Life&style

Hrvatski film "Murina" osvojio nagradu za najbolji debitantski film u Cannesu!

  • Hrvatska se ponovno može pohvaliti velikim uspjehom u svijetu filma
  • Film Antonete Alamat Kusijanović "Murina" dobio je prestižnu nagradu Camera d’Or
  • Nagrada je uručena na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu i to je jedan od najvećih uspjeha hrvatskog filma u inozemstvu

Hrvatska se ponovno može pohvaliti velikim uspjesima. Ovog puta u svijetu filma. Film Antonete Alamat Kusijanović "Murina" dobio je u subotu na svečanom proglašenju pobjednika ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu prestižnu nagradu Camera d’Or, što je jedan od najvećih uspjeha hrvatskog filma u inozemstvu. Camera d’Or službena je festivalska nagrada i dodjeljuje se najboljem debitantskom filmu unutar svih festivalskih programa, a u konkurenciji je ove godine bio 31 film.

 | Autor: Pr/prettycactus Pr/prettycactus Nagrada Camera d’Or

Veliki je to uspjeh posebice zbog činjenice da je ovo prvi put od samostalnosti Hrvatske da je jedan hrvatski film uvršten u program "15 dana autora" (Quinzaine des Réalisateurs) koji se održava od 1969. godine u sklopu festivala u Cannesu, a donosi kratkometražne i dugometražne igrane i dokumentarne filmove sa svih strana svijeta i svjetskoj publici otkriva nova redateljska imena snažnih i jedinstvenih poetika. 

Meryem Uzerli i Julia Roberts Možda vas zanima Sultanija Hurem ‘ukrala posao’ Juliji Roberts? Turska zvijezda glumit će u filmu umjesto holivudske dive Rubrika Stars Stars

Možemo biti ponosni što je upravo jedan takav snažan film upravo naš. Žiri o je o nagradi za film "Maurina" donio vrlo lako i bez velikih dvojbi, a nagradu je preuzeo koscenarist filma Frank Graziano."Murina" je obiteljska psihološka drama čija se radnja odvija tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku i svojevrsni je nastavak redateljičinog višestruko nagrađivanog kratkometražnog igranog filma "U plavetnilo". Snimao se na Hvaru, Kornatima i na Koločepu.

 | Autor: Pr/prettycactus Pr/prettycactus Projekcija u Cannesu

Projekcija "Murine" održana je u Cannesu u dvorani Theatre Croisette što je bila i svjetska premijera tog filma pred punim gledalištem i u prisutstvu redateljice Antonete Alamat Kusijanović, glumaca Danice Ćurčić, Gracije Filipović, Leona Lučeva i Jonasa Smuldersa te koscenarista Franka Graziana te ostale filmske ekipe: glumice Tatjane Filipović, kompozitora Evguenija Galperinea, producenta Danijela Peka, koproducenata Zdenke Gold i Jožka Rutara, montažera Vladimira Gojuna i kostimografkinje Amele Bakšić. 

Dobra zabava čeka nas u kinima: stiže akcijska komedija "Čuvaj me s leđa 2" snimana u Hrvatskoj

Nakon svjetske, film "Murina" ove subote imao je i svoju hrvatsku premijeru na Pulskom filmskom festivalu nakon kojeg slijede projekcije na Sarajevo Film Festivalu, na Rabu, a potom i u kinima širom Hrvatske. Redateljica Antoneta Alamat Kusijanović rođena je u Dubrovniku. Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu završila je studij produkcije, a zatim režiju na Sveučilištu u Columbia u SAD-u. Prije “Murine” režirala je kratki film “U plavetnilo” koji je osvojio nagrade u Berlinu i Srce Sarajeva te je bio nominiran za studentskog Oscara.

 | Autor: Pr/prettycactus Pr/prettycactus Redateljica Antoneta Alamat Kusijanović i producenti

Možda vas zanima Ralje, Psiho, Isijavanje... Tko bi rekao da je ovih 15 filmova snimljeno prema istinitoj priči Rubrika Life&style Life&style

Scenarij, uz redateljicu, potpisuje i Frank Graziano, producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara). U autorskom timu filma su još i Helene Louvart (direktorica fotografije), Ivan Veljača (scenograf), Amela Bakšić (kostimografkinja), Snježana Gorup (majstorica maske), Julij Zornik (dizajner zvuka), Vlado Gojun (montažer), Poster (vizualni efekti) te Evgueni Galperine i Sacha Galperine (skladatelji). Glavne uloge nose Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić i Cliff Curtis.
 

Photo: Pr/prettycactus

Komentari 0