- Inspiraciju za recepte često pronalazimo u filmovima i TV serijama
- Jedan klasik je poznata pita od limuna i meringe iz kultne serije 'Kućanice'
- Donosimo ti recept za slasnu pitu iz 'Kućanica', koja savršeno spaja nostalgiju, eleganciju i užitak
U seriji 'Kućanice' je Bree Van de Kamp (glumi je Marcia Cross) poznata po ukusnim jelima i kolačima – a ova pita se zaista ističe. Riječ je o „Lemon Meringue Pie“, kako se zove u seriji, odnosno, piti od limuna i meringe.
Kombinacija svježe limunske kreme i prozračne meringe stvara svečanu atmosferu, a istovremeno ostaje divno lagana, što je čini savršenom za zimu i blagdansko vrijeme. Istovremeno, citrusne note donose ugodnu svježinu nakon bogatog blagdanskog obroka. Pita koja savršeno spaja nostalgiju, eleganciju i užitak – i prenosi nas u Wisteria Lane dok uživamo u svakom zalogaju.
Pita od limuna i meringe - recept
Sastojci:
Za tijesto:
• 170 g višenamjenskog brašna (tip 405)
• 1 prstohvat soli
• 90 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
• 3–5 žlica hladne vode
Za kremu od limuna:
• sok i kora od otprilike 1 1/2 organska limuna
• 480 ml vode
• 140 g šećera
• 3 organska žumanjka
• 50 g kukuruznog škroba
• 30 g maslaca
• 1 prstohvat soli
Za meringu:
• 3 organska bjelanca
• 110 g šećera u prahu
• 1 prstohvat soli
Foto: Pexels/ Vietrov
Priprema:
1. Brzo umijesi brašno, sol, maslac i hladnu vodu u glatko tijesto. Razvaljaj tijesto, obloži kalup za pitu i peci na 200 stupnjeva oko 15 minuta.
2. Za kremu od limuna najprije u blenderu izmiksaj sok i koru od limuna, vodu, šećer, žumanjke, kukuruzni škrob i prstohvat soli dok ne postane glatko, a zatim procijedi kroz sito.
3. Smjesu s maslacem zagrij u loncu, neprestano miješajući, dok se ne stvori gusta krema. Izlij je na prethodno pečenu koru i ostavi da se ohladi.
4. Istuci bjelanca, prstohvat soli i trećinu šećera dok se ne formiraju čvrsti vrhovi. Postupno dodaj preostali šećer i nastavi miksati dok se ne formira sjajna meringa.
5. Meringu ravnomjerno rasporedi po kremi od limuna ili s pomoću vrećice za ukrašavanje oblikuj male vrhove. Peci kolač na 170 stupnjeva oko 8 minuta ili dok ne postane zlatno smeđe boje.
6. Ostavi kolač da se potpuno ohladi i pospi ga korom od limuna prije posluživanja.
Foto: Pexels/Valeria Boltneva
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.