Life&style

I tvojoj orhideji treba "proljetno čišćenje": ovi savjeti pomoći će ti pri njezi tvoje mezimice

  • Orhideja je jedan od onih cvjetova koji na prvi pogled osvaja svojom ljepotom, ali briga o njoj zna biti pravi izazov
  • Neka proljetnom čišćenju ove godine bude podvrgnuta i tvoja orhideja, vjeruj nam bit će ti neizmjerno zahvalna
  • Što znače žuti listovi, zašto je bitna vlažnost i kako ispravno očistiti orhideju saznaj u nastavku

Proljetno čišćenje nije samo vezano uz detaljno čišćenje doma ili preslagivanje ormara. I orhideje mogu imati koristi od njega! Ne samo da će znatno bolje izgledati ako ukloniš uvele listove, već će ti i preostali listovi biti iznimno zahvalni ako ih pružiš 'spa tretman' i ispoliraš ih. Također, ovo je izvrsna prilika i da provjeriš postoji li opasnost da su tvoj omiljeni cvijet zahvatile štetočine ili bolest. P.S: Ova orhideja proglašena je najružnijom na svijetu - složili bismo se.

Možda vas zanima Mladi danas radije brinu o biljkama i kućnim ljubimcima, nego o djeci. Tvrde kako za to postoji dobar razlog Rubrika Life&style Life&style

Pri čišćenju listova možeš koristi razrijeđeno mlijeko ili limunov sok te mekanu krpu. Nježno pređi preko listova kako bi prikupila prašinu koja se nakupila na njima. Obavezno obreži smežurano lišće, počupaj korov i ukloni stare ovojnice koje su se pojavile oko pseudo-lukovica. Također, pripazi da li su se na biljci pojavili znakovi bolesti ili nametnici poput lisnih uši.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Izgled lišća

Lišće treba biti svijetlo zeleno i uspravno. Žuti listovi mogu značiti prekomjerno zalijevanje, dok umirući vrhovi lišća mogu signalizirati kako u zemlji postoji previše gnojiva. Također, oštećeni vrhovi mogu signalizirati i da je orhideja izložena prevelikoj jačini svjetla, a to se posebno odnosi ako se nalazi preblizu umjetnih izvora poput svjetiljki ili lampica.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Možda vas zanima Vodimo te u šetnju najljepšim vrtom orhideja na svijetu. Uživaj! Rubrika Life&style Life&style

Zaljevanje, sunčanje i gnojidba

I dok zimi orhideje trebaju manje vode, s dolaskom proljeća situacija se mijenja. Kako temperature rastu, tako raste i potreba tvojih orhideja za vodom. Osim redovitog zalijevanja korijenja važno je osigurati i vlažnost listova. Ako orhideje uzgajaš u zatvorenom prostoru trebaš im osigurati vlažnost zraka od 50%.

Sljedeći važan čimbenik u uzgoju zdravih orhideja je svjetlost. Cvjetanje uvelike ovisi o dobroj svjetlosti pa se pobrini da tvoja orhideja bude izložena dovoljnoj količini sunčevih zraka. Za kraj, nemoj zaboraviti da se sveukupno zdravlje ove biljke poboljšava razumnom gnojidbom.

U novoj epizodi showa 'miss7 live s Nevenom Rendeli i gostima' briljirala je Antonija Blaće

Cijelu epizodu pogledaj OVDJE.

Photo: Shutterstock

Komentari 0