato što je jogurtu ili maslacu istekao rok prije dva dana ne znači da su pokvareni i da se ne mogu konzumirati. U takvom slučaju, prije nego što odlučiš baciti namirnicu, otvori je, pomiriši ili probaj - ako miris i okus nisu promijenjeni, namirnica je i dalje dobra i zdrava za konzumiranje, a ti nećeš baciti nekoliko kuna u smeće. Isto je i s pojedinim kozmetičkim proizvodima - ako neki proizvod imaš dulje nego što je preporučeno, ne znači da je pokvaren. Ako su boja, miris i tekstura ostali nepromijenjeni, još ih možeš koristiti, osobito ako je riječ o suhim, praškastim proizvodima, poput rumenila ili pudera u kamenu. 

Ne kupuj pojedinačno pakiranu hranu

Uvijek je isplativije kupovati u rinfuzi nego pojedinačno pakirane namirnice. Sir, šunku, suhu salamu i slične proizvode koji su već narezani i vakuumirani najčešće ćeš platiti skuplje nego što bi te koštala ista gramaža u rinfuzi ili da uzmeš u komadu. Tako je i s povrćem i voćem. Paket vakumiranih jabuka, paprika ili rajčice često je skuplji nego u rinfuzi. Dobar primjer takvog "bacanja" novca su kokice - one već spremne za mikrovalnu ispadnu skuplje nego da kupiš paket kukuruza i sama ih ispečeš u loncu. 

 | Autor: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Ne kupuj "gluposti" na blagajni

Nema ništa loše u tome da se tu i tamo počastimo nekom čokoladicom, bombonima ili žvakama, ali problem je u tome što to najčešće činimo na blagajnama ili benzinskim postajama, kad uopće nismo planirali kupiti ništa takvoga. Vidimo nešto, privuče nas u tom trenu i ode 6-7 kuna nekoliko puta na tjedan, a uopće to nismo planirali kupiti. Osvijesti tu potrebu za impulzivnom kupnjom i, kad na blagajni posegneš za nekom "glupošću", radije posegni za svojim mobitelom i taj iznos koji si mislila potrošiti na čokoladicu ili nešto slično povuci u virtualnu kasicu uz PBZ #withSAVE

Uz funkcionalnost PBZ digitalnog bankarstva #withSAVE lako možeš prenijeti dnevnu štednju s tekućeg na štedni račun i pratiti napredak svoje štednje jednostavnom vizualizacijom pretraživanjem određenih dana ili mjeseci. Kada dosegneš cilj štednje ili kad god to poželiš, jednostavno i lako vratiš ušteđeni iznos na svoj tekući račun. Počni svakodnevno odvajati takve male iznose u svoju virtualnu kasicu jer, malo po malo, i na kraju mjeseca imat ćeš ušteđeno nekoliko stotina kuna koje onda možeš pametno potrošiti! 

PBZ je odabran kao jedan od omiljenih ženskih brandova u Hrvatskoj. Posjeti Woman's Choice i saznaj koji su omiljeni proizvodi i brandovi žena u Hrvatskoj. Reci nam zašto ih ti voliš i osvoji nagrade. 

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7

Photo: Shutterstock/Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    sve se može ako se hoće