Life&style

Ispovijesti žrtava estetskih operacija: "Usne me žare i peku, imam kvrge veličine graha"

  • Na zagrebačkom crnom tržištu estetski zahvati obavljaju se i na opskurnim lokacijama poput kombija, hotelskih soba, stanova...
  • Razgovarali smo sa ženama koje su doživjele posljedice opasne po zdravlje zbog sumnjivih supstanci, a nisu se imale kome požaliti jer računa nema, a sumnjivi liječnici poriču krivnju
  • Estetski kirurg Zoran Žgaljardić objasnio je kako prepoznati sumnjivu situaciju i na što je sve potrebno paziti

U Zagrebu je prije koji dan uhićena Ruskinja koja je u iznajmljenom stanu nudila usluge estetskih korekcija. Državni inspektorat zaplijenio je u policijskoj raciji poveću količinu nepoznatih suspstanci, a ona sama nije imala registriranu djelatnost niti radnu dozvolu. Kažnjena je sa 17.000 kuna, a zasad nema informcija što je točno ženama aplicirala i ima li među njima eventualnih žrtava loše unesenog materijala ili nedozvoljenih supstanci.

Ruskinja je samo jedna u nizu necertificiranih osoba koje već godinama u Hrvatskoj nude estetske korekcije, a žrtava traljavo izvedenih apliciranja hijalurona, korekcija očiju ili lica je mnogo. Neke od žena koje su prevarene od strane nadriliječnika ili nedovoljno iskusnih liječnika podijelile su s nama svoja traumatična iskustva koja su ih psihički slomila i čije posljedice su vidljive i danas.  

Matea Medač je administratorica Facebook grupe 'Žrtve estetskih zahvata i doktora' koja broji 11.500 članica. Prije ulaska u grupu svaka druga od tih žena odgovorila je potvrdno na pitanje je li razlog njezina priključivanja loše iskustvo s estetskim zahvatom.

 | Autor: PRIVATNA ARHIVA Matea Medač

"I sama sam žrtva estetičara, a grupu sam osnovala sa ženom koja je imala slična iskustva kao ja u ožujku 2021. Povezala nas je činjenica da su sve grupe na društvenim mrežama ili komentari cenzurirani. Naprosto nigdje ništa niste mogli napisati ili opisati, a da to ne bude u kratkom roku obrisano. Ženama je bilo onemogućeno dijeliti negativna iskustva, ali je bilo dozvoljeno prijetiti im ukoliko napišu išta negativno. Nakon što smo osnovale grupu, postavile smo pravila. Dozvoljavamo da žene budu anonimne, no isto tako tražimo da žene dokumentiraju računima ili nekim drugim dokumentima svoje negativno iskustvo. Važan nam je kredibilitet, ne dozvoljavamo uvrede, ismijavanja, imamo pravila grupe koja se moraju poštivati", kaže Matea Medač koja je 2018. napravila korekciju usana.

Možda vas zanima Zagrebačko crno tržište ljepote: 200 eura za tri doze hijalurona, umjesto 300 za jednu je vrlo sumnjivo, a posljedice mogu biti strašne Rubrika Beauty Beauty

Imala je samo 20 godina, za izvedeno nije dobila račun, a krajnji rezultat je bio loš. Kasnije je o svom trošku popravljala stvari, nije nikoga tužila, samo je zatomila i fokusirala se na okupljanje sličnih sebi, a s ciljem osvještavanja problema crnog tržišta i needuciranih liječnika.  

Mahom mlade i neupućene žrtve

U grupi je, kaže Matea, stotine žena, mahom mlađih i neupućenih, koje u nadi da će proći jeftinije pristaju na aplikacije filera van visokospecijalizirinih klinika za estetske korekcije. 

"Htjela sam popraviti usne, nisam si mogla priuštiti dozu koja košta 300 eura koliko je prosječna cijena u najboljim klinikama u Hrvatskoj. Preko Instagrama sam pronašla profile na kojima se nude usluge stavljanja filera. Javila sam se u inbox, poslali su mi prijedloge termina i napisali da će taj dan doći u Zagreb. Dobila sam točnu adresu, radilo se o stanu u istočnom dijelu grada. U čekaonici nas je bilo nekoliko. Uglavnom mlađe cure na kojima se vidjelo da nikada ništa na sebi nisu radile, no bilo je i žena na kojima su bile očite estetske intervencije. One nisu izgledale najbolje i pomislila sam da su došle ovdje na korekcije u nadi da će stvar popraviti. Ulazile smo jedna po jedna u susjednu prostoriju, žena u bijeloj kuti govorila je srpski, a čovjek do nje par riječi na lošem engleskom. Uvjeravala me da mi apliciraju filer i da se ne trebam ništa brinuti, čak su preporučili da stave samo u gornju usnu, iako sam htjela obje. Bilo je to prošle godine u ljeto. Otišla sam zadovoljna, vidno natečena, ali znala sam da to tako mora biti. Sad je prošlo više od godinu dana, usna mi je tvrda, izbočena, tvar se nije razgradila. Jedina sreća u nesreći je da nisam ubrizgala puno, ono o čemu sve češće razmišljam jest hoće li mi to raditi probleme sa zdravljem i hoće li se usne dalje mijenjati na gore. Račun nisam dobila, a kad sam ga tražila preko istog profila u inbox, blokirali su me. Znam da zvučim naivno, ali otišla sam vođena okolinom, većina mojih prijateljica je na taj način popunjavala usne – ispričala je mlađa djevojka, studentica, koja je htjela ostati anonimna.  

 | Autor: Naše sugovornice podijelile su s nama prepiske s društvenih mreža putem kojih su dogovarale termine za zahvate 'na crno'

Crno tržište estetskih usluga rašireno je po cijeloj Hrvatskoj, a davatelji izvode aplikacije gdje god stignu. Najčešće su to, tvrdi Matea Medač, hotelske sobe i iznajmljeni apartmani i stanovi, a događalo se da djevojke dođu na dogovorenu lokaciju, a umjesto stana, tamo bude kombi u koji se ulazi na tretman.

Društvene mreže su najčešći kanal za ugovaranje termina 

- Žene mahom informacije o uslugama dobivaju preko društvenih mreža, a uvjeti u kojima se odvija zahvat nisu sterilizirani zbog čega često dolazi do komplikacija. Nedovoljno educirane osobe apliciranje ne vrše profesionalno, pa su brojne žene u grupi na Facebooku doživjele posljedice opasne po zdravlje – supstance su otišle u sluznicu, inficiralo se zubno meso ili se dogodila velika alergijska reakcija", kaže Matea Medač. 

Možda vas zanima Fileri za usne: dvoje stručnjaka dalo nam je odgovore na sva pitanja o povećanju usana Rubrika Beauty Beauty

- Na Instagramu se usluge nude putem profila koji izgledaju vrlo profesionalno i vi ne možete znati ili prepoznati je li tu išta sumnjivo. Slike zahvata koje stavljaju su obrađene nizom filtera u dizajn programima i neupućene žene se povode onim što vide u nadi da će i one tako izgledati. Pri tom, cijena od 130 eura je primamljiva, u odnosu na tržišnu koja se kreće oko 300 eura. Problem je što tek kasnije saznaju da im je aplicirana zabranjena supstanca", kaže Matea Medač.

Iz razgovora sa žrtvama doznali smo da se usluge rade bez računa, no u novije vrijeme neki čak nude račune i certifikate, ali se naknadno ispostavi da su lažni. Žrtve uglavnom nakon godinu dana shvate da se supstanca u usnicama nije razgradila, neke od njih kreću u parnični postupak, no većina stvari rješavaju same naknadnim korekcijama čak i do desetak puta, što ih košta i do nekoliko tisuća eura. Od posljedica su potpuno psihički uništene, a neke do te mjere da im je neugodno izaći na ulicu.

Prva priča: Ispravljanje asimetrije usana u kozmetičkom salonu

Razgovarali smo s jednom od njih. Za potrebe ovog članka koristit ćemo ime Marija, iako su nam njezini točni podaci poznati, a ona je suadministratorica ove Facebook grupe uz Mateu.

"Htjela sam korigirati asimetriju usana, a preko preporuke sam došla do imena doktora koji je glasio kao jedan od najboljih liječnika u Hrvatskoj baš za taj segment. Ne živim inače u Hrvatskoj, do njega sam došla preko veze jer je u tom periodu bio na godišnjem, a ja sam samo tad mogla biti u Zagrebu. Preko poznanstva, dogovorili su mi dolazak u jedan kozmetički salon u Zagrebu koji je s liječnikom surađivao na način da je u njihovim prostorima obavljao estetske usluge. Dočekao me na gornjem katu salona, rekao da je vidljiva asimetrija usana, predstavio se kao profesionalac koji će to riješiti. Želim samo naglasiti da se prije nekoliko godina 2018., 2019. nije tako lako moglo doći do informacija na način na koji se dolazi danas, glavni izvor je bio Internet, a o tome da netko cenzurira recenzije jednostavno nije bilo ni govora pa sam se vodila onim što sam imala", naglasila je Marija te nastavila:

"Napomenula sam mu da dojim i pitala je li to sigurno za mene i bebu, na što je odgovorio da je. Tražila sam isključivo dermalne filere, što je također potvrdio da stavlja. Sjela sam na stolicu i započeo je apliciranje. Bila je to obična prostorija prosječnog salona, nikakvi sterilni uvjeti ili slično što bi se očekivalo. Nisam o tome tada ni razmišljala, imala sam totalno povjerenje u njega. Sve to skupa je trajalo 15-20 minuta, a nakon uboda sam dobila mali hematom. Nisam potpisala nikakvu suglasnost niti sam dobila ikakvu potvrdu, kazao je da mi nakon aplikacije treba kontrola za tjedan dana i da dođem u njegovu kliniku na pregled. Hematom je u međuvremenu splasnuo, a na kontrolnom pregledu mi je rekao da mi treba staviti još 2 mililitra u usne. Opet sam spomenula da dojim i pitala je li to sigurno davati u tako kratkom razmaku. Samouvjereno je kazao da je sve u redu, da su to malo dugotrajniji fileri od običnih i da će se razgraditi u slijedećih godinu dana, maksimalno dvije što mi je bilo u redu da to više ne radim ukoliko mi se neće sviđati. Nakon prvog uboda iskočio mi je ogroman hematom. Pocrnila mi je cijela gornja usnica, uz veliku oteklinu. Rekao je da će mi dati ogledalo i led i upozorio da se ne prestrašim kad se vidim. Uhvatila me strašna panika, a budući da sam ležala rekao mi je da dignem noge u zrak da ne padnem u nesvijest kad se pogledam. Bila sam potpuno šokirana, dao mi je led i objasnio da račun ne može izdati jer je taj dan bila subota i administracija ne radi, ali će ga naknadno poslati mailom. Sve ukupno sam platila 4000 kuna, zbog suradnje s kozmetičkim salonom cijena je bila nešto niža, iako mi nije bilo u interesu proći jeftinije, nego napraviti kvalitetno. Uglavnom poslao me doma i kazao da kontrola više nije potrebna. Nije me nazvao da pita kako sam, a nakon što je hematom splasnuo kroz desetak dana splasnuo vidjela sam i dalje potpuno asimetrična usta. Otišla sam u Njemačku, kontaktirala ga da nisam zadovoljna, rekao mi je da kad dođem drugi put u Hrvatsku neka dođem k njemu da će srediti", priča Marija kojoj su se ubrzo na usnicama pojavile kvržice.

"Htjela sam usne poput Kylie Jenner, a završila sam s ustima koja izgledaju kao mačja guzica" Možda vas zanima Kad fileri pođu krivo: "Htjela sam usne poput Kylie Jenner, a završila sam s ovakvim ustima..." Rubrika Life&style Life&style

U sljedeće dvije godine te kvržice su bile sve veće, veličine graška, danas su veličine graha, sve više dolaze do izražaja i jako su bolne. 

 | Autor: Naša sugovornica podijelila je s nama fotografije svojih usana koje u u početku bile strašno izobličene. Na slici sasvim dolje je snimka njezinih usana od jučer - iako je prošlo nekoliko godina od zahvata, one su još kvrgave i bolne

"Kad mi padne imunitet još mi je gore, peče me, zateže, kad odignem gornju usnu s unutarnje strane su zadebljani komadi poput naboranih zavjesa. U Njemačkoj sam otišla na konzultacije jer sam htjela riješiti situaciju i prvo su me pitali što je aplicirano. S obzirom da nisam dobila račun nisam znala, zbog čega su odbili intervenirati, ali su mi kazali da sumnjaju da se radi o supstanci koja nije razgradiva i koja se neće apsorbirati", nastavlja Marija koja je nakon toga na Facebook stranici dotičnog liječnika pitala koji joj je filer točno ubrizgao. Komentar je, tvrdi, ubrzo obrisao, a na njezin broj poslao poruku da se radi o bipolimeru i da to nije informacija za društvene mreže. 

"Pitala sam ga smije li se miješati s hijaluronom, rekao je da nema problema. Tek tad sam pročitala sve vezano za biopolimere i bila sam prestravljena kad sam shvatila da ću to morati vaditi kirurškim putem. On je u prepisci tvrdio da se to rješava kortikosteroidima. Na komentar da smo o tome trebali razgovarati ranije i da ja nisam to tražila, rekao mi je da je uslugu napravio korektno, da ne misli vratiti novac, da sam znala da sam dobila biopolimere i koje su indikacije. Tražila sam da mi dostavi medicinsku dokumentaciju ili ću ga tužiti institucijama, nakon čega me blokirao. Nemoćna, napisala sam u jednu drugu Facebook grupu što mi se dogodilo, nakon čega me nazvao u roku od 10 minuta i ponudio da dođe u Njemačku riješiti stvar. Bio je bijesan jer mu to ruši reputaciju. Naravno da na to nisam pristala, a sve dalje sam prepustila odvjetnicima. U tom periodu su se počele javljati brojne druge žene koje su bile kod istog liječnika ili negdje drugdje, a u konačnici smo sve imale sličnu situaciju. Naprosto smo bile prevarene - kaže Marija koja je s još 20-ak žena prošlog ljeta pozvana na uzimanje iskaza protiv dotičnog liječnika. Tvrdi da do dan danas nijedna od njih nije dobila informaciju u kojem je statusu tužba niti su o tome obavješteni njihovi odvjetnici. 

Biopolimere Marija ne smije vaditi iz usta dok go ne prođe vještačenje. Usne je jako bole, a psihički je slomljena. Svaka osoba s kojom razgovara, kaže, nakon pet minuta je pita: 'Što ti je to u ustima?'. 

Druga priča: Umjesto dermalnog filera, ubrizgao mi je zabranjene supstance

U sličnoj situaciji se našla još jedna žrtva liječnika koji je ugrađivao zabranjene supstance tvrdeći da aplicira dermalni filer. Za potrebe članka navodimo ime Jadranka, iako su i njezini podaci poznati redakciji. 

- Nakon trudnoće sam htjela popuniti usne, imala sam višak kilograma i htjela sam biti malo ljepša. Bio je to kraj 2017., našla sam dobru ordinaciju, s odličnim recenzijama. Došla sam u večernjim satima, dočekala su me dva liječnika, jedan je učio drugog kako se to radi, nisam prije toga ništa potpisala niti mi je itko išta ponudio da potpišem. Ubrizgali su mi supstancu u obje usne, tvrdili su da je potrebno. Oteklina nakon aplikacije je splasnula za nekoliko dana, a nakon 3 tjedna sam došla na kontrolu. Doktor mi je ponovno ubrizgao neku količinu u usta, a račun nisam dobila kao ni certifikat. Bila sam zadovoljna računajući da će se za nekoliko mjeseci to razgraditi i nestati. Prošla je godina i pol, usne su bile iste, počele su trnuti, a čim se prehladim žare me i peku, čim se malo lupim, poplave. Ubrzo nakon toga sam ušla u drugu trudnoću i nisam više bila na to toliko fokusirana - kazala je Jadranka kojoj su se u međuvremenu pojavile kvržice.

Nastavila je svoju priču:

- Te kvržice su bile sve veće, danas su prilično velike, migriraju, miču se, mijenjaju oblike. U traženju rješenja shvatila sam da sam samo jedna u nizu prevarenih žena koje su mislile da su platile aplikaciju filera, a dobile su plastične silikone koje se samo kirurškim putem mogu izvaditi van. Tijekom posljednjih godinu dana poslala sam na stotine mailova i naručila se u manje-više sve ozbiljnije klinike u Zagrebu, no svi su me odbili na način da nema mjesta. Zapravo, ne žele dirati nešto za što ne postoji dokaz što je unutra i za što nemam računa. Nitko ne želi toliko riskirati, a žene kao ja sada su prepuštene na vjetrometinu. Zašto nemam račune, iz ove perspektive mi je to apsolutno nevjerojatno da sam dopustila, ali jednostavno sam vjerovala da sam u dobrim rukama. Tad nije u opticaju bilo puno informacija koje su dostupne danas – tvrdi Jadranka te navodi kako ju je primio jedino jedan ugledni zagrebački plastični kirurg koji bi se, uz detaljne pretrage, usudio izvesti kiruršku reviziju. Dodaje da zbog sudskog postupka u kojem se nalazi to trenutno nije izvedivo jer ne smije intervenirati zbog sudskog vještačenja. 

Treća priča: Aplikacija silikona umjesto biopolimera u improviziranom salonu

Za potrebe ovog članka, razgovarali smo s još jednom ženom, u četrdesetim godinama koja je željela ostati potpuno anonimna i ukratko je ispričala kako je svjesno 2019. odabrala aplikaciju biopolimera u usta u jednom zagrebačkom improviziranom kozmetičkom salonu u koji se dolazi samo po dogovoru, u protivnom je uvijek zatvoren. Nije ni znala da postoji razlika između filera i silikona i nakon što je obavila zahvat bila je zadovoljna. Danas, 4 godine kasnije, u usnama ima ožiljke od šavova nakon kirurške operacije vađenja tih istih supstanci. Operaciju je radila u Srbiji, u tamošnjoj registriranoj poliklinici za estetsku kirurgiju, svjesna rizika. Unaprijed su je upozorili da će to biti bez računa, što je glavni razlog zašto želi ostati anonimna. Ukupno je platila 4000 eura, a s izvedenom operacijom je zadovoljna. Tragovi šavova se ne vide jako, ono što se vidi sakrije ružem, a za operaciju tvrdi da je bila iznimno bolna.  

- U Hrvatsku svakodnevno dolaze doktori iz regije i susjednih zemalja, barem se predstavljaju kao liječnici specijalizirani za estetske zahvate, iznajme na dvije noći hotelsku sobu i ubrizgavaju ženama koješta u usta. Cjenici se šalju u inbox, a neupućene žene jednostavno iz sebi poznatih razloga pristaju na takve zahvate. Zabrinjavajuće je što, sudeći prema ispovjestima članice naše grupe, brojne kozmetički saloni, stomatološke ordinacije ili medicinske sestre vrše aplikacije hijalurona bez ikakve dozvole – kazala je administratorica grupe 'Žrtve estetskih zahvata i doktora' Matea Medač te naglasila da se nada da će se tome uskoro zakonski stati na kraj. 

Liječnik upozorava: 

Obzirom na sve učestalija iskustva te sve više šokantnih ispovijesti potražili smo savjet stručnjaka i pokušali doznati kako djevojke koje se odluče na ovakve zahvate mogu biti sigurne da su 'došle u prave ruke'. Doc.dr.sc. maksiofacijalni, plastični kirurg glave i vrata i estetski kirurg, Zoran Žgaljardić, objasnio je najvažnije detalje:

- Da biste bili sigurni da ste u pravim rukama, proces dolaska izgleda na slijedeći način: prvo se odvija razgovor liječnika i pacijenta, zatim se prije bilo kakve aktivnosti daje pacijentu na potpis informirani pristanak na zahvat iniciranja hijalurona u kojem piše koje su sve moguće komplikacije koje se mogu dogoditi kako bi pacijent bio informiran na vrijeme. Uvijek postoji rizik od postupka što god da radite, ali upravo zato je važno da je klijent u dobrim rukama.

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva Estetski kirurg Zoran Žgaljardić

Estetski kirurg Žgaljardić je također naglasio na što je sve potrebno paziti:

- Pacijentici se daje certifikat, naljepnica serijskog broja filera koji daje garanciju što je kome i kad aplicirano. Filer ima svoj rok trajanja i sterilnosti i mora biti registriran pri  Agenciji za lijekove i medicinske proizvode. O tome koji su registrirani, može se pacijent informirati u agenciji. Stavljanje filera je postala kućna radinost, a ono što nikako ne smije voditi osobe pri odabiru jest niža cijena. Kvalitetan materijal košta isto kao i znanje liječnika. Trenutna tržišna cijena s PDV-om je 2500 kn. Cijeli postupak mora biti izveden u strogim sterilnim uvjetima. Jedna od iznimno važnih stvari je i postoperativni menadžment – dati preventivno antibiotik, paziti pri spavanju, ne grebati, dirati, ne ići blizu kućnih ljubimaca, stavljati make up i čitav niz još uputa koje moraju biti jasne i rigorozne. Ubrizgavanje je ozbiljan postupak, a ne igra.

Photo: Privatna arhiva
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • dejvikroket

    Jadnice. Termini "korigiranje usana, ispravljanje asimetrije" ☹️ Svi se rađamo s normalnim usnama. Nije asimetrija što je donja usnica deblja a gornja tanja već je to normalnost. Iskrivljena slika ide na ruku estetskim kirurzima i ostalima sličnog naziva koji zarađuju ... prikaži još!