Life&style 21. travnja 2015.

Interijerima je zavladao cvjetni uzorak

1/20

Cvijeće je napokon zavladalo našom okolinom, a malo proljetnog raspoloženja možete unijeti i u interijere uz pomoć detalja cvjetnog uzorka.

Biljke i cvijeće oduvijek su bile važne u našoj civilizaciji. Osim što bez biljaka nema života, simbolika cvijeća je, iako manje izražena nego prije, još uvijek prisutna. Tako je crvena ruža i dalje simbol ljubavi i strasti, dok iris donosi dobre vijesti. Bez obzira na to što sve veći broj ljudi živi u urbanim sredinama, gdje je zelenih površina sve manje, cvijećem se možete okružiti i na druge načine.

 | Autor:

Svakog proljeća u modu se vrati cvjetni uzorak, koji je na glasu kao jedan od najženstvenijih,, a cvijeće može zavladati i vašim životnim prostorom. Kada govorimo o cvjetnim motivima u interijerima, zapravo govorimo o jednom od najčešćih motiva koji se koriste u uređenju doma. Gotovo da ne postoji životni prostor u kojem se ne nalazi barem jedna šalica, kuhinjska krpa ili posuda s cvjetićima. Ponekad cvjetovi, sasvim nesvjesno dominiraju, npr. kao stilizirani motiv na kutnim garniturama ili pak tepisima.

 | Autor:

Upravo zbog njihove sveprisutnosti, cvjetnom uzorku treba pristupiti izrazito oprezno. Cvjetne motive možete u svoj dom unijeti na dva načina. Prvi je onaj koji traži više promišljanja o prostoru u kojem živite i koji je djelomice ili u potpunosti uređen, a odnosi se na konkretne komade namještaja i cvjetne motive koji dominiraju prostorom u obliku tapeta, naljepnica za zidove ili pak upečatljivog tekstila. U tom slučaju nemojte pretjerivati s ostalim detaljima, jer ne moraju i lampa i posuđe i jastučići biti cvjetnog uzorka, samo zato jer je i kauč.

 | Autor:

Želite li pak svoj dom ukrasiti detaljima ovog uzorka, svakako pripazite da se radi o sličnim printevima. Npr. odaberete li zavjese sa stiliziranim ivančicama, nemojte staviti fototapetu maćuhice ili pomalo apstraktnu cvjetnu presvlaku na stolice. Najjednostavniji način da ukrasite svoj dom cvjetnim detaljima su uporabni predmeti. Šalice, zdjelice, tekstil za dom i vaze uvijek možete pospremiti kada nisu u funkciji, tako da neće zagušiti prostor, ali će svejedno izmamiti osmijeh na vaše lice kada ih koristite.

 | Autor:

Cvjetni uzorak možete staviti bilo gdje, jer granice ne postoje. Sivoj terasi šarm će dati posude za cvijeće s psihodeličnim uzorkom u stilu šezdesetih, dok u kuhinji možete uživati u romantičnom setu posuđa. Mračan hodnik će rasvijetliti lampa sa sjenilom cvjetnog uzorka, a lakše ćete se buditi ako u spavaću sobu stavite posteljinu koja podsjeća na proljetnu livadu. Cvjetni uzorak najviše će se istaknuti stavite li ga uz minimalističke detalje i namještaj, jer tada sav njegov šarm i raskoš dolaze do izražaja. Minimalizam ne mora nužno bijel, siv ili crn, jer cvjetni motivi fantastično nadopunjuju jarke i pastelne boje, a samo treba pripaziti da se držite nijansi istog intenziteta.

 | Autor:

Ovaj uzorak ipak ćemo najčešće pronaći u domovima u kojima su žene preuzele ulogu osobe zadužene za uređenje interijera, ali ne bi ga se trebali bojati niti muškarci jer će nježne siluete cvijeća umanjiti strogoću svakog prostora. Minimalistički uređeni interijeri puni muške energije postat će topliji ako odaberete motive kala i sličnog jednostavnog cvijeća u stiliziranoj verziji kojoj je, priznajte, nemoguće odoljeti.

Komentari 0